JBL LIVE FREE NC+ aktív zajzáras TWS Bluetooth fülhallgató teszt

A fejlődés útján

2021. május 1., szombat, 00:10

JBL audio fülhallgató JBL fülhallgató TWS fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató

A JBL olyan mindennapi használatra alkalmas, teljesen vezeték nélküli fülhallgatót tervezett, amellyel céljuk az egésznapos kényelem és az extra hatékony zajszűrő képesség együttes biztosítása. Utóbbi érdekében aktív zajkioltást is alkalmaz a kompakt, könnyű, ugyanakkor hangjában jól ismert JBL sajátosságokat hordozó újdonságuk. De kinek érhet meg majdnem 60 000 Ft-ot a LIVE FREE NC+?

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató tokJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató tokJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgatóJBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató dobozJBL FREE NC+ App

Sok extra kis helyen

A JBL LIVE FREE NC+ (jelenlegi bolti ára kb. 58 000 Ft) megtestesíti a megfizethető okosfüles fogalmát. A prémium kategóriából vett át bizonyos szolgáltatásokat, kiegészítve a JBL hangzással. Utóbbi 6,8 mm-es dinamikus hangszóróval valósul meg, amely viszonylag kicsinek számít, de a gyártó szerint így is komoly teljesítményre képes (erről bővebben a Hangminőség c. bekezdésben).

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató aktív zajkioltásra is képes, aminek járulékos kiegészítője a környezeti hangérzékelés lehetősége (TalkThru), így, ha valakivel beszélni szeretnénk zenehallgatás közben, akkor elég megérinteni a fülhallgatót, s az megállítja a zenét, hallhatóvá teszi a külvilágot anélkül, hogy kivennénk a helyéről.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

Ahogy felnyílik a mágneses fedelű töltő tok, a fülhallgató automatikusan kapcsolódik a forráskészülékhez függetlenül attól, hogy melyik oldali egységet veszik ki előbb. Egyetlen fülhallgatóval is fennmarad a kapcsolat, így az akkumulátor üzemidő megnyújtása érdekében váltott üzemeltetésre is van lehetőség. Mivel a Google által biztosított Fast Pair funkciót is tartalmazza, így Android eszközökkel máris felajánlja a csatlakoztatást állítgatás, menüben való keresgélés nélkül, abban a pillanatban, hogy a töltőtok fedele felnyílik.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

A beépített akkumulátor (teljesen feltöltött fülhallgatókkal és a töltő tok alkalmazásával) összesen legfeljebb 21 órányi üzemidőt nyújt. Nem mellesleg a LIVE FREE NC+ kompatibilis a Qi vezeték nélküli töltőkkel is, természetesen utóbbi nem része a csomagnak. A fülhallgatók fizikai gombok helyett érintéssel vezérelhetők. Emellett adott még a Google/Amazon okos asszisztens integráció is, ami nekünk, magyaroknak természetesen idegen nyelv tudással kihasználható tulajdonság.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

Fekete, sötétkék, fehér, továbbá halvány rózsaszín árnyalatokban rendelhető a LIVE FREE NC+, így illeszkedve részben a divathoz, másrészt természetesen a legnépszerűbb okostelefonokhoz is. Meglepően kicsi ahhoz képest, hogy TWS viszonylatban jó akkumulátor üzemidőt nyújt. Ennek köszönhetően kapszulái csak alig lógnak ki a fülből.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

A JBL sportfülhallgatóinál szokványos kifli alakú gumis támasztékoktól eltérően itt kevésbé markánsan kapaszkodó, de stabilitás szempontjából mégis egész jó gumis gyűrűket helyezhetünk rá a házra. Az említett karikák enyhén elvékonyodnak és kinyúlnak a fülgerinc alatti résznél, így finoman megkapaszkodva a hallószervben.

JBL FREE NC+ TWS fülhallgató

Az akkumulátor töltöttséget fehér színű LED sor mutatja. A töltés USB-C kábellel (vagy a fentebb említett Qi töltővel, ha rendelkezik ilyennel a felhasználó) lehetséges. Az anyagminőség összességében kellemes, bár a műanyag töltő tok nélkülözi a (drágább) prémium TWS-ekre jellemző igényességet és a kerekített házakat nem mindig tudtuk olyan könnyen kihámozni belőle. Bizonyára ez is gyakorlat kérdése.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A LIVE FREE NC+ komfortja kifejezetten kellemesnek bizonyult. Érzékletesen megállt a fülben, ugyanakkor nem "kapaszkodott" annyira markánsan. Így általános tevékenységek során nyomó, feszítő érzettől mentesen tudtuk használni. Intenzívebb testmozgás esetén már nem bizonyult annyira stabilnak, például jógázás közben gyakran kimozdult 1-2 milliméterrel, ami a távolság-szenzorok összezavarása miatt az éppen lejátszott zene/videó megállítását okozta.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

Az aktív zajszűrést több fokozatban lehet állítani, bár esetünkben nem éreztünk drámai eltéréseket. A konkrét zajkioltás nem volt olyan mértékű, mint pl. a JBL prémium kategóriás fejhallgatói esetében. A mélyebb, morajló zajokat valóban egész jól kizárta, viszont a bekapcsolt ANC enyhén nyomó, feszítő érzetet keltett függetlenül attól, hogy milyen szintű szűrést engedélyeztünk.

JBL FREE NC+ App

Telefonálásra meglepően kellemes társnak bizonyult. Tisztán, érthetően hallottuk beszélgető partnerünk hangját és ő sem panaszkodott, kivéve persze, ha erős zajban tartózkodtunk. Szintén előnyösnek bizonyult a jelátviteli mód konfigurálási lehetősége: mi dönthettük el, hogy audió, vagy videó hallgatásra optimalizálva működjön a fülhallgató, utóbbival jelentősen csökkent az ajakszinkron késési idő.

JBL FREE NC+ TWS fülhallgató

Hangminőség

A LIVE FREE NC+ hangkaraktere könnyed benyomást keltett és a teljes vezeték nélküliség ellenére jó sztereó középpontot nyújtott. A benne lévő elektronika érzékelhetően dolgozott azon, hogy egyfajta virtuális térérzetet alakítson ki. Nem produkált olyan zavaróan homogén és összemosódott színpadot, mint az olcsóbb TWS fülhallgatók. Ugyanakkor a basszust nem igazán volt képes megragadni és a szokásos JBL agilitással feldobni. Ilyenkor jól jött az applikációban lévő EQ, eleinte ugyanis a mi tesztpéldányunk kifejezetten egykedvű és óvatoskodó mélyhangokat produkált. Egy kis szoftveres állítgatással máris megtáltosodtak az ütemek az olyan elektronikus előadóknál, mint will.i.am, Marshmello vagy The Weeknd.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató tok

Az EQ beállítás eredményeitől függetlenül még nem igazán soroltuk hifi kategóriába a LIVE FREE NC+ hangkarakterét, mert az ügyesen balanszírozott sztereó középpont és laza játékosság mellett a frekvenciák kissé szintetikusak, digitális érzetűek maradtak. Utóbbit persze már sok vezeték nélküli fülhallgatónál megtapasztaltuk. Az összkép egy erőlködéstől, harsányságtól mentes "digitális, de jótékony" hangkép benyomását keltette, ugyanakkor a középső frekvenciák kaptak egy kis élénkítést, hogy többek között az ének és beszéd jobban kirajzolódjon a térből.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

A JBL TWS fülhallgatói igen gazdag skálát fednek le, ezért aki kedvezőbb árfekvésű alternatívát keres, a gyártó háza táján is megteheti. Sportolói szempontok alapján számunkra a LIVE FREE NC+ jelenlegi áráért kedvezőbb vételnek tűnt a JBL Under Armour True Wireless Flash, a jobb stabilitás, igényesebb anyagok és ütősebb, izgalmasabb hang miatt. Más kérdés, hogy utóbbi hosszú távon, több órás használat esetén már nem nyújtott olyan komfortot, mint a LIVE FREE NC+. Akik a mindennapokra keresnek fülhallgatót, és nem tartanak igény a virtuális asszisztens, érintés alapú vezérlés, aktív zajszűrés, vezeték nélküli töltés, valamint applikáció alapú extrák meglétére, azok tisztább, részletesebb hangzásra számíthatnak az olyan alternatíváktól, mint például a Lypertek TEVI.

JBL FREE NC+ TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A JBL LIVE FREE NC+ mindenes fülhallgató vegyes felhasználásra. Legfőbb előnyei közé tartozik, hogy fejlesztői számos extráját képesek voltak letisztult felszín mögé rejteni. Csendes környezetben történő telefonáláshoz, háttérzene hallgatáshoz, videók nézéséhez bátran ajánlható, ráadásul kényelmes is, elmélyült zenehallgatáshoz a hifi beállítottságú vájtfülűeknek viszont kompromisszumos lehet. Ezért vásárlás előtt nemcsak a hangminőséget, hanem az összképet, a komplett szolgáltatás felhozatal jelentőségét is érdemes figyelembe venni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.