JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró teszt

Sokat nem kellett javítani

2021. július 13., kedd, 12:40

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

A JBL Charge Bluetooth hangszórók sok felhasználó számára a tökéletes ár/méret/teljesítmény mutatókkal rendelkező vezeték nélküli hangrendszert képviselik. A cég teljesen frissítette legújabb termékvonalát, így a Charge 5 sem maradt kivétel. Akkor jobban megéri az újat megvásárolni?

A fejlődés útján

A korábbi, Bluetooth 4.2 kapcsolatot használó Charge 4-től eltérően a Charge 5 már Bluetooth 5.1 kompatibilis, továbbá az elődben alkalmazott szélessávú hangszórót most kiegészítették egy 20 mm-es magassugárzóval. Kicsit szűkítettek a lehetséges színopciókon, illetve az összképet a már általunk is bemutatott Xtreme 3-hoz igazították. Továbbá a korábbi, némi fejtörést okozó Connect+ (amely lehetővé tette már Connect+ kompatibilis hangrendszerek vezetékmentes összefűzését) szolgáltatást PartyBoost-ra váltották, amely jobb protokollt alkalmaz és jelenleg sokkal több modellel működik együtt. Egyéb forradalmi változásokat nem eszközöltek, de mivel a Charge széria népszerűsége, töretlen, többre bizonyára nem is lett volna szükség.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 5 Bluetooth hangszóróJBL Charge 4 Charge 5 Bluetooth hangszórók

Ami egyeseknek praktikus funkció lehetne, az a telefonos kihangosítás, vagy a 3,5 mm-es Jack bemenet megléte. Természetesen ezek nélkül is elvégzi alapvető feladatát a hangrendszer, de manapság, mikor egyre többen fordulnak az online-alapú kommunikációhoz és konferencia beszélgetésekhez, az ilyen apróságok is számíthatnak. A Charge nem Skype-találkozók asszisztálására, hanem kalandok zenei aláfestésére, hosszú órákig tartó bulizásra született épp úgy, mint összes eddigi elődje!

JBL Charge 4 Charge 5 Bluetooth hangszórók

Továbbra is adott a maximum 20 órás akkumulátoros üzemidő (felhasználói szokások függvényében kevesebb is lehet), az akkubank funkció és az ikonikus formaterv, valamint a klasszikus JBL hangkarakter. Mindezt megkoronázza az IP67 por- és vízállósági tanúsítvány, melynek köszönhetően kalandos szituációkban is strapabíró hangrendszerként "állja a sarat" a Charge 5.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró

Küllem

A Charge 5 henger alakú formatervén csak viszonylag kis léptékű módosítások tűnnek szembe. Ahogy fentebb is írtuk, lényegében az Xtreme 3 kisebb változataként is titulálható. Utóbbi eredménye, hogy az akkumulátor töltöttségét már nem több apró fehér LED mutatja, hanem egy függőleges sáv az embléma alatt, amely ugyancsak sokkal nagyobb lett az elődökhöz képest.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró

A talp már nem egy nyúlványos valami, hanem az új generációra jellemző, ferde gumis csíkok. Picit masszívabbra formálták a két oldalsó passzív basszus radiátor körüli peremet, illetve felül már nem Connect+, hanem PartyBoost gombbal kezdődik a kezelőszervek sora.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró

Használat közben

Az akkumulátoros üzemidő továbbra is példaértékű: kb. 50 %-os terheléssel (ami esetünkben Android alapú Samsung okostelefonnal viszonylag nagy hangerőnek felel meg) több mint 8 órán keresztül zenélt a Charge 5 egy kerti összejövetel keretei közt úgy, hogy a szórakozás végére (hajnali 4 óra körül) még nagyjából 75 % körüli töltöttséget mutatott. A Bluetooth hatókört más JBL Bluetooth hangrendszereknél is dicsértük és a Charge 5 e tekintetben semmivel sem lett gyengébb: akár 15 méterről is stabil kapcsolatot nyújtott úgy, hogy a telefon és a hangrendszer között volt egy üvegablak, továbbá két autó parkolt és még 5-6 ember tartózkodott.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró

A beépített akkubank funkciónak továbbra is örültünk és bizonyára sokan kihasználják a Charge 5 ezen képességét. A vízhatlan kivitel továbbra is tette hatását, de vízzel való érintkezés előtt természetesen le kellett zárni az akkubank USB-A aljzatát védő gumifedelet (különben a hangrendszer károsodhat!). A teljesítményt (azaz terhelhetőséget) illetően ugyancsak pozitív tapasztalataink voltak. Az említett parti keretei között senki sem kevesellte a hangerőt, sőt, a szomszédok nyugalma miatt néha inkább halkítani kellett a kis hangrendszert.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

A JBL Charge 5 nem vallott szégyent, továbbra is rezzenéstelenül teljesítette azt a szintet, amelyet a korábbi Charge sorozatú hangrendszerektől, illetve JBL vezeték nélküli termékek zömétől megszoktunk. Természetesen a fizikai méret bizonyos kompromisszumokkal is társult, például nem várhattunk el Xtreme-szintű basszusokat a Charge 5 kb. 5x9 centis mélyközép hangszórójából. Viszont a két oldalsó passzív radiátor továbbra is amennyire csak tudta, megmozgatta a levegőt. Így a papíron közölt, 60 Hz-es alsó határérték cingárnak tűnhet, de (még nyílt terepen, azaz falak zárt falak nélküli környezetben is) a vártnál így is több, testesebb, erősebb basszust tudott kelteni a kis hangrendszer.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró

Mélyhangok tekintetében a korábban rengetegszer jól bevált JBL receptet kaptuk, tehát lendületes, feszes és határozott ütemekkel egészültek ki kedvenc dinamikus zenéink (pl. Moosh & Twist - Champion), de egyéb alternatív, indie hangulatú számoknál (pl. Twenty One Pilots - Stressed Out) is gondoskodott a drámai, izgalmas, felfokozott hangvisszaadásról az alig PET palack méretű hangrendszer. Még éneket és akusztikus hangszereket tartalmazó számoknál is a vártnál több részletet kaptunk, köszönhetően a 20 mm-es magassugárzónak és vélhetően a Bluetooth 5.1 jelátvitelnek is.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró

A magashangok néha icipicit plasztikusak, mesterkéltek voltak, de kerülték a bántó, torzított érzetet, ezáltal a Charge bizonyult a széria eddigi legjobb felbontású tagjának. Ráadásul a magassugárzótól megnőtt a szórás is. Igaz, hogy a sztereó hatás elmaradt (de a PartyBoost funkcióval egy másik JBL Bluetooth hangrendszer hozzáadásával alaposan kiterjeszthettük volna a térérzetet), viszont olyan lecsengések, visszhangzó részletek jelentek meg a zenében, amelyeket a régebbi/olcsóbb JBL hangrendszerektől nem kaptunk ennyire intenzíven vissza.

JBL Charge 5 Bluetooth hangszóró

Végszó

Megválaszolva a cikk elején feltett kérdést, miszerint a régi, vagy az új JBL Charge 5-öt érdemes-e inkább megvásárolni: attól függ, hogy az illető mennyit szánna rá. A Charge 4 most már sok helyen rendelhető 50 000 forint alatti áron. Ilyen feltételek mellett nincsen miért szégyenkeznie a 4. generációnak, de aki kényes a magas frekvenciákra és alkalmanként akusztikus műfajokat is szokott hallgatni, annak gazdagabb textúrát, jobb felbontást, tehát több részletet fog nyújtani hosszú távon a jelenleg kb. 15 000 forinttal drágább, 5. generációs JBL Charge.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.