Focal Arche fejhallgató erősítő és DAC teszt

A teljesség igénye

2020. október 14., szerda, 15:30

Focal audio hifi DAC USB DAC DSD DAC DA konverter fejhallgató erősítő Focal DAC DAC teszt DA konverter teszt fejhallgató erősítő teszt DSD DAC teszt USB DAC teszt

Az igényes zenehallgatók többsége szereti, ha otthoni rendszere az egységesség és harmónia jegyében épül. Bizonyos cégek már kihasználták ennek tényét azáltal, hogy referencia fejhallgatójukhoz ugyancsak saját nevük alatt debütáló elektronikát biztosítsanak. A Focal sokáig várt, de mostanra beégett annyira a high end fülesek ligájába, hogy az audiofilek bizalmába férkőzve "teljes" megoldást is kínálhasson.

Focal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítő kijelzőFocal Arche fejhallgató erősítő kijelzőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítő Focal UtopiaFocal Arche fejhallgató erősítő Focal UtopiaFocal Arche fejhallgató erősítő Focal UtopiaFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítőFocal Arche fejhallgató erősítő hátlapFocal Arche fejhallgató erősítő hátlapFocal Arche fejhallgató erősítő hátlapFocal Arche fejhallgató erősítő hátlap

Francia összefogás

Sok felhasználó szívesen épít rendszert egyazon gyártótól származó alkotóelemekből. Megfigyelhető, hogy egyes fejhallgató gyártó cégek (noha nem kimondottan foglalkoznak elektronikával, mégis) magabiztosan kínálnak saját emblémájukkal ellátott készüléket is zászlóshajó fülesük mellé. Egy jó fejhallgatót ugyanis valamivel ki kell szolgálni. Nemcsak a magas jelszintre gondolunk (egy iPad is brutális hangerőre képes), hanem általában a források kihasználására.

Manapság minden a bőség zavaráról szól. Például valaki leül zenét hallgatni. Természetesen ezt minőségi módon szeretné megvalósítani. Jó lenne ehhez a karácsonykor kapott lemezjátszó, a praktikussága miatt szeretett streamer, de vajon a videójátékok, sőt YouTube videók nem szólnának jobban egy minőségi elektronikával? Mindez megteremti az igényt egy olyan hídra, amely összeköti az átlag audiofil/műsorfogyasztó otthonában fellelhető komponenseit azzal a bizonyos csúcsminőségű fejhallgatóval a lehető legnemesebbé és bonyodalom-mentesebb színvonalon.

Focal Arche fejhallgató erősítő hátlap

Ezért található az olyan készülékeken, mint a Focal Arche szűkös, de színes felhozatalban analóg és digitális egyaránt. Az Arche lényegében a legáltalánosabb funkciókat testesíti meg, így egész nagy halmazt lefoglal a lehetséges igényekből, ahogy fentebb is írtuk, a lemezjátszótól a számítógépig többféle eszközből képes kisajtolni (úgy franciásan) a lényeget. Az Arche nem a Focal fejlesztőinek agyszüleménye. Ők hangszórók, stúdió monitorok és hangsugárzók gyártására fókuszálnak. A készülék megvalósítását belföldi szomszédjukra, a Micromega cégre bízták, de mindez nem is titok, elég megnézni a hátoldalról készült fotókat. Így némileg hamissá válik a fentebb kibontott "komplett megoldás egy gyártótól" gondolatmenet, de annyiban mégsem, hogy az összkép francia és feltételezhető, hogy a Focal itt-ott beleszólt a finomhangolásba. Vagy legalább bólogatott.

Focal Arche fejhallgató erősítő kijelző

A teljes egészében kettős monó felépítésű Arche különlegessége abban rejlik, hogy egyetlen házában hasznosítja a referencia DAC és egy tisztán A osztályú erősítő előnyeit. Utóbbi két módban (voltage, hybrid) is üzemeltethető, kimondottan fejhallgatókra optimalizált karakterisztikával. Dedikált módokat (vagy angolul preset-eket) tartalmaz mindegyik Focal fejhallgatóhoz, ami nemes gesztus a gyártó részéről. Szívesen látnánk később akár ennél, vagy bármely más elektronikánál hasonló opciót, amely sok más (mondjuk Sennheiser vagy Beyerdynamic) fejhallgatóhoz szolgáló profilokkal is bővíthető.

