InAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel teszt

2023. november 15., szerda, 22:15

Inakustik audio hifi kábel tápkábel Inakustik kábel Inakustik tápkábel audio kábel hifi kábel kábel teszt tápkábel teszt Inakustik teszt Inakustik kábel teszt

Az InAkustik cég, ha már lúd, legyen kövér alapon a tápkábelek terén is nagyot lépett előre, mégpedig a Referenz sorozatból való AC-4004 AIR változattal, amiből kétfajta kialakítás is járt nálunk. A kétfajta verzió a kábelek végén lévő dugók formájában érhető tetten, az egyik a "sima" IEC C15, ahol a két felső oldalél le van törve 45 fokban és egy IEC C19, ahol mindez (szemből nézve) téglalap alakú. A kinézet és a kialakítás illeszkedik a többi kábeléhez, ugyanaz a jó vastag, de könnyen hajlítható megoldás. Az AIR Helix egy innovatív belső felépítés, ami a gyártó névjegye, itt is megtalálható ugyanúgy, mint a hangfal és az összekötő kábelekben. Érdekességképpen megjegyezzük (a mai világban nem jellemzően) az összes kábel Németországban készül, nem adták ki bérgyártásra más országba.

InAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábelInAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábelInAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel tesztInAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábelInAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábelInAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábelInAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábelInAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel

Tervezés, kialakítás

Ugyanazok írhatók le róluk, mint az eddig teszteltekről, a gyártó szerint a Referenz AC-4004 AIR tápkábelt kifejezetten csúcskategóriás audiorendszerekhez tervezték, és az Inakustik legendás Air technológiáján alapul. Ez magában foglalja a többmagos szerkezetet, amellyel a keletkező mágneses mezők átfedik egymást és kompenzálják azok hatását. A több kisebb, különálló vezetőre osztás csökkenti a bőr (skin)hatást. Ily módon a vezeték teljes keresztmetszete használható marad. Ezenkívül a kábelt ónozott rézhuzalok sűrű hálója árnyékolja, ami megvédi a szomszédos komponenseket a még esetlegesen fennmaradó interferenciamezőktől, legalábbis ezt állítja róla a cég.

Az Air Helix ebben az esetben sem változott külön, sok kis furattal ellátott műanyag korongok belsejében haladnak a vezetők, amit a cég állítása szerint, kézzel fűznek be. Egyszerűbb képpel illusztrálni, mint elmagyarázni, hogyan is néz ez ki valójában.

Nem győzzük elégszer felemlegetni, mennyire könnyű ezeket a komponenseket kezelni és hajlítani a többi, hasonló vastagságú kábelhez képest, amiket néha még a helyére dugni is erős kihívás, nemhogy úgy elrakni az állvány mögé, hogy az valami emberi módon nézzen ki.

InAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel

Használat közben

Ahogy már fentebb említettük, megkönnyebbülés az elhelyezése a készülékek mögött, áldassék az InAkustik neve a hifi országában most és a következő áramszünetig! Az IEC 19 (téglalap) verziót meglehetősen korlátozottan tudtuk csak használni, lévén egyedül a gyártó tápszűrője volt nálunk, ilyen aljzattal, oda tudtuk csak beledugni. A szabványos verziót mindenhol használatba vettük, ahol megfelelő likat találtunk a számára, legyen az erősítő, streamer vagy DAC.

InAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel teszt

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, Naim SUPERNAIT 3, Fezz Audio Titania végfok/előerősítő és integrált megoldás, Topping D70S, Eversolo DAC-Z8/DAC-Z6 és DMP-A6, FiiO K9, FiiO R7, Cocktail Audio X50D DAC és streamer, Yamaha R-N800 erősítő és streamer, Satori hangfalak, SVS SB-3000 szubláda, QED, VIABLUE, InAkustik kábelezés.

Hangminőség

Ha valaki olvasta az InAkustik kábelekről a korábbi cikkeket, az máris sokkal előrébb van, ha a hangjukra kíváncsi. Ugyanazokat a jelzőkkel lehetett illetni őket, nem igazán véltünk felfedezni markáns különbségeket. Testes, dús, telt mély és középtartomány, kicsit a háttérbe húzódó, a hangfalak mögül megszólaló zene szólalt meg általuk, a használt masinától függően kisebb/nagyobb mértékben. A tápszűrő hangján nem sokat változtatott, legalábbis nem vitt bele semmilyen elszíneződést, meghagyta a már jelenlévő "sajáthangját" legfeljebb finomított rajta egy kicsit. A saját, hozzáadott kábeléhez képest határozott előrelépést éreztünk, minden téren javított rajta (az IEC-19 verziót használva) kidomborította a már ismert erényeit, a tökéletes csendet a hangjegyek között, a légies lecsengéseket a koromfekete háttérbe, a torzítások a mosottság érzet megszűnését, a kiszélesedő szubjektív frekvencia-átvitelt.

InAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel

Az IEC-15 változatot már mindenbe bedughattuk, nem voltak kompatibilitási gondok és ezt ki is használtuk a teszt során. Meglehetősen érdekes eredmények jöttek ki, legalábbis, ha figyelembe vesszük a várakozásainkat. Ugyanis értelemszerűen(?) azt vártuk, az erősítőkön lesz legjobban megfigyelhető a hatása, ellenben talán azokon okozta a legkisebb változást…

Pregnáns eltérést a normál tápkábelekhez képest a Topping D70S és az Eversolo DMP-6 streameren vettünk észre, a Toppingnál helyrepakolta a kissé könnyűsúlyú legmélyebb tartományt, megrezgette a fotelt alattunk Hans Zimmer zenéin. A DMP-6 eleve hangsúlyos mélyeit ellenben kottázhatóbbá, jobban artikuláltabbá varázsolta, mégpedig anélkül, hogy a súlyát lecsökkentette volna. Itt is feltűnt a zavaró mellékzöngék, zajok eltűnése, nyíltabb és légiesebb hangulattal kényeztette a füleinket Mike Oldfield opuszai alatt. Újfent észrevettük, hogy ezekben a dalokban nem csak csilingelő harangok léteznek, hanem bizony olyan basszusok is, amik nem igazán tűnnek fel, ha egyszerűbb rendszert hallgat az ember.

InAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel

Az általános benyomás hasonlított az eddig megismert tápszűrők hatásához, azaz rengeteg "piszkot, koszt" kipucolt a zenékből, műfajtól függetlenül. Tovább hallgathatóbbá, a fülnek könnyebbé tette azokat, nagyot lendítve ezzel a zenehallgatási élményen.

InAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel

Konklúzió, ajánlás

Régóta ismerjük a tápkábelek hatását, egyenragúnak tartjuk a többi kábelfajta (összekötő, hangfal) hatásával, sőt néha többet nyerünk rajta, mint az előbb felsoroltak cseréjével. Itt sem volt ez másként, úgy éreztük (persze a tévedés jogát fenntartva) jóval több az eredményt kaptunk, mint egy USB kábel cserénél a DAC-oknál. Ezek a vezetékek nem tesznek hozzá a zenéhez, nem vesznek el belőle, egyszerűen hagyják azt az eddig nem hallott kvalitást kibontakozni/érvényre jutni, ami eddig az eszközeinkben rejlik. Még a szkeptikusoknak is érdemes vetniük rá egy pillantást, illetve fülelést, a többieknek meg elgondolkozni, miért is tetszett ennyire a szerkesztőségnek.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 1 199 990 Ft/1,5 m
Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-347-0020

hu.horn.eu

Bemutatóterem:

Audio Forum Budapest

+36-70-565-4414

1138 Budapest, Bodor u. 2-4. fsz. 4.

denonmarkabolt.hu

Mérleg

Tisztább, szárazabb, praktikusabb érzés, ha használatba vesszük, eltünteti az ott lévő zavaró és felesleges zajokat a zenéből, mint egy jó mosógép

Ha eddig valami gondunk volt a láncunk hallgathatóságával, ezek a kábelek meghozzák a zenehallgató kedvet, sokkal, de sokkal tovább lehet velük elmélyülten zenét hallgatni

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Kezelhetőség:  
Ár/érték arány:  

InAkustik Referenz AC-4004 AIR tápkábel

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.