Brainwavz Alara síkmágneses fejhallgató teszt

2019. július 17., szerda, 16:05

Brainwavz Alara audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató síkmágneses fejhallgató síkmágneses hangszóró Brainwavz fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt síkmágneses fejhallgató teszt Brainwavz fejhallgató teszt

A Brainwavz Audio egyetlen síkmágneses elven működő fejhallgatója ismeretlenként férkőzik a nagy nevek közé, de mint kiderült, megérdemli az audiofilek figyelmét.

Komoly érdeklődőknek

A Brainwavz kínálatában viszonylag kevés fül köré fekvő kialakítású fejhallgató található. Ennek több oka lehet, például az, hogy a cég nem tud, és nem akar százfelé szakadni. De ez nem is baj, mivel sok példát lehetne említeni az olyan gyártók neveivel, akik kevés termékkel hódítottak meg hatalmas közönséget. Az Alara itthon kb. 220 000 forintért vásárolható meg, amiből sejthető, hogy inkább azoknak érdemes elgondolkozni vásárlásán, akik minden nap hosszú ideig hallgatnak zenét.

Brainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgató fejpántBrainwavz Alara fejhallgató fejpántBrainwavz Alara fejhallgató fejpántBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgató fejpárnaBrainwavz Alara fejhallgató fejpárnaBrainwavz Alara fejhallgató tokBrainwavz Alara fejhallgató tokBrainwavz Alara fejhallgató tokBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgató kábelBrainwavz Alara fejhallgató kábelBrainwavz Alara fejhallgató kábelBrainwavz Alara fejhallgatóBrainwavz Alara fejhallgató

Kis Batman hatás

A Brainwavz Alara dizájnja kerüli az extravaganciát, diszkrét, ugyanakkor masszív. Kicsit nagy és nehéz is. Viszont jó jel, hogy kábele moduláris, ráadásul nem sosem látott 123. fajta szabványú, süllyesztett árokba rejtett aljzatok, hanem könnyen hozzáférhető, 3,5 mm-es Jack bemenetek kerültek az aljára. Nyitott külseje segít a síkmágneses hangszóró ideális működésében, alumínium külső borítása pókhálószerű merevítésből és lyukas rácsból áll.

Brainwavz Alara fejhallgató kábel

A fejhallgató méretre állítható, de nem összecsukható. Jár mellé viszont egy példás minőségű cipzáras védőtok, amely hatékonyan óvja tartalmát. A mellékelt moduláris kábel OFC réz vezetőt tartalmaz, külsejét szőtt köpeny teszi elegánssá. Szintén része a csomagnak egy pár pót-fülpárna is. A fejjel érintkező rész bársonyos tapintású, külső és belső oldala pedig műbőr.

Brainwavz Alara fejhallgató tok

Komfort

Összességében kényelmes. A kézben és a fejen sem kotyog, zörög. Széles pántja egész jól eloszlatja a fejen 430 grammos tömegét, de két oldalról egészen enyhe nyomással érezteti jelenlétét. Kb. egyórás folyamatos használat után nálunk kissé kellemetlen érzet alakult ki. Elmaradt az a kényeztető, észrevétlen komfort, mint más fülesek esetében, de a síkmágneses technológia (amennyiben viszonylag jó áron szeretnénk megkapni) ezzel jár. A nyitott kialakításnak is megvannak a maga előnyei (kiegyensúlyozott frekvencia-átvitel, nagyobb tér) és hátrányai (hallható külvilág), a leendő felhasználónak kell eldöntenie, hogy ezt elfogadja-e.

Brainwavz Alara fejhallgató

Hangminőség

A Brainwavs Alara felbontását és térábrázolását tekintve is a komolyabb mezőnyt erősíti. Az általunk ismert, 200 000 forint körül megvásárolható fejhallgatókat nem alázza le, de nem is marad alul velük szemben. Közlésmódja könnyed, ugyanakkor energikus. Tere meglepően tágas és stabil, képes elhitetni a hallgatóval, hogy a zene egy másik térből érkezik. Ugyanakkor bizonyos részleteket (pl. fő énekhang) és közeli hangszereket a fejen belüli virtuális színpadra tessékel. Így sajátosan kombinálja a közeli és távoli részleteket.

Brainwavz Alara fejhallgató fejpánt

A síkmágneses technológia fejlettsége az Alara esetében is észrevehető. Néhány éve még sokkal jobban érzékelni lehetett az ilyen eljárással épített fülesekre jellemző derengést, fátyolosságot a magas frekvenciákon. Ezúttal a 10 kHz feletti tartományt is ügyesen integrálta, alig érzékelhető mosottságot hagyva. Utóbbi inkább előny, mint hátrány, mert legalább kicsit lágyítja a digitálisan tárolt médiák hangját. Elsősorban azoknