JBL LIVE 300TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Reszkess, AirPods?

2021. január 15., péntek, 10:10

JBL audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató JBL fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató teszt

A JBL LIVE 300TWS, ahogy nevéből is sejthető, az élet mindennapjaira készült fülhallgató. Általános multimédiás feladatokra, telefonálásra készült, de olyan funkcionalitással és árcédulával vértezték fel, hogy könnyen érdeklődést kelthessen a mai erős középkategóriában.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató tokJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgatóJBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

A statisztikák szülöttje

A HARMAN cégcsoport alá tartozó JBL irdatlan adatbázist birtokol köszönhetően annak, hogy a világ egyik legnagyobb akusztikai kutatás-fejlesztés háttérrel rendelkező létesítménye. Nem kevésbé segíti őket a tudatos fejlődésben, hogy jó ideje valamennyi JBL terméket a gyártó oldalán, közvetlenül is értékelhetnek, véleményezhetnek a felhasználók. Ami pedig a kb. 50 000 forintos árat illeti, nem véletlen az sem, hiszen a világ legnagyobb példányszámban eladott TWS fülhallgatója, az Apple Airpods is nagyjából ennyibe kerül.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

Mi szól a JBL mellett? Többek között fizikai adottságai, a LIVE 300TWS ugyanis nem ún. earbud, hanem in-ear formán alapszik, ráadásul gumis támasz idomot is mellékelnek hozzá. Tehát jobban kizárja a külvilág zaját és biztosabban megkapaszkodik a fülben, mint mondjuk almás vetélytársa. Ehhez még hozzáadódik a JBL "pure bass" karakter, amely az energikus, fiatalos "zúzós" hangzás szinonimája. Nem mellesleg Google és Alexa hangalapú asszisztens vezérlés is szóba jöhet...ne, ha az említett AI-k valamelyike lenne szíves végre támogatni a magyar nyelvet.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

A LIVE 300 TWS három különböző (fehér, kék, sötétszürke) színben rendelhető. IPX5 tanúsítvánnyal is rendelkezik, amely igazolja az izzadtsággal és esőcseppekkel szembeni ellenálló képességét.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

Küllem

A pillanatok alatt kicsomagolható fülhallgatóhoz viszonylag nagy dokkolót mellékeltek, amely USB-C aljzaton keresztül tölthető. Lekerekített formája által a tároló kicsit egy szappanra hasonlít, de anyagminősége kifejezetten kellemes. Az alulra helyezett kábel aljzat körül fehér pulzáló fény jelzi az akkumulátor(ok) töltöttségi szintjét. A fedő és a fülhallgatók egyaránt mágnesesen rögzíthetők.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató tok

A fülhallgatók letisztult, kerek formája kellemes benyomást kelt. A jó minőségű műanyag ház nyomógombot nem tartalmaz, helyette érintéssel lehet továbbítani a parancsokat. A gyárilag mellékelt tartozékok között szerepel három pár különböző méretű szilikonos illeszték és négy külső gyűrű. Utóbbiak segítenek a kerek háznak "megkapaszkodni" a fül belsejében.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

Használat közben

A JBL LIVE 300TWS komfortja összességében kellemes. Érzékelhetően megkapaszkodik a fülben, de a megfelelő méretű gumigyűrűvel nem válik idegesítővé, fárasztóvá használata. Stabilitása is jó ahhoz mérten, hogy támasza nem akaszkodik teljesen a fülgerinc alá. Irodai munka, séta, túrázás és hasonló tevékenységek során nem kell a kapszulák kiesésétől tartani, kocogáshoz vagy egyéb sportokhoz azonban nem a legstabilabb.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

A zajszűrés hatékonysága a biztonsági füldugókéhoz hasonló. Nem zár ki minden zajt, de a zavaró hangok, tipikus városi gépjárműzaj nagy részét azonnal kirekeszti. Irodai környezetben, ha zene is szól, akkor szinte képtelenség hallani a mások beszédét. Ilyenkor jól jön az Ambient Aware vagy TalkThru funkció, amellyel érintésre hallhatóvá válik a környezet. Persze az is megoldás, ha egyszerűen csak kivesszük a fülhallgatót, de az Ambient Aware valójában kicsit hangosabbá is teszi a környezetet ahhoz képest, ahogyan azt pusztán a dobhártyánkkal érzékelnénk.

