HDMI 2.1

Nem azért fontos, amiért gondolnánk

2017. november 30., csütörtök, 17:10

HDMI kábel HDMI kábel HDMI 2.1

Január óta tudtuk, hogy érkezik, mostantól hivatalosan itt is van a HDMI következő generációja, a HDMI 2.1, ami egyebek között olyan, jól érthető, de az átlag felhasználó számára ma értéktelen fejlesztésekkel csábít, mint a 8K és 10K felbontás. Pedig akad néhány értékesebb fejlesztés is a háttérben.

Hivatalos és immár a HDMI 2.0 formátummal dolgozó gyártók számára díjmentesen elérhető az új, HDMI 2.1 szabvány. Tehát a következő egy-két évben biztosak lehetünk benne, hogy számos gyártó fogja ellátni termékeit az annak megfelelő csatlakozóval. Ami még ennél is izgalmasabb, az új formátum némely (nem minden) újítását alighanem a már legyártott, 2.0 kompatibilis készülékek egy része is megkaphatja a jövőben, egy-egy szoftverfrissítés alkalmával.

Most háboroghat mindenki

Új kábelek kellenek! Legalábbis akkor, ha 4K (UHD), 60 kép/s, 8 bit/pixel feletti felbontásban szeretnénk használni a rendszert. Tehát ha többet szeretnénk, mint amit a HDMI 2.0 ad, jobb kábelt kell bevetnünk. Bár lesznek kivételek is, ugyanis az új összekötővel szemben csak annyi az elvárás, hogy az képes legyen 48 Gbit/s továbbítására. A ma kapható, drágább kábelek között pedig akadnak már olyanok, amiket eddig is +40 Gbit/s sebességre méretezett a gyártójuk, nem pedig HDMI 2.0 által elvárt 18 Gbit/s-re. Ezek lehet, hogy megfelelnek majd az új szabványnak is. Ám a biztos pont az lesz, ha már felkerülnek a kábelekre a "48G" illetve "48G with Ethernet" jelzések. Erre pedig még egy picit várnunk kell. Na nem azért, mert a gyártók nem képesek ilyet előállítani, hanem azért, mert karácsony előtt mindenki feltöltötte raktárait "hagyományos" HDMI 2.0-nak megfelelő kábelekkel és most senki nem fog nekiállni, kiválogatni a jobb, 48G képes kábeleket és felmatricázni azokat. (sok kereskedő talán nem is tudja, melyek azok a típusok, amik átmennének a 48G teszten)

4K, 8K, 10K

Ez az, amitől el kellene hasalnunk, mert hát alig szoktuk meg a 4K-t, a 8K-ról is csak pletykákat olvasunk, erre az új csatlakozó máris 10K-ra emeli a szintet? Bár kétségtelen, hogy mi az AV-Online szerkesztőségében nem a 10K felbontást tartjuk a legfontosabb újításnak, azt elismerjük, hogy a dolog nem teljesen értelmetlen. A HDMI ugyanis nem csak az otthonainkban, de a profi világban is jelen van. Ez a felbontásbéli tartalék igenis növelheti a HDMI piaci részesedését, különösen manapság, amikor a YouTube-nak köszönhetően egyre jobban elmosódnak a határok a profik és amatőrök között, amikor döntések születhetnek az alapján, hogy a meglévő, amatőr eszközök mennyire integrálhatók egy profibb rendszerbe.

Persze van itt 8K is, amivel már buzgón riogat minket az összes tévégyártó. Pedig még szerkesztőségünk fiatalabb kollégái sem minden esetben látják a 2K és 4K közötti különbséget, a 3X feletti csapattagokról már nem is beszélve…

120 Hz

Itt van a 120 Hz-es képfrissítés is, ami egészen szuper, mert egyre több eszköz képes erre már ma is. Tehát biztos, hogy a közeljövőben ennek is komoly piaca lesz. Elsőként mindjárt itt vannak a gamerek, akik a nagy képkockaszám mellett annak is örülni fognak, hogy az új szabvány a késést is csökkenti. Emellett persze csendben megjegyezhetjük, hogy mennyire jó lenne, ha legalább a 60 Hz tisztességesen elterjedne! No és mennyire klassz lenne egy olimpiát 60, 90 vagy 120 kép/másodperc formátumban nézni! Végezetül ismét hozzátennénk, hogy a profi, avagy produkciós világ is örülhet, mert egyre népszerűbb a lassított felvétel, amihez szintén hasznos a nagy sebességű, manapság még jellemzően 60 Hz-es (60 fps) rögzítés. Persze felveszik ők ezt ma kamerán belül, kártyára, de nyilván nem bánják, ha külső rögzítővel is elkövethetik ugyanezt.

Jöjjenek az igazi, kincset érő frissítések!

Jön a dinamikus HDR, ami akár minden képkockához képes más és más HDR profilt hozzárendelni. Bár nyilván nem ez a cél, de jelzi, hogy a HDR mennyire fontos és mennyire mélyen lesz integrálva a rendszerbe. Így talán közel már a nap, amikor nem kell a beállításokkal vacakolnunk.

HFR vagyis High Frame Rate, ami a korábban már említett, 120 Hz-es frissítést, avagy 120 fps-t teszi lehetővé. Ennek első körben a játékosok lesznek a legnagyobb haszonélvezői, de később, egy kis szerencsével, például a sportközvetítések is profitálhatnak belőle.

eARC ami a korábbi ARC, objektum alapú hangformátumokat is kezelő változata. Magyarán a tévé a jövőben már Atmos vagy DTS:X kódolású hangot is visszaküldhet az erősítőbe. Ez tisztán kényelemről, praktikumról, a vásárlói igények felismeréséről szól.

VRR na ez az a bomba, ami szerkesztőségünkben is csak egy kollégának robbant fel. Ez az, aminek igazán hangosan csak kevesek örülnek, s közülük is csak Douglas Trumbull (2001: A Space Odyssey [2001: Űrodüsszeia], Blade Runner, Close Encounters of the Third Kind [Harmadik típusú találkozások]) vagy Ridley Scott igazán ismert nevek. A VRR lehetővé teszi, hogy műsor közben változzon meg a képkockaszám. Vagyis egy klasszikus, 23,976/24 kép/s sebességű filmet nézve, az akciójelenetek alatt élvezhetnénk a 48, 60 vagy akár 120 kép/s nyújtotta részletgazdagabb, életszerűbb megjelenítést. Tehát Thor kalapácsa suhintás közben nem csak egy 2000 képpont hosszúságban elkenődött folt lenne a csodás UHD (vagy 8K) tévénken, hanem egy valóságoshoz hasonló, részletgazdag tárgy. (no és a pannoló kamerák elé sem kellene mellékszereplőket bezavarni, hogy eltereljük a képhibákról a néző figyelmét)

DSC (Display Stream Compression) 8K feletti felbontásnál tömöríti a színinformációt. Ennek kevésbé örülünk, de elfogadjuk, hogy szükség volt rá.

Emellett belekerül még néhány fejlesztés, ami a gyorsabb működést, kisebb késést segíti. Ez mind jó, de a dolog inkább érdekes a termékek fejlesztőinek, mint a felhasználónak.

A hang változott?

Eltekintve a továbbfejlesztett eARC funkción, a hangtovábbítás változatlan maradt.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.