Denon DRA-800H hálózati sztereó erősítő teszt

Sokoldalú ár/érték bajnok

2019. október 15., kedd, 06:20

Denon audio hifi erősítő rádióerősítő sztereó erősítő hifi erősítő Denon erősítő hálózati erősítő Denon teszt hifi teszt erősítő teszt Denon hifi erőstő Denon sztereó erősítő Denon hálózati rádióerősítő sztereó erősítő teszt

A Denon termékei kivitelezésük és általános minőségük mellett többnyire hangminőségükkel is kimagaslanak versenytársaik közül. A DRA-800H hálózati lejátszó és integrált sztereó erősítő esetében viszont szolgáltatások tömkelegét is megkapjuk a remek hang mellé.

Bevezető és paraméterek

A Denon DRA-800H tesztelését megelőzően arra készültünk, hogy főleg temérdek szolgáltatására fókuszálunk, ám a nagy, ezüstszínű, integrált sztereó erősítő hangja egészen elvarázsolt minket. Dobozából kiemelve elölről karakteres, igényesen kidolgozott alumínium előlapot láttunk, két nagy potméterrel a jobb illetve bal oldalon. A jobb oldalival a hangerőt szabályozhatjuk, míg a másik a forrásválasztó. Az előlapot ezeken túlmenően egy nagy, monokristályos kijelző uralja, ami egyébként kiválóan használható a DRA-800H gyakorlatilag minden funkciójának elérésére és kezelésére.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő

Jobb oldalon alul USB-A bemenet helyezkedik el, azaz akár egy pendrive-ról is hallgathatunk nagyfelbontású zenéket kizárólag a DRA-800H használatával. A készüléket megfordítva tárul elénk a hátlap, számos különféle bemenettel illetve egy HDMI, valamint kettős kábelezésre és banándugók fogadására is alkalmas hangszóró kimenetekkel.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő hátlap

A szabvány IEC csatlakozó megléte is öröm, mivel így tisztább árammal táplálhatjuk a Denon mindenesét - ami pedig jobb megszólalást eredményez. A 2U magas DRA-800H kifejezetten nehéz, pontosan érezni a súlyán a benne lévő méretes trafó elhelyezkedését. Erre szükség is van, hiszen 8 ohmon csatornánként 100 W teljesítmény leadására képes, ami kétcsatornás kiépítés esetében is komoly erőtartalékokat kíván.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő hátlap

Szolgáltatások tekintetében a DRA-800H tulajdonképpen mindent (is) tud, ami ma elvárható vagy éppen elérhető, ennélfogva teljes rugalmasságot kínál forrásanyagok és forráseszközök tekintetében. Az alapnak tekinthető RCA csatlakozókon túlmenően - amikből egyébként kettőt kapunk - rendelkezésünkre áll még öt HDMI, egy MM phono, két optikai, egy koaxiális, valamint egy rádióantenna bemenet is. Ezen kívül találunk még egy Ethernet bemenetet illetve két kisebb WiFi antennát és számos kimenetet is: egy HDMI, egy RCA multiroom használathoz, egy RCA pre-out és a már említett hangsugárzó kimenetek.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő hátlap

Beltartalom

A gyártó külön kiemeli kommunikációjában az audiofil kondenzátorok használatát, valamint a trafó OFC réz tekercselését, amik szintén hozzájárulnak a minőségi megszólaláshoz. A beépített AK4458 DAC remek darab, ami a szokásosnak mondható 192 kHz/24 bit PCM audio felbontáson túl a DSD formátumot is támogatja 2,8 illetve 5,6 MHz felbontáson.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő

A DRA-800H forrásanyagok tekintetében sem válogat: FLAC, ALAC, WAV, DSD, de akár WMA és MP3 fájlok lejátszását is támogatja. Mivel bemenetek tekintetében bőséges a kínálat, gyakorlatilag bármilyen forráseszközt csatlakoztathatunk és a digitális/analóg konverziót a beépített DAC végzi. Ilyenek lehetnek a különféle streaming szolgáltatások, vagy WiFi, Ethernet és optikai csatlakozásokkal rendelkező eszközeink is. Így gyakorlatilag az okostelefontól kezdve a tv-n és a streaming szolgáltatásokon keresztül kedvenc NAS-unkig mindent csatlakoztathatunk hozzá. Mivel több HDMI bemenetet is kapunk, érdemes megemlíteni, hogy ezek a 60 Hz-es, 4K UHD videó dekódolását is támogatják, illetve rendelkeznek ARC (Audio Return Channel) funkcióval is, így a filmek hangsávjait is közvetlenül a DRA-800H dolgozza fel a HDMI porton keresztül. A HDMI portok HDCP 2.3 kompatibilisek, így az aktuális másolásvédelmi szabványoknak is megfelelnek, továbbá BT 2020 jeltovábbítással, HDR10, HLG és 4:4:4 Pure Color támogatással is rendelkeznek.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő

A beépített HEOS funkció segítségével - és kompatibilis eszközökkel - multiroom rendszert is építhetünk, ami támogatja a Spotify Premium, Deezer, Amazon Music, TuneIn Internet Radio, Sound Cloud, TIDAL és egyéb streaming szolgáltatásokat.. Sokrétű hangvezérlési opciókkal büszkélkedhet a Denon, mivel Amazon Alexa, a Google Assistant és az Apple Siri megoldásait is natívan támogatja. Ezekkel váltogathatunk a bemenetek között, módosíthatjuk a hangerőt vagy átugorhatunk számokat, ha éppen ahhoz van kedvünk. A kettős kábelezést is kínáló hangsugárzó kimenetek támogatják az A, B, vagy A+B hangsugárzó kiosztást, valamint a HDMI-CEC szabványnak megfelelő intelligens távirányítók bármelyikével vezérelhetjük az erősítőt is.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő Power Transformer

A csatlakozás minden esetben egyszerű és könnyen megy, az integrációk is jól működnek. Külön kiemeljük, hogy sok más DAC-kal szemben ez a modell nem igényli külön driver telepítését, (legalábbis Windows 10 környezetben biztosan nem) hanem csatlakoztatást követően azonnal használható - ez szintén kényelmes és elegáns megoldás. De vajon hogy szól a Denon DRA-800H ekkora tudás mellett, az árát is figyelembe véve?

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő

Meghallgatás

Tesztünk során arra törekedtünk, hogy a DRA-800H olyan környezetben teljesíthessen, amiben hangja maximumát adhatja. Természetesen többféle, nagyfelbontású forrásanyaggal is kipróbáltuk, többféle forráseszközzel, de egyik esetben sem csalódtunk; talán a vezetékes csatlakozások egy kicsivel jobban szóltak, ezért a teszt meghallgatást ezekről végeztük. Láncunk így egy foobar2000-et futtató laptopból, a DRA-800H-ból illetve egy pár Monitor Audio Gold 100-ból állt, természetesen minőségi kábelezés használata mellett. Tisztában vagyunk azzal, hogy a high end irányába kacsintgató Gold 100 egészen más kategóriát képvisel, mint a DRA-800H, ugyanakkor ezekkel a kis, állványos hangsugárzókkal biztosan tudása legjavát adta. Tesztzenéinket is úgy állítottuk össze, hogy mindenféle stílust és megszólalást kipróbáljunk: akadt klasszikus, jazz, rock és még némi elektronikus is köztük. A tesztet természetesen alapos bejáratás előzte meg.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő hátlap

A DRA-800H megszólalása kifejezetten tiszta és zenei volt, bármilyen stílussal próbálkoztunk. A jelenlétérzet talán kevésbé kifejezett, viszont a hang dinamikus, a basszusok jól megfogottak voltak. A sztereótér nagyjából a hangsugárzók közötti távolságot érzékeltette, a térmélység elhanyagolható volt. Részletes, szép megszólalást kaptunk minden esetben, talán egy icipicit fedett középtartománnyal, ez azonban valóban csak nüánsznyi problémát jelentett. Soksávos, rengeteg hangszert megszólaltató felvételek esetében viszont az egyes hangszerek, sávok némiképp eltűntek, összemosódtak... azonban tudatosult bennünk, hogy egy 220 000 Ft értékű eszközt hallgatunk, ami ráadásul rendkívül sok szolgáltatást kínál. Ekkor viszont az az érzésünk támadt, hogy a költségoldalt is figyelembe véve szinte hihetetlenül jól szólt, gyanítjuk nem csak marketingszöveg volt a már említett kondenzátor és trafótekercselés, valamint a DAC is szépen teljesített.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő

Egy próba erejéig bekötöttük kedvenc Parasound Zdac V.2 típusú referencia DAC-unkat, ami körülbelül azonos áron érhető el, mint a DRA-800H. Igazi előrelépést nem tapasztalunk, úgy tűnik a beépített DAC teljes mértékben kiszolgálja az erősítő egységet, ami nem általános, viszont nagyon pozitív tulajdonság.

Denon DRA-800H hálózati sztereó rádióerősítő

Összegzés

Tesztünket követően arra jutottunk, hogy a Denon DRA-800H eddigi egyik legnagyobb csalódásunk - természetesen pozitív értelemben! Nehezen érthető, hogy hogyan volt lehetséges ennyi szolgáltatást ilyen minőségű megszólalással párosítani ezért az árért. Bár nem szokásunk, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy hangja kategórián felüli, szolgáltatások tekintetében pedig nehezen találhatunk sokoldalúbb és használhatóbb megoldást. Igaz a hangvezérléses illetve multiroom működést nem állt módunkban kipróbálni, mégis biztosak lehetünk benne, hogy ezek is tökéletesen funkcionálnak. Ha olyan multiroom, hálózati lejátszó és streaming képességeket is támogató integrált sztereó erősítőt keresünk, ami kifejezetten jól szól és akár valamivel nagyobb rendszerekben is megállja a helyét, akkor a cikk írásakor aktuális árért a DRA-800H szinte ajándéknak is mondható. Éppen ezért örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.