JBL PartyBox 310 parti hangszóró teszt

2020. december 10., csütörtök, 21:20

JBL PartyBox audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal party hangfal hangfal teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL hangfal teszt JBL PartyBox teszt

A JBL jól láthatóan rákapott a buligyártás ízére. Még el sem köszöntünk tisztességesen a PartyBox On-The-Go hangszórótól, máris egy újoncon láthattuk viszont az ott bevetett új fejlesztéseket. A PartyBox sorozat talán legnépszerűbb modelljét, a 300-ast kicsit feltuningolták, adtak a nevéhez tízet, és máris új rekordok meghódítására indították a vadiúj PartyBox 310-et! Naná, hogy örültünk a látogatásnak!

JBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 parti hangszóróJBL PartyBox 310 AppJBL PartyBox 310 AppJBL PartyBox 310 parti hangszóró dobozJBL PartyBox hangfalcsalád

Lehet még jobb a nagyon jó? Már hogy ne lehetne!

A PartyBox 300 nem véletlenül lett hatalmas kedvenc világszerte, így nem is csoda, hogy a JBL először ezt a modellt frissítette fel a meglévők közül. A PartyBox 1000 hatalmasat szól, nagyon jók a fényei, de borsos árcédulája, brutális súlya és méretei vannak, és sajnos áramhoz kötött (bár ez érthető is). A PartyBox 100 ezzel szemben kompakt, van akkumulátora, kellemes az ára, de a hangja köszönő viszonyban sincs a PartyBox 200/300 típusokkal. A PB 200 hátránya pedig ugyanaz, ami a legnagyobb testvéré, hogy nincs benne akkumulátor, ami jócskán lecsökkenti a felhasználási területét, bár tény, hogy az árát is.

JBL PartyBox hangfalcsalád

A szemünkben tehát abszolút favorit volt a 300-as, és az új PartyBox 310 az ékes bizonyíték arra, hogy másnak is. De nézzük csak meg, hogy mi minden változott.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Ha csak szemből nézzük, első blikkre lényegében semmi sem változott, de ha kicsit közelebbről nagyítózzuk, látható, hogy a "stroboszkópok" kicsit megnőttek és már a rács peremén kívül kaptak helyet. Ha a rács mögé nézünk, azonnal feltűnhet, hogy a 300-assal szemben, az új PartyBox 310 csak kettő, a korábbinál nagyobb (65 mm-es) magassugárzót tartogat számunkra, bár ez még mindig eggyel több, mint amit egy ilyenfajta hangszórónál megszokhattunk.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

A PartyBox 310 oldalfalai szintén megegyeznek az előddel, ugyanazok a kis narancssárga talpak védik a testét, amikor az oldalára fektetjük, de a korábbi JBL logót itt is az új modellekre jellemző felkiáltójel váltotta le. Oldalról nézve kezdetét vette a temérdek újdonság felfedezése, melyből talán a legkevésbé feltűnő az, hogy a készülék mélysége 4-5 cm-el megnőtt. Ennek az okai például: egy teljesen új basszreflex nyílás, egy csipetnyi térfogat növelés a testesebb basszusok miatt, illetve egy nagyon igényesen kivitelezett, integrált teleszkópos húzó fogantyú.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Ehhez szorosan kapcsolódnak a doboz alján található gumírozott kerekek is, melyekkel lényegesen könnyebbé vált az eszköz mozgatása, és mindezt a legrosszabb minőségű burkolatokon is teljes csendben végzi.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

A kerekek felett is sok újdonságot láthattunk. Ahogy említettük, a méretes basszreflex nyílás újra lett gondolva, alatta és felette pedig egy-egy gumi fedelet találtunk, mellyel a PartyBox 310 is beállt a csepptűrő hangszórók sorába.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Az IPX4 tanúsítvánnyal még nem érdemes bedobni egy medencébe, de néhány komolyabb fejest nyugodt szívvel ugrálhatunk a közvetlen közelében úgy, hogy a víz ne tehessen benne kárt. Ezek a szigetelő lapok, alul a tápellátás aljzatát, felül pedig a szintén megváltozott csatlakozót rejtik maguk alatt.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Itt lényegében ugyanazok a lehetőségek, mint a 300-asnál, de az analóg ki- és bemenetek RCA- csatalakozóiból 3,5 mm-es Jack lett, illetve a TWS mód bal és jobb hangszóró választásának módján is egyszerűsítettek. Tény, hogy így kevesebb helyet igényel, de nekünk az előző verzió jobban tetszett. Ezzel szemben nagyon jó ötletnek tartjuk, hogy a kis PartyBox 100-hoz hasonlóan végre a 310 is megkapta az állványra szerelési lehetőséget az aljába integrált csavarmenettel, így lényegesen kiszélesedett a felhasználási köre.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

A belsejét tekintve minden más maradt a "régi". Ugyanúgy 240 W teljesítményt ad le a D osztályú erősítő (hálózati áramon persze) valamint az akkumulátor kapacitása is változatlan maradt, amivel korábban sem volt semmi probléma.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

A legtöbb újdonság a készülék tetején található, illetve ezzel párhuzamot vonva az új applikációban is. A teljesen újragondolt visszajelzők és gombok funkciói már ismerősek lehetnek a PartyBox On-The-Go cikkünkből, ezzel valószínűsíthető, hogy a következő generációs PartyBox-ok meg fogják kapni ezeket a fejlesztéseket. Az akkutöltöttség LED pöttyei itt is sávra lettek cserélve, ami szerintünk sokkal jobban is mutat, ezen kívül csak hangerő/lejátszás, BT csatlakozás, fények és a BASS BOOSTER gombok azonosak az előddel.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Az újdonságok itt is inkább a buli funkciókat látják el, mint a karaoke hangszínek állítása, a visszhang, illetve a különböző hangeffektek. Említést érdemel, hogy a középen látható kis "karaoke" feliratú átlátszó rész, egyben a fényérzékelő is, melynek hatására sötétben megvilágítást kapnak a funkciógombok. Ez a sok apró változtatás mind-mind a felhasználói élményt, és hangminőséget hivatott javítani, így érthető, hogy nagyon vártuk már az éles tesztet.

JBL PartyBox 310 App

Működés közben

Első lépésben, persze az után hogy bekapcsoltuk a gépet, párosítanunk kell az aktuális forráskészülékkel, majd le kell töltenünk (persze nem muszáj, de érdemes) az új JBL PartyBox applikációt. A Bluetooth kapcsolat létrejötte után az alkalmazást megnyitva elkezdi a hangszóró keresését. Érdekes, hogy androidos telefonunkkal (Huawei) az istennek sem akarta megtalálni egymást az applikáció és a hangszóró, de iOS-es tabletünkkel azonnal létrejött a kapcsolat. Reméljük, ez csak nálunk okozott nehézséget! Ugyanígy negatívumként éltük meg, hogy a telefon csatlakozásakor, (ez a többi PartyBox modellre is igaz) manuálisan, a hangszórón kell teljesen felnyomni a hangerőt, és csak ez után tudtuk kezelni a teljes hangerő tartományt, míg iOS tabletünkkel ez automatikusan működött, ahogy kell. Előbbivel az a probléma, hogy amíg az Android készülékkel pl. 20 % jelszinten megy a zene, a "party effektek" kisebb szívrohamot okozó üvöltéssel hozták ránk a frászt, ami kicsit sem volt kellemes tapasztalat.

JBL PartyBox 310 App

Nem látjuk sok értelmét ezeknek az effekteknek, ahogy annak sem, hogy csak a mikrofonon érkező énekhang, vagy gitár hangszíneit állíthatjuk, míg a zenéét, csak a bass booster módosíthatja. Amit ezzel szemben például a PartyBox 1000 effektpadja tud nyújtani, az egy egészen más kategória, sőt oda már komoly gyakorlat és kreativitás is szükséges. Természetesen ez egy szubjektív vélemény, és biztosan nem ok nélkül fejlesztették ebbe az irányba az új PartyBox 310-et.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Amennyiben ezeket a funkciókat mégis ki tudja valaki használni, annak az új PartyBox nagyon be fog jönni. Lényegében minden hang és fényvariáció irányítható kézből, olyannyira, hogy a LED fényeknek nemcsak a ritmusát vagy mozgását tudjuk állítani, hanem végtelen lehetőség adódik a színárnyalatok keverésére is!

Az új PartyBox 310 hangzása is módosult elődjéhez képest, melyet szerencsére direktben össze is tudtuk hasonlítani saját "referencia" modellünkkel. Ami egyértelműen javulást hozott, az maga a hangerő, valamint a basszustartomány. Erősebb, teltebb és érezhetően mélyebb frekvencia rezgette tomporunk alatt a bútorzatot, míg a közép- és magastartományt enyhén megregulázták. Bár egy magassugárzóval kevesebb dolgozik a 310-ben, mégis a teljes felsőbb frekvencia-tartomány megszelídült. Összességében egy élvezhetőbb, kellemesebb, de ha kell, masszívabb és ütősebb hangzása lett az újoncunknak. Sajnálattal, de be kellett ismernünk, hogy jobban szól, mint a 300.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Ahogy a többi PartyBox-nál a TWS (True Wireless Stereo) és a kábeles lehetőség is adott, hogy megduplázzuk a 310-es erejét, bár a TWS funkció pl. a 300-assal már nem működött. Ez valahol érthető, hiszen két különböző hangkarakter, de egy elszabadult házibuliban nincs ember, akit ez érdekelne. Kár érte, de megértjük. Az akkumulátor kapacitása teljesen reális, ahogy ezt már a JBL hangszóróktól megszokhattuk. A 18 órás gyári adatot könnyedén túlléphetjük diszkrét üzem mellett, de le is tudtuk rövidíteni, ha úgy emberesen meg lett küldve. Márpedig, egy ilyen jól eltalált hangszórót, ennyi extrával, miért is ne hajtanánk meg, amikor csak lehet?

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Alternatívák

Sok jelentkező akadna a nálunk is megfordult típusok közül, de jelenleg a JBL olyan magasan viszi a prímet ebben a kategóriában, hogy a legkomolyabb ellenfél legfeljebb a PartyBox 300 lehet, amennyiben nincs szükségünk az új karaoke funkciókra, a még szélesebb körben variálható fényshowra, némi hangminőség javulásra, és persze arra, hogy könnyeden húzogathassuk ide-oda ezt az amúgy majdnem 20 kg-os jószágot.

JBL PartyBox 310 parti hangszóró

Összegzés

Számunkra az új JBL PartyBox 310 az amúgy is ötösre vizsgázott elődjének, több mint méltó utódja lett. Az otthoni lehetőségeken kívül már sokkal rugalmasabban befoghatjuk akár munkára is, könnyedén húzogathatjuk magunk után, mint egy koffert, és a célban egy állványra feldobva bármilyen kisebb rendezvényt le tudunk vele bonyolítani. Mindez társítva egy ütős, a maga nemében igényes, és erőtől duzzadó hangzással, rengeteg hasznos funkcióval továbbra is nyilvánvalóvá tette számunkra azt, hogy a JBL okosai, eszméletlenül eltalálták ezt az irányt, és mindig képesek valamit hozzátenni, amivel újabb tagokkal bővíthetik a PartyBoxok rajongótáborát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.