Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő teszt

2021. november 17., szerda, 19:05

Cayin audio hifi erősítő Cayin hifi Cayin erősítő hifi erősítő sztereó erősítő csöves erősítő erősítő teszt sztereó erősítő teszt hifi erősítő teszt csöves erősítő teszt

A kínai Cayin csöves erősítő kínálatából eddig kettőt mutattunk be, valamint egy szintén csöves CD-lejátszót. Mindegyikük minőséget képviselt és a középkategóriában foglaltak helyet, de úgy gondoltuk, ideje megtudni, hogy mit is jelent a cég számára az entry level, azaz beugró szint. Jöjjön hát az MT-12 N csöves sztereó erősítő!

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítőCayin MT-12 N csöves sztereó erősítő hátlapCayin MT-12 N csöves sztereó erősítő hátlapCayin MT-12 N csöves sztereó erősítő hátlapCayin MT-12 N csöves sztereó erősítő hangfal csatlakozó

Csöves erősítő, semmi más!

A bevezetőnkben említett erősítő típusok, mindamellett, hogy nagyon jó ellenértéket nyújtottak az árukért, vagy Bluetooth-szal, vagy USB-DAC-kal is fel voltak vértezve. Jelen cikkünk főszereplője nem rendelkezik egyikkel sem, hiszen az MT-12 N egy csöves sztereó erősítő, semmi más, de sokunknak többre nincs is szüksége. A modell létezik több változatban, ami megkönnyítheti, de meg is nehezítheti a vásárlók döntését, hiszen az alap, 6P1 csőkészlettel felvértezve készül fa és alumínium előlapos változatban, ahogyan EL84EH csöveket is fogad, így kapásból négy típus állhat a rendelkezésünkre, 10-15 %-os eltéréssel az árban, ami nem jelenthet mérvadó különbséget senkinek.

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő

A Cayin MT-12 N fémházba öltözött, a fő üzembehelyező billenő kapcsolót pedig a bal oldalra helyezték el, hogy ne zavarja az előlap stílusát, ami klasszikus értékrendeket figyelembe véve készült. Ez lehet egy teljesen alumínium felület, vagy mint az esetünkben egy szépen megmunkált és kezelt tömör fabetét, ami minden irányban szélesebb, mint a készülék, a pereme viszont mindkét oldalon stílusosan lekerekített. Persze alumínium ide is került, mégpedig mindennek a közepére, ahol bal oldalon a hangerő potméter, jobb oldalon a bemenetválasztó tárcsa, középen pedig egy apró LED található. Semmi más, de nincs is rá szükség, hiszen, ahogyan említettük, ez egy klasszikus csöves erősítő.

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő

Mindehhez tartozik még a hátlapon három pár vonalszintű kimenet, két hangfalkábel csatlakozó, amelyek csupasz drótot és banándugót is fogadnak. Megszokhattuk már a cégtől, hogy különválasztják a 4 és 8 ohmos kimeneteket, alkalmazkodva így az illesztett hangsugárzó impedanciájához. Ebben az esetben ezt sikerült két pár kimenettel megoldaniuk, így legalább a "félredugás" esélye ki van zárva. A tápkábel természetesen cserélhető, távirányítót viszont ne keressünk, hiszen az nem jár hozzá. Ez nem negatívum, hiszen rengeteg csöves készülék esetében mellőzik, így fel kell állnunk, ha a bemenetet vagy a hangerőt szeretnénk változtatni. Egy kis mozgás senkinek sem árt, így mi se legyünk restek!

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő hátlap

A Cayin MT-12 N tetejének hátsó részén három darab, antracit bevonatú transzformátort találunk, előttük pedig összesen hat darab csövet. Az A/B osztályú készülék előfokához egy darab 12AX7, és kettő 6N1 csövet alkalmaztak, míg a teljesítményt két pár, tehát összesen négy darab 6P1 típusú cső adja. Mindezek által a készülék csatornánként 9 W teljesítmény leadására képes 8 ohmon, ami nem tekinthető soknak, ilyen jellegű készülékeknél viszont kirívóan kevésnek sem. A védelmüket masszív fémrács látja el, amit használat közben érdemes levenni, mert megvon minket a csövek világítása adta látványtól. Fennhagyva azok melegségét szerencsére jelentős mértékben át sem veszi.  A valamivel több, mint 8 kg-os erősítő négy darab masszív, gumírozott lábon áll, amelyek lefelé keskenyednek, így nyújtva megfelelő stabilitást, és elvezetik az esetleg fellépő káros rezonanciákat is.

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő hangfal csatlakozó

A Cayin alapkészülékét csöves kimenetű CD-lejátszónkkal párosítottuk, Focal, PMC, Polk Audio és Monitor Audio hangdobozokat kötöttünk rá, kábelek terén pedig a QED és Nordost gyártmányokat használtunk.

Amikor a 9 W nem is olyan kevés

A Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítőre először Focal Profile állványos hangdobozainkat kötöttük rá, aminek átlagos az érzékenysége, tehát könnyen hajtható, de eddig sosem bíztuk a véletlenre, tehát többnyire izmos erősítőt kapott párjaként. Bevalljuk őszintén, nagy reményeket azért nem fűztünk a produkcióhoz, viszont kellemes, nagyon kellemes, pozitív csalódás ért minket! A Focal már kis kimeneti szinten is szépen, élvezhetően muzsikált, a csöves erősítő melegebb jellegéből adódóan a magashangok visszafogottabbak lettek ugyan, de a tér megmaradt, ahogy a mélytartomány is szépen körülrajzolódott. A Monitor Audio-val már nem kötött ilyen szoros barátságot, mert jóval alacsonyabb az érzékenysége, ezáltal nem sikerült a tudása javát megmutatnia. Teljesítményből nem volt hiány, de a mélyhangok elpuhultak, egyszerűen nem tudták hozni a formájukat. A PMC-vel javult az összkép, de itt sem tárultak elénk a labirintus rendszer adta kvalitások, a basszus nem volt vehemens, és a határozottságából is veszített. Enyhén háklis ez a hangdoboz, és ezt itt is megmutatta, tehát nem vérzett el ez a páros sem, de nem jutott fel a csúcsra. A Polk Audio-val fordult a kocka, hiába itt is az alacsony érzékenység. A mélyhangok domináltak, inkább a magassugárzó kevesellte a wattokat, ami nem meglepő, hiszen maga a gyártó is sokkal többet tart indokoltnak. Mindezektől eltekintve élvezhető előadást nyújtottak, és tényleg hosszan hallgatható volt a prezentációjuk, de végül visszatértünk a kezdetekhez, tehát a Focal-hoz.

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő

Mark Knopflerrel kezdtük a meghallgatást, mert eleve szokásunk, és mert adta magát nyitásnak a finom díszítésekkel ellátott minőségi, kellemes, kissé lassabb rockzene. A Cayin MT-12 N ebben az esetben már alacsony hangerőn is olyan térrel és apróságokat feltárva kezdett muzsikálni, hogy bizony a szánk egy kicsit tátva maradt. És a 9 wattnak még csak egy kis részét használtuk ki! Knopflert külön kezelte, a basszusgitár kísérete simogatta őt, aki ettől nagyon kényelmesen érezte magát, és pengette enyhén fémes gitárját. A tér tele volt levegővel, nyugalommal és magabiztossággal, továbbá ebben az esetben is kezdődött körvonalazódni a cég erősítőinek eddig megismert sajátossága, az odaadás. Tényleg csupán azért nem hallgattuk meg egymás után a Dire Straits-ben töltött éveinek gyűjteményét, mert kíváncsiak voltunk, hogy más téren mire képes a kis készülék.

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő

A Toto amszterdami koncertfelvételére váltottunk, ahol nagyon dominánsak a mélyhangok, de tulajdonképpen minden hangszer az. Látszott, hogy a hangmérnökök mindent megtettek azért, hogy haza tudjuk vinni a koncert hangulatát. Sok állódoboznak sem sikerül ez, ebben az esetben viszont semmi hiányérzetünk nem akadt. Rendben, a lábdob nem ütött akkorát, és a szólógitáros sem tépte annyira a húrokat, de magával ragadott az, amit a Cayin előhozott a felvételből, és a hangerő emelésével sem erőlködött, vagy jött zavarba a készülék, pedig a teljesítménye tényleg csak nyúlfarknyi. Zárójelben azért mindenképpen meg kell jegyeznünk, amit a régi hifisták tudnak, hogy egy elektroncsöves készülék 9 wattja egyáltalán nem olyan, mint egy tranzisztorosé. Az egy dolog, hogy ilyenkor a nagyobb teljesítményért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, de tapasztalhatjuk, mint ebben az esetben is, hogy az ilyen jellegű kevés, bizony sokszor több.

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő hátlap

Kamarazenére váltottunk hirtelen, ahol a zongora természetességével sikerült szembesülnünk, a billentyűk valódi fahangjával, remek lecsengésével. A kíséret finom körvonalakat rajzolt, a szerzeményen belüli hangszint emelés pedig semmi meglepetést nem okozott az MT-12 N-nek. Tényleg, semmit! Továbbra is őszintén, magabiztosan, határozottan és lelkesen viselkedett, nem hanyagolva a kellemes finom íveket, hajlításokat, és igazi hangulatot teremtett. Nem olyat, mint valamelyik nagytestvére, de sokkal jelentősebbet, mint egy hasonlóan árazott tranzisztoros vagy D osztályú szerkezet.

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő

Jan Garbarek egyéni világával folytattuk a sort, ahol a hangulat mellett az egyéniséget is muszáj reprodukálni ahhoz, hogy átjöjjön a zene varázsa. Már nem is csodálkoztunk azon, hogy ez sikerült a Cayin legkisebb erősítőjének. Szárnyaltak a hangszerek az éterben, mi pedig már végleg nyugodtan dőltünk hátra a fotelünkben, mert a teljes meggyőződés itatott át minket. Az MT-12 N teljesített, nagyon szépen. Megvolt a ritmus, a dinamika, a már megismert szellősség és tér, és ennek az egésze roppant szerethető egységet alkotott.

Természetesen a jazz és jazzrock sem maradt ki a repertoárunkból, ahol az erősítő szintén hozta azt a nívót, amit ettől a kategóriától elvárhatunk. Nem túloznánk akkor sem, ha azt írnánk, hogy annál jóval többet, de az igazság inkább az, hogy másképpen. A 300 ezres készülékek a legtöbb esetben még produkálják magukat azért, hogy közel férkőzzenek a szívünkhöz, valamit kiemelnek többnyire, mert már az elején meg akarnak nyerni maguknak. Nos, ez ebben a Cayinban is tetten érhető, ő okosan csinálja, és hosszútávra tervez. Az odaadást már említettük, és nagyon nem szeretjük a szóismétlést, de most muszáj élnünk ennek a bakinak a direkt használatával. Ez az erősítő lelkes és odaadó, minden erőfeszítés nélkül. Az viszont, hogy egy alap audiofil kategóriában elhelyezkedő sztereó erősítő lelkes és odaadó legyen, olyan ritka, mint a fehér holló. Vagy még annál is ritkább.

Cayin MT-12 N csöves sztereó erősítő

Bizony lekenyereztek minket rendesen...

A Cayin legkisebb integrált sztereó erősítője az MT-12 N nem volt korrekt, hiszen nem adott arra esélyt, hogy hibát találjunk benne. Sokan ódzkodnak az elektroncsöves készülékektől, valahogy ennek, és az egész zenehallgatásnak a kultúrája kezd kiveszni az emberekből. Persze, rohanunk, sokkal egyszerűbb bedugni valamit a hallójáratunkba, és kielégítve érezni magunkat, de alapvetően az egész nem erről kell, hogy szóljon. Mindenkinek, nekünk is kevés időnk van, de azt miért ne szentelnénk olyan készülékek társaságában eltölteni, amelyek valami pluszt, ÉRZÉST adnak nekünk? A Cayin már a külsejével megfog, ahhoz pedig, hogy mindezt a muzikalitásával alátámassza, elég még néhány plusz perc. Aztán szépen ott is maradunk, amit egyáltalán nem bánunk. Mindenkit bátorítunk, hogy hallgassa meg ezt az erősítőt, aki valami szépet és maradandót akar a hifi világában kevés pénzért. Erősen gondolkoztunk a hallottak alapján, hogy ajánlott vétel vagy kiemelkedő termék titulust kapjon tőlünk, mert legszívesebben mind a kettőt oda tennénk a cikkünk végére. Mivel csak egyet lehet választani, és új kategória még nincs, ezért maradjunk az előbbinél. Tehát mindenkinek, szívből ajánljuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.