A bal oldali füles érintésével a virtuális asszisztens vagy TalkThru/Ambient Aware funkciókat érhetjük el. A jobb oldalival az érintések gyakoriságától, időtartamától vagy az ujjbegy csúsztatási irányától függően lehet vezérelni a zenelejátszást, jelszintet, telefonhívásokat és ugyanitt Siri/Bixby is előhívható.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

Hangminőség

Az ún. JBL Signature hangzás találó olyan értelemben, hogy első pillanattól kezdve jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangkaraktert nyújt a fülhallgató, amelyre a márka ismerői látatlanul is voksolnának. A viszonylag kicsi, 5,6 mm-es hangszórók egészen elképesztő mennyiségű basszust keltenek. A bődületes mélyhangok által minden zeneszám szuperképességre teszt szert és hirtelen a reálisnak gondolt energiaszint sokszorosát kapja a hallgató.

Mélyhangokban tehát enyhén szólva sincs hiány. Ráadásul rafinált árnyaltsággal jelenik meg a basszus, erősen túlzó jellege mellett mégsem telepszik rá (vagy legalábbis nem zavaró mértékben) a magasabb frekvenciákra. A közép- és magashangok a teljesen vezeték nélküli kivitel által mellőzik a természetességet és hasonlóan gazdagított textúrákkal jelennek meg, mint a basszus. Ez olyan szempontból hatásos, hogy kis terhelésen is izmos, magabiztos karaktert kap a hallgató. Másfelől azonban a magashangok az élesebb, sziszegő részleteket, effektusokat csak erősen digitális, mesterkélt módon képesek megjeleníteni.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

A modern előadók (Billie Eilish, Post Malone, Apashe stb.) esetében a fiatalos ízlésű felhasználót könnyedén magával ragadja a LIVE 300TWS folyamatosan élénk, lendületes stílusa. Elektronikus, hip-hop, trap stb. műfajokhoz ideális, hangszeres/akusztikus daraboknál azonban a valósághű hangzást kereső fülnek túl technikai, mesterkélt lehet. A néha váratlanul élénk magas frekvenciák enyhén csillapíthatók az alkalmazásban lévő EQ-val, de még teljesen lenyomott görbével sem szűnnek meg a fülhallgató alapvető karakterisztikai adottságai.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

Alternatívák

Akik a JBL energikus és gazdag hangjától pihentetőbbet keresnek, azoknak megfontolandó lehet a Jays m-Seven, igaz, ahhoz nem tartozik virtuális asszisztens integráció és telefonos alkalmazás. Akik igényt tartanak a lendületes hangzásra, de kedvezőbb összegért keresnek TWS fülhallgatót, azoknak pedig ajánljuk a JBL számtalan kisebb szériás modelljét vagy a Sabbat E12 Ultra cikk elolvasását. A JBL LIVE 300TWS inkább "mindennapi" Bluetooth fülhallgató, ami alatt azt értjük, hogy sportoláshoz nem ajánlott. Rendszeres testmozgást végző személyeknek jobb választás a (kevésbé kényelmes, cserébe stabilitásban jobb) JBL Reflect Flow, amely eredetileg szintén 50 000 Ft-ba került, mostanra viszont még kicsit olcsóbb is, mint a LIVE 300TWS.

JBL LIVE 300TWS Bluetoooth fülhallgató

Végszó

A JBL LIVE 300TWS kellemes a mindennapokra azoknak, akik hajlandók kb. 50 000 Ft-ot kiadni egy pár teljesen vezeték nélküli fülhallgatóért, de az átlagosnál kicsivel jobb stabilitást és zajszűrést, valamint jobban kiélezett hangzást keresnek, masszív basszusokkal. A virtuális asszisztensek támogatása Magyarországon egyelőre (ha az adott mobileszköz egyáltalán lehetővé teszi), csak angolul lehetséges, ezért e termék egyik fő funkciója itthon sokak számára kihasználatlan marad.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.