iBasso DX170 hordozható zenelejátszó teszt

Mobil zene, telefoncsörgés nélkül

2023. január 20., péntek, 21:15

iBasso audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP iBasso lejátszó hordozható lejátszó mobil lejátszó iBasso zenelejátszó hordozható zenelejátszó mobil zenelejátszó lejátszó teszt iBasso teszt DAP teszt mobil zenelejátszó teszt

Az iBasso DX170 meghökkentő mennyiségű funkciót tartalmaz, amiknek köszönhetően meghaladja egy átlagos DAP képességeit. Koncepciója túlmutat a mezei hordozható zenelejátszókon, út közben és otthon is számtalan módon használható ki tudása. Alapos ismerkedés után is alig érheti kifogás, ezért érdemes vele komolyabban foglalkozni.

iBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAP kimenetekiBasso DX170 DAP kimenetekiBasso DX170 DAP kimenetekiBasso DX170 DAPiBasso DX170 DAP CS43131 DAC

Miért jobb, mint egy telefon?

A technikai részletek áttekintése segít megválaszolni e kérdést. Az okostelefonok rengeteg funkciót tartalmaznak (telefonáláshoz szükséges mikrofon, fényképezőgép stb.), amikre zenehallgatás szempontjából nincsen feltétlenül szükség. Mellékes jelleggel viszont lehet rajtuk zenét hallgatni. Bármilyen korszerű iOS vagy Android készülék lejátssza az internetes streaming szolgáltatók (pl. TIDAL, Spotify stb.) tartalmait és a memóriáján tárolt fájlokat is. De a hangminőség nem minden esetben kielégítő. Ennek oka, hogy az okostelefonokban lévő, hang lejátszást végző alkatrészek többnyire csak átlagos (vagy gyenge) minőségűek. A sok egyéb áramkör társaságában ráadásul zavarok jelentkeznek, amelyek torzítják a hangzást.

iBasso DX170 DAP

Az iBasso alapjait kimondottan úgy tervezték, hogy jó hangminőséget nyújtson. Ezért alkalmaz a jobb és baloldalra is különálló D/A konverter chipet (CS43131) és fs NDK oszcillátort. Utóbbiak a digitális jelkésés miatt kialakuló hibákat (jitter) segítenek kiiktatni. A zenehallgatásra optimalizált kivitel eredménye, hogy a dinamikatartomány rendkívül magas (130 dB), a teljes harmonikus torzítás pedig alacsony (0,00022%). Az iBasso DX170 e sorok írásakor 230 000 Ft körüli áron kapható. Elsőre magas összegnek tűnhet egy hordozható zenelejátszóért, de a történet még nem ér véget.

iBasso DX170 DAP CS43131 DAC

Hozzá kell tenni, hogy a lejátszáson kívül sok más feladat is rábízható. Tartalmaz szimmetrikus kimenetes fejhallgató erősítőt, használható USB DAC módban, emellett Bluetooth hangrendszerek vagy fülesek számára akár LDAC kódolással is tud vezeték nélkül jelet továbbítani. A digitális futómű kifejezés ugyanannyira illik rá, mint a hordozható lejátszó, különösen annak tudatában, hogy tartalmaz koaxiális kimenetet és az USB-C csatlakozóján is képes digitális jel kiküldésére. Az összkép leírva kicsit kaotikusnak tűnhet, mintha az iBasso egyszerűen csak megpróbált volna mindent felhalmozni. A Használat közben c. bekezdésben ki fog derülni, hogy az említett funkciók elérése mégsem bonyolult.

iBasso DX170 DAP

Küllem

A DX170 a korábban általunk is tesztelt DX240 megfizethetőbb változata. Kevesebb, mint feleannyiba kerül, viszont kivitelben sok hasonlóság fedezhető fel. Példaként a kijelző ugyanakkora, 12,7 cm képátlójú, full HD felbontással. Az előlap letisztult, vékony kávával. A készülékház CNC-vel mart alumínium, kellemes tapintással. Aki nem szeretné, hogy megsérüljön, felhelyezheti rá a gyártó által mellékelt, áttetsző TPU védőtokot. Doboza a tokon kívül egy USB-C kábelt, kijelző védő fóliát és a szokásos papírokat tartalmazza.

iBasso DX170 DAP kimenetek

Az eszköz alján található aranyozott gyűrűvel díszített 3,5 mm-es Jack (egyben mini koaxiális) és 4,4 mm-es Pentaconn kimenet található. Jobbra, hüvelykujjal könnyen elérhető helyre került a jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) és a három zenei navigáló gomb (előre ugrás/tekerés, lejátszás/szünet, hátra ugrás/tekerés). Fent mindössze egy USB-C csatlakozó fészkel, a bal oldalban pedig egy kártyarekesz. Legfeljebb 2 TB kapacitású micro SD kártyával bővíthető a lejátszó, beépített memóriája 32 GB.

iBasso DX170 DAP

Nálunk a fekete kiadás járt, de kapható még kék és szürke verzió is. A küllem összességében igényes. A precíz illesztésekhez lapos készülékház társul, ami a nagyobb DX240-hez képest könnyebb és jobban elfér a zsebben.

iBasso DX170 DAP

Használat közben

Az iBasso közismert arról, hogy Android alapú operációs rendszert futtat hordozható zenelejátszóin. Így a felhasználói élményt ezúttal is telefonszerűre sikerült. Attól eltekintve, hogy magyarul nem tud az operációs rendszer, egy kis angoltudással már otthonosan mozogtunk menüpontjai között. A szoftveres funkciókat, lehetőségeket igyekeztünk részletesen kifejteni a korábbi DX240 cikkben. A DX170 virtuális felülete szinte pontosan ugyanaz, ezért aki komolyabban kíváncsi az operációs rendszerre, bővebben tájékozódhat régebbi cikkünkből.

iBasso DX170 DAP

Rengeteg finombeállítást tartalmaz a lejátszó és az iBasso által kifejlesztett, kimondottan zene lejátszásra szolgáló Mango Player alkalmazás. Gyors reakciót kaptunk zeneszám léptetés és könyvtár böngészés közben egyaránt, nem érződött lassúnak vagy vontatottnak a működés, plusz a kijelző érzékenységét is remekül eltalálták. Más DAP-ok menürendszerével számos tekintetben képes volt lépést tartani az iBasso. Nem igazán tudtunk égető hiányosságokat megnevezni. A Mango Player betűkészlete eleinte aprónak bizonyult, de szoftveresen (az Android rendszerbeállításokon keresztül) sikerült kicsit nagyobbra állítani, így hamar megoldódott.

iBasso DX170 DAP

Új tulajdonosoknak érdemes néha WiFi-re csatlakozni, az esetleges frissítések letöltéséhez. Nálunk előfordult, hogy a "gyári" FW verzióval váratlanul megállt a jelátvitel USB DAC módban, de az 1.02.241 számú verzióval azonnal megoldódott. Keménymagos játékosoknak és film függőknek annyit nem árt észben tartani, hogy az eszköz USB DAC módban minimális ajakszinkron eltolódással tud csak dolgozni, a hang enyhén késett a képhez képest. A legtöbb felhasználót ez egyáltalán nem zavarja, de aki meg akar róla győződni személyesen, kipróbálhatja a készüléket élőben a Muzix Group budapesti szaküzletében. A tesztelést Sivga SV023 fejhallgatóval végeztük, referencia zenekönyvtárunkat a DX170 memóriájából játszottuk le.

iBasso DX170 DAP

Hangminőség

Az iBasso DX170 sok mikro-dinamikát tartalmazó módon, gazdag textúrával adta vissza jól ismert zeneszámainkat. Karaktere egyszerre volt zenei és józan, egészséges frekvencia egyensúllyal és a vártnál analógabb hatású érzettel. Jó hangszer szeparációval jelenítette meg a vízszintes sztereó színpadot, az énekhang közvetlen volt és fedettségtől mentes. Értelemszerűen ebben a fejhallgató is fontos szerepet játszott, mindenesetre az összkép egységesebb, pontosabb volt annál, mint ami egy középkategóriás DAP-tól elvárható.

iBasso DX170 DAP kimenetek

Melody Gardot - If I'm Lucky c. melodikus számában szépen úszkált a háttérben játszó vonós kíséret. Az énekesnő közelsége érzékletesen átjött, a kontrasztos ajakhangok mellé finom meleg búgás társult. A zongora kicsit súlytalan maradt, de az összkép élénk, életteli hatást eredményezett.

Yuja Wang zongoristanő és a Tonhalle Orchester Zürich társaságában Ravel egyik zongorakoncert művét is (Piano Concerto in G major, M. 83: III. Presto) meghallgattuk. A háttér kissé elkentnek tűnt, ebben lehetett tetten érni a drágább DX240 létjogosultságát. A drágább DAP ügyesebb volt a szellős mélység megteremtésében. A DX170 is profi dinamika árnyalással és pontossággal fókuszált a zongorára, továbbá a kísérő hangszerekre. Átjött a zene érzelmessége, lendülete és kidolgozottsága egyaránt.

iBasso DX170 DAP

Joe Satriani - Slow Down Blues c. száma visszaadta azt a fűtöttséget és energiát, ami elkerülhetetlen az ottlét-érzet kialakulásához. Érzékelni lehetett a basszusgitár dallamosságát, az elektromos gitár érdes tónusa minden más hangszert keményen felülbírált, ugyanakkor még nem vált harsánnyá. A lábdobban még elviseltünk volna egy kis plusz ütőerőt, amit egy testesebb karakterű füles könnyen megoldhat. Innen már ízlés kérdésévé vált a basszus, de információ gazdagság szempontjából a mélyhangokat is "gazdagnak" lehetett titulálni.

Alternatívák

Hasonló összegért kapható a FiiO M11s, viszont arról még nem írtunk. Tapasztalat híján nem állapítható meg, hogy melyik DAP miben erősebb, de méretek alapján kétségtelenül az iBasso mellett szól, hogy kicsit könnyebben elfér a zsebben (és e sorok írásakor 15 000 forinttal olcsóbb is). Az M11s tudására hamarosan egy másik cikkben térünk vissza.

iBasso DX170 DAP

Végszó

Az iBasso DX170 remek kis DAP, rendkívül gazdag funkcionalitással. Felhasználói élmény és hangminőség tekintetében egyaránt meggyőző. Élő bizonyítéka, hogy bőven félmilliós összeg alatt is lehet elmélyült zenehallgatásra alkalmas, jó hangot kapni. Logikusan annak éri meg főleg, aki telefontól elfüggetlenített módon kívánja kezelni zenei könyvtárát, ugyanakkor néha kihasználná egyéb funkcióit (USB DAC, digitális kimenet, szimmetrikus fejhallgató hajtás lehetősége stb.) is. Tetszett!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.