Focal Arche fejhallgató erősítő hátlap

Az elektronika 16 és 600 Ohm között bármilyen fül/fejhallgatót kiszolgál, tehát elektrosztatikusok kivételével szinte bármit csatlakoztathatnak hozzá. Jelátalakító áramkörének agya két AK4490 chip, 768 kHz/32 bit és DSD256 támogatással. Három digitális (USB, optikai, koaxiális), egy analóg (RCA) bemenetet, valamint két kimenetet (RCA és XLR) kínál, így nemcsak fejhallgatót, hanem aktív hangfalakat vagy sztereó végerősítőt is illeszthetnek hozzá. Előlapján két kimenet, egy 4-tűs XLR és egy 6,3 mm-es Jack fogadja a füleseket, kijelző és elektronikus potméter társaságában.

Focal Arche fejhallgató erősítő

Küllem

Az Arche doboza viszonylag nagy, ennek ellenére a megjelenése mellőz bárminemű giccset vagy hivalkodást. Fekete, szálcsiszolt alumínium házzal rendelkezik, amely négy apró, fémtüskés talpon áll. Az előlapi kijelző nem kimondottan nagy, de az íróasztal közelében, karnyújtásnyi távolságból tökéletesen olvasható. Az impulzus potméter igényességet sugall.

Focal Arche fejhallgató erősítő

A készülékház széleit enyhén lekerekítették, az embléma pedig fentre került, így az előlap még letisztultabb. A tetőlemez középső részét nyitva hagyták, alatta masszív hűtőbordák tanyáznak, segítve az megfelelő hőelosztást. Kedves gesztus a gyártótól, hogy egy fejhallgató tartó állványt mellékeltek, amelyet igény szerint a hűtőbordák végére, csavarozással lehet rögzíteni (utoljára évekkel ezelőtt, a Beyerdynamic A 2-nél láttunk hasonlót).

Focal Arche fejhallgató erősítő

Használat közben

Biztosan létezik magyarázat a tüskés talpakra, azonban nem véletlen, hogy a legtöbb hasonló eszközre síkfelületű lábakat szerelnek. Nem ajánlott tologatni az Arche-t asztalon/bútoron, mert hegyes lábaival könnyen megsértheti a lágyabb felszíneket. Ez a probléma kétféleképpen orvosolható. Az egyik út, hogy nem tologatják a készüléket. A másik, hogy további alátétet helyeznek alá, amely része a csomagolsásnak.

Focal Arche fejhallgató erősítő

Más egyéb, beüzemeléssel, kezelhetőséggel kapcsolatos részletbe nem lehet belekötni. A menürendszer könnyen átlátható, a kijelző informatív. Egyidejűleg két fejhallgató csatlakoztatható a kimeneteire és mindkettő egyszerre hajtható, igaz, ilyenkor a jelszintjük (hangerő) nem lesz külön vezérelhető.

Az Arche teszteléséhez kölcsönkaptunk egy Focal Utopia fejhallgatót és "természetesen" saját referencia fülesünket, a Sennheiser HD 800 S-t is használtuk vele. Forráskészüléknek 2017-es iMac számítógépet választottunk a legfrissebb JRiver szoftverrel. Az Arche AudioQuest Carbon USB kábelen keresztül fogadta a digitális jelet, az elektromos elosztóba pedig IsoTek EVO3 Premier tápkábellel csatlakoztattuk. Bekapcsolástól számított kb. fél óra elteltével már kellemesen átmelegedett az egész készülékház, jellemzően ekkor fogtunk bele hosszas meghallgatásokba.

Focal Arche fejhallgató erősítő

Hangminőség

Két fejhallgatóval történt a teszt, ezért két oldalról közelíthető meg a hangminőség értékelése. Ha azt vesszük alapul, hogy eddig milyen elektronikákkal és hogyan szólt a szerkesztőségi referencia célra befogott Sennheiser HD 800 S, akkor az Arche egyértelműen a jobbak, sőt, a legjobbak közé tartozik. Főleg akkor bizonyította ezt be, ha letelt az a bizonyos fél óra, előkerült egy szimmetrikus kábel és legalább 40-es értéken állt a jelszint. Az élmény egész egyszerűen rabul ejtő volt.

Nemcsak a felbontás, hanem a természetesség és objektív, holografikus térábrázolás miatt is. Fantasztikus teret kovácsolt az Arche. Mikor valami kevésnek tűnt, egy pillanattal később kiderült, hogy pont elegendő. Mikor valami zavaróan közeli, egy másik zeneszámban a hallgató rácsodálkozhat, hogy van ott még mélység és távolság. Ez a színpad a Sennheiseren (vagy bármely más erre alkalmas fülesen) tágas és szellős, az Utopiával kicsit intimebb és markánsabb, de mindkét esetben lebilincselően hatott. A zene a fejben, de teljesség érzettel, teljes pompájában mutatkozott meg, minden másodperc élménnyé vált. Ez a high end, ez a minőségi zenehallgatás, ez kerül sokba!

Focal Arche fejhallgató erősítő Focal Utopia

A frekvenciák elosztása, egyensúlya fegyelmezett, józan, túlzások nélküli. A dinamika mesteri, így életszerű lendülettel és energiával volt képes megjelenni mondjuk Beethoven 5. szimfóniája. Igényesen felvett albumokon (mint pl. Leonidas Kavakos /hegedű/ és Yuja Wang /zongora/ közös albuma, a Brahms: Violin Sonatas Nos. 1-3) olyan instant realitásérzetet teremtett, mintha a színpadon lettünk volna a zenészek közvetlen közelében.

Könnyűzenén sok múlik a fejhallgatón és a hallgató ízlésén. Limp Bizkit/Massive Attack/Gramatik jellegű előadóknál elkellhet némi tartalék a basszusban, de az Utopia berillium hangszórója képes is volt arra, hogy szükség esetén egészen lentre leásson a monumentális, izmos mélyhangokért. A Sennheiser erre alkalmatlan volt. Más kérdés, hogy egy ilyen összeállítás a basszus mennyiségétől teljesen függetlenül is új magaslatokba emelte a nem éppen szofisztikált motívumairól népszerű Limp Bizkit - Rollin’-t is. Könnyen lehet, hogy a hallgató így (ilyen tisztán, árnyaltan, frissen) még sosem hallotta azelőtt.

A tér tehát szépen árnyalva jelent meg, mély, irányított, a dinamika kis és nagy terhelésen is érzékletes, nagyon enyhe melegséggel kiegészítve. Minél tovább járattuk az Arche-t, annál ellenálhatatlanabbá vált. Az áráért cserébe természetesen mindez el is várható. Mélyebben azért felesleges kifejteni az élményeket, mert a munka jelentős részét a fejhallgató végezte, ettől függetlenül tény, hogy az Arche stabil, megbízható alapot képezett és az USB jelkapcsolat ellenére sikeresen mellőzte a digitális/kásás/mosott/torz érzet létrejöttét.

Focal Arche fejhallgató erősítő

1. Megjegyzés: A Focal bizonyos fejhallgatóihoz mellékel 4-tűs XLR kábelt, másokhoz nem. Érdemes vásárlás előtt meggyőződni róla, hogy az Ön Focal fejhallgatójához jár-e 4-tűs, szimmetrikus hajtásra alkalmas XLR kábel. Ha nem, akkor (ez persze kisebb-nagyobb utánajárást, keresgélést, kérdezősködést igényel) érdemes befektetni egy prémium minőségű, egyedileg legyártott szimmetrikus kábelbe.

2. Megjegyzés: azért került megfogalmazásra az előző bekezdés, mert van hallható különbség az Arche szimmetrikus és 6,3 mm-es Jack hangkimenetei között és nem elhanyagolható szinten, a szimmetrikus javára. Teszteltük saját HD 800 S fülesünkkel (amelyhez eleve jár a két különböző szabvány).

Focal Arche fejhallgató erősítő

Alternatívák

Ha valaki kizárólag Focal rendszerben gondolkodik, akkor értelemszerűen átugorhatja ezt a bekezdést. Clear vagy Elegia tulajdonosoknak viszont nem feltétlenül kell ekkora összeget elektronikára költeni, ha veszik a fáradtságot mondjuk a hasonló funkcionalitást nyújtó Questyle CMA Twelve fejhallgató erősítő megismerésére. Igaz, hogy annak a potmétere "csak" mechanikus és nem tartalmaz dedikált Focal profilokat, viszont távvezérelhető, szintén DSD-képes, hangja pedig harmonikus, szépítéstől mentes (persze az Arche holografikus terét kb. feleannyiért nem fogja utolérni). Az A osztálynál maradva: ha az olvasó továbbra is bizonytalan és kacsingat pl. a csöves elektronikák felé, akkor az Unison Research SH-t is érdemes kipróbálni, de meglehetősen termetes darab és teljesen más funkcionalitást nyújt, sokkal kevesebb (konkrétan egy analóg és egy digitális) bemenettel.

Focal Arche fejhallgató erősítő Focal Utopia

Végszó

A Focal Arche kizárólag azt hozza, amit ígér. Funkcionalitását tekintve egészen praktikus, de viszonylag magas ára főleg akkor térül meg, ha minden ki- és bemenetét előbb-utóbb kihasználja leendő tulajdonosa. Csak egyetlen alkalommal hallottunk még jobb hangot az Utopia fejhallgatóból, de az a "rendszer" a Focal Arche árának kb. négyszeresébe került. Figyelembe véve, hogy más (hasonló tudású) fejhallgató erősítők hogyan bizonyítottak eddig, a franciák elégedetten dörzsölhetik tenyerüket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.