Dedikált tápösvény audiofil hangrendszerekhez

Tiszta áramellátás

2022. május 13., péntek, 17:10

audio hifi tápösvény tápkábel tápelosztó tápszűrő KáCsa Audió

Korábbi tápkábel és tápszűrő tesztjeink bizonyítják, hogy jobb minőségű tápellátással sok hangrendszer hatékonyabban felfedi valós képességeit, vagyis szebben szól. Vájtfülű felhasználók körében olykor elhangzik a dedikált tápösvény kifejezés. Most megválaszoljuk, hogy ez mit jelent és a KáCsa Audió kínálatából nézünk néhány alkatrészt, amelyekkel lehetséges egy hangrendszernek elkülönített tápcsatorna kiépítése.

HiFi Tuning biztosíték tartóHiFi Tuning biztosíték tartóFurutech FP-TCS31 tápkábelKáCsa KC-FP25 tápkábelKáCsa KC-FP25 tápkábelFurutech FT-SWSR NCF fali aljzatFurutech FP-SWS-D NCFR fali aljzatFurutech FP-SWS-D fali aljzatAudioQuest Niagara 3000 tápszűrőAudioQuest Niagara 3000 tápszűrő

Mit jelent a tápösvény?

A hangrendszerek számára biztosított tápösvény az a szakasz, amely a villanyórától a hifi rendszert kiszolgáló falialjzatig halad. Elkötelezett hifisták azt tapasztalják, hogy ha a hangrendszerük tápcsatornájához nem csatlakozik a háztartás többi elektromos fogyasztója, akkor jobb hangminőséget érnek el. Elektromos fogyasztónak számítanak többek között a háztartási gépek, izzók, hűtőgép, LED lámpák, számítógépek és más (jellemzően kapcsolóüzemű tápegységgel működő) eszközök, amelyek alapesetben sokszor ugyanazon az áramkörön osztoznak, mint a hangrendszer.

HiFi Tuning biztosíték tartó

Miből áll egy dedikált tápcsatorna?

Egy kifejezetten hangrendszer számára elkülönített tápösvény három fontos részből áll. Az első a biztosíték tartó. Számos cég, köztük a német HiFi-Tuning is kínál egyedi biztosíték tartókat, amelyekbe saját fejlesztésű kerámiabiztosítékuk helyezhető. Utóbbi 10,3x38 mm-es, ezüst vezetőt és Cardas rézből gyártott sapkákat tartalmaz. Kapható belőle 10, 20 és 32 amperes változat is. A HiFi-Tuning 10,3x38 mm-es biztosíték tartója cikkünk írásakor 8780 forintért rendelhető, de hamarosan érkezni fog belőle egy 16 amperes Supreme3 változat is, még magasabb minőségű érintkezőkkel. Elsősorban high end hangrendszert építőknek.

KáCsa KC-FP25 tápkábel

A biztosíték tartótól a hifi láncig egy jó minőségű tápkábel halad. Régi ingatlanokban gyenge minőségű alumínium villanydrótok futnak a falakban. Azokhoz képest már egy korszerű villanyszerelési kábel is előrelépést jelenthet. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e értelme extrém magas minőségű tápkábelt vásárolni dedikált tápcsatornának. A KáCsa Audió technikusai végeztek néhány kísérletet, hogy ezt kiderítsék. Mikor az előbbi kérdést feltettük nekik, azt válaszolták, hogy ilyen célokra ár/érték arány szempontjából a 3x2,5 négyzetmilliméteres rézvezetőt, gyapotszálas rezgéscsillapító töltetet és sűrű árnyékolást tartalmazó KC-FP25 a legjobb választás (tetszőleges hosszúságban, 4000 Ft/méter körül kapható).

KáCsa KC-FP25 tápkábel

A dedikált tápösvény végén logikusan egy csatlakozó található, amely lehet szinte bármilyen magas minőségű 230 voltos aljzat. Célszerű legalább Legrand, vagy ha az anyagiak engedik, a japán Furutech valamelyik nem-mágnesezhető érintkezőket tartalmazó típusát (mint az FP-SWSG) választani.

Furutech FT-SWSR NCF fali aljzat

Extrém esetben arra is van lehetőség, hogy a falból kijövő kábelre eleve azt a dugót szereljék fel, amely utána közvetlenül a hangrendszert kiszolgáló elosztóba, tápszűrőbe vagy elektromos áram generátorba csatlakozik majd.

AudioQuest Niagara 3000 tápszűrő

Mi a fontosabb: a tápszűrő vagy a tápösvény?

Erre a válasz sosem egyértelműen igen vagy nem. Az általunk megkérdezett szakértők szerint, ha a felhasználó csúcsminőségű tápszűrőt birtokol (ami jellemzően a milliós határ közeli, AudioQuest Niagara 3000 kategóriájának számít), akkor a ház falaiban futó kábelezés hangminőségre gyakorolt hatása alig, vagy egyáltalán nem érzékelhető.

AudioQuest Niagara 3000 tápszűrő

Hozzá kell tenni, hogy kivételek minden esetben előfordulhatnak. Egy dedikált tápösvény olcsóbb megoldás lehet, mint milliós tápszűrőbe befektetni, de csak akkor, ha a végére tisztességes elosztó (például Furutech e-TP80E) kerül.

Furutech FP-SWS-D fali aljzat

Bárki elvégezheti egy tápösvény kiépítését?

Nem. A tápkábel csatornája és a falban történő elvezetése sajátkezűleg is elvégezhető. Viszont a biztosítéktartó beépítését és az elektromos csatlakozó felszerelését szakemberre kell bízni. Az áram életveszélyes lehet és a rosszul összeszerelt kábel kárt tehet az értékes hangrendszerben, ezért minden esteben jobb, ha a tápcsatorna kiépítést szakértő kezek végzik el.

Furutech FP-TCS31 tápkábel

Leggyakoribb visszajelzések tápösvény építés után

Magyar és külföldi felületeken is leggyakrabban a tér javulásáról és a háttérzaj csökkenéséről számolnak be. A dinamika és a hangfalról történő leválás is érzékelhetően jobbá válik a tisztább tápellátásnak köszönhetően. Jellemzően azok tapasztalnak ilyen, vagy ehhez hasonló változásokat, akik nagyon régi alumínium vezetékről nyergeltek át, vagy a fő konnektorról több eszközt is üzemeltettek. Aki kedvet kapott saját dedikált tápösvény kiépítéséhez, annak javasoljuk, hogy további útbaigazításért vegye fel a kapcsolatot a KáCsa Audió munkatársaival!

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.