JBL PartyBox 110 party hangszóró teszt

2021. szeptember 28., kedd, 12:40

JBL PartyBox audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal party hangfal hangfal teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL hangfal teszt JBL PartyBox teszt

Az új JBL PartyBox 110 ékes bizonyítéka annak, hogy a fejlesztők újra és újra képesek meghazudtolni a fizika törvényeit, és felborítani a Bluetooth hangsugárzókkal szemben felállított sztereotípiákat. A nevében csak egy "10"-es változott, de látszatra és főleg hallásra sokkal többről van szó.

JBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóró LEDJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóró csatlakozókJBL PartyBox 110 party hangszóró hátlapJBL PartyBox 110 party hangszóró hátlapJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 party hangszóró tabletJBL PartyBox 110 party hangszóró hátlapJBL PartyBox 110 party hangszóró hátlapJBL PartyBox 110 party hangszóróJBL PartyBox 110 AppJBL PartyBox 110 AppJBL PartyBox 110 AppJBL PartyBox 110 App

Apró változások nagy eredményekkel

A JBL, bár bizonyosan szép summát kaszál ezeken a hangsugárzókon, mégsem érezhetjük azt soha, hogy "úgyis megveszik" alapon csak egy újabb bőrt húznak le a korábbi modellekről, változtatnak a néven, kap egy kis kozmetikát és ennyi.

Ahogy kicsomagoltuk, igen, valóban megtörtént egy ráncfelvarrás, de az optikai tuning egyben funkcionális is lett, és pont ott változtattak a PartyBox 100-on, ahol kellett.

JBL PartyBox 110 party hangszóró

Az új PartyBox 110 oldalain két-két látványos narancsszínű blokk található, ami egyrészt jól mutat, másrészt pedig sokkal jobb védelmet ad vízszintes elhelyezésnél, mint az előd esetében. Szemből nézve megváltozott a rács formája is, valamint az egész hangsugárzó megnőtt (295x568x300 mm), ami természetesen plusz belső térfogatot is jelent, ez pedig szinte mindig jobb hangot eredményez. Bár nem látható, de az új modell súlyban is felszedett több mint egy 1 kg-ot, ami szintén bíztató jel ilyen méretek mellett, úgy, hogy a mobilitásából semmit sem vesztett.

JBL PartyBox 110 party hangszóró

A nagyobb eltéréseket a PartyBox 110-nél az IPX4 szabvány bevezetésével a hátsó oldalon találtuk, ahol a csatlakozók és a táp aljzat is cseppálló gumiburkolatot kaptak, illetve az egész hangsugárzó képessé vált elviselni némi nedvességet egy medencés bulin. Itt szintén feltűnt egy apró okosság a TWS (True Wireless Stereo) gomb személyében, így pillanatok alatt tudunk 2 db PartyBox-ot sztereóba párosítani.

JBL PartyBox 110 party hangszóró csatlakozók

A legpraktikusabb fejlesztés egyértelműen a JBL PartyBox On-The-Go-tól örökölt kezelőszerv sor, mellyel végre forgatva változtathatunk a hangerőn, alakíthatjuk a szintén megújult LED világítást és a forgó részek belsejében lévő gombok is sokkal könnyebben működnek, mint eddig bármelyik JBL Bluetooth hangszórón.

JBL PartyBox 110 party hangszóró

Ezekre a kezelőszervekre bár nagy gondot fordított a JBL, mégis akár feleslegesek is lehetnek a JBL PartyBox applikáció miatt, amiben sok-sok más opció mellett ezeket is tudjuk kezelni.

JBL PartyBox 110 App

A belsőségek mondhatni nem változtak semmit. Ugyanaz a 160 W teljesítményű erősítő, és ugyanaz a hangszórókészlet (legalábbis méretre) kapott helyet a házban, sőt, mondhatni még az akkumulátor is megegyezik az elődével. Ez utóbbi csak teljesítményben hasonló, de a töltési idő a 6,5 óráról kb. 3,5 órára csökkent. Ez után kb. 12 órányi játékidőt ígér itt is a gyártó, de ez ugye sokban függ a zene stílusától, attól, hogy mennyire akasztjuk ki a hangerővel a szomszédot, és persze attól is, hogy a vadiúj LED panel fényshow-ja aktív vagy sem.

JBL PartyBox 110 party hangszóró

A külsőségek vizsgálata után természetesen a hangra voltunk a leginkább kíváncsiak, mert ha valamit igazán jól csinál a JBL, az az, hogy ugyanabból a rendszerből, valahogy mégis sokkal jobb hangzást hoznak ki, lásd Xtreme 3, Boombox 2, PartyBox 310 stb.

JBL PartyBox 110 App

Party közben

Az éles teszthez aktiváltuk a már korábban letöltött JBL PartyBox applikációt, és lényegében vittük magunkkal vendégünket, ahova csak mentünk. Az App és a hangsugárzó pillanatok alatt egymásra találtak, majd egy rövid szoftverfrissítést követően harcra készen várták a talpalávalót.

JBL PartyBox 110 App

Mielőtt belemélyültünk volna a döngetésbe, kicsit megnyúztuk az új LED panel részt, ami az új PartyBox 110-nél valahol a PartyBox 1000 LED "fala" és a többi kisebb modellnél a hangszórót körülvevő LED karima között van, és irtó jól működik. Talán a korunknál, a hozzáállásunknál, vagy csak az inkább "hifis" beállítottságunknál fogva vagyunk úgy vele, hogy egy színesen villogó LED-es hangszóró egyszerűen a kínai gagyi igazi ismérve, mégis a JBL valahogy ezt is jobban csinálja, mint a többiek. Olyan, igényesen és profin "gagyi". Végtelen színvariánst, és rengeteg formációt tudunk variálni a telefonunkról, ami egyrészt elég jól néz ki, másrészt egy sötét helyiségben valóban színessé varázsolja a környezetét. Még a végén megszeretjük ezt a bling-bling dolgot.

JBL PartyBox 110 party hangszóró LED

A fényekről kb. ennyit, a lényeg sokkal inkább a hangban rejtőzik. Legnagyobb sajnálatunkra csak 1 db PartyBox 110 érkezett hozzánk, pedig megérne egy kört, ezt a hangzást megduplázni, akár szobában, akár kint, akár a földön, akár egy-egy tartó állványra szúrva őket. Ez valami elképesztő volt. Hogy a csudába csinálják ezt, hogy egy szinte ugyanakkora dobozból, ugyanakkora hangszórók és erősítő teljesítmény mellett, egyszerre képes nagyobbat és szebben is szólni, mint az elődje, ami szintén nem túl régi fejlesztés?

JBL PartyBox 110 party hangszóró

Az, hogy a modern zenék hihetetlen dögösen szólnak, nem lepett meg minket, de hogy egy party hangszórón ennyire élvezetes legyen finomabb akusztikus zenéket hallgatni, az több mint meglepő. Persze a vájtfülű szakik azonnal fellázadhatnának azon, hogy egy Bluetooth hangsugárzónál hogy merünk ilyet kijelenteni, de már nagyon sok esetben kiderült, hogy igenis tart már ott a technológia, hogy ez valóság legyen!

JBL PartyBox 110 party hangszóró tablet

Bizony járt már nálunk olyan B&W, Denon, Bose, AudioPro, Vifa, Naim, DALI stb. Bluetooth hangrendszer, amitől kicsordult a könnyünk, olyan igényes és kifinomult hangzást produkáltak jazz, blues vagy akár szimfonikus zenei műveknél, de egy csiribiri villogó PartyBox-tól soha nem várnánk hasonlót. Természetesen a "bass boost" funkciót azonnal kiiktattuk, alaposan elhúztuk a falaktól és nem üvöltve hallgattuk, de némi búgós-zúgós basszuson kívül egyszerűen nem tudtunk belekötni, nagyon erősen helyén kezelve a dolgot persze! Finom magashangok, telt erőteljes és ütős hangszerek, és gyönyörűen kiemelt erős énekhang áradt a kis bulihuligánból. Túlzás nélkül, össze sem lehetett hasonlítani a saját használatban lévő PartyBox 300 készülékünkkel. Ahogy a normál hifi rendszereknél az állványos hangsugárzók fölénye az igényes hangzásban, úgy itt is előnynek bizonyult egy jól kiforrott és kisebb méretű egység.

JBL PartyBox 110 App

Ahogy visszatértünk az eredeti rendeltetéshez, és ráküldtük vendégünk membránjaira az igazán odavaló ritmusokat, abbamaradt a diszkréció, a kifinomultság és az udvariaskodás, felfújta a tüdejét és megmutatta mi is az a spiritusz. Teljesen mindegy milyen zenei stílust bíztunk a PartyBox 110 kegyeire, bármit megevett a Metallica vagy Korn-tól, Paul Kalkbrenner-en, a Hybrid Minds-on vagy Roy Rosenfeld-en át egészen a Wu Tang Clan-ig. Nem csak az elődjét múlta alaposan felül, de egymás mellé rakva saját PartyBox 300-unkal, erősen elgondolkodtunk, hogy amit eddig testi fölények hittünk, annak nem sok köze van a méretekhez vagy az erőhöz.

JBL PartyBox 110 party hangszóró

Bár a PartyBox 110 minden fizikai és technikai tulajdonságában alaposan alul marad a nagyobb testvérhez képest, hangzásban mégsem egy szakadék, hanem legfeljebb egy kisebb rés van a kettő közt, egy alapvetően praktikusabb és mobilisabb testben.

A basszus fokozást mi csak az első lépésig értékeltük belső térben, a második fokozat inkább kint és nagy hangerőnél érvényesült, de ott sem volt a kedvencünk. Nagyon sokszor leírtuk már, hogy bizonyos hangszórók meghazudtolják hangzásban a méretüket, melyben a JBL-ek vagy a Harman Kardon-ok kimagaslóan jók, de valahogy ezek a mérnökök újra és újra képesek meglepni minket. A PartyBox 110 energiája, tisztasága és ereje kültéren egyértelmű magyarázat volt arra, hogy miért van az alján nyílás az állvány számára.

JBL PartyBox 110 party hangszóró hátlap

Zenei tesztünk végén piszkálta még a fantáziánkat valami azok után, amit hallottunk. Rengeteg soundbar és házimozi rendszer megfordult már nálunk, de abból indultunk ki, hogy azokat nem feltétlenül engedheti meg magának mindenki, vagy egyszerűen csak nincs rá helye. A legtöbb tévének van optikai kimenete, de mostanában még Bluetooth kapcsolaton is képesek fogadni vagy küldeni jeleket. A PartyBox 110 pedig tökéletesen illik a képbe. Erős, tisztán és lendületesen zenél, mi más kellhet a filmekhez. A tippünk bejött! Ezzel a hangsugárzóval nemhogy kiválthatunk egy olcsóbb soundbar-t hanem a legtöbb ilyennél lényegesen masszívabb és dögösebb hangzást kaptunk, főleg a "mindent felrobbantunk és lelövünk" jellegű akciófilmeknél. Egy komolyabb hangprojektor tagoltságát, dinamikáját és leginkább a térhangzását természetesen nem közelítette meg, de ezek alsó hangon is 3-5x-ös árcédula melletti kiváltságok. Tehát amennyiben jelenleg sem Bluetooth hangszóró sem az utóbbiak egyike sincs a háztartásban, a sok egyéb erénye mellet, ilyen felhasználási körben is hűséges társra találhatunk a PartyBox 110-ben. De a mozi mellé végképp nem javasoljuk a diszkó fényeket.

JBL PartyBox 110 party hangszóró

Összegzés

Itt hadd kezdjük a negatívumokkal: néha kissé búgós volt a basszus akusztikus zenéknél, és ha alaposan kihajtjuk a lelkét, talán kicsit hamarabb feladja az akksija mint szeretnénk. Nos, kb. ennyi. Ezen kívül szebb erősebb, szebben és nagyobbat szól és főleg vízálóbb mint az elődje. Megnőtt a Bluetooth hatótávolság, praktikusabbá váltak a kezelőszervek, hozzácsaptak egy remek applikációt, és még a LED panel is igényesebb lett. Nagyon jó zenehallgatásra kint és bent, és akár házimozi jellegű felhasználásra is alkalmas lehet (nagy és izmos idézőjelben), és lényegében az elődje az egyetlen igazi vetélytársa a piacon. Röviden és tömören: imádtuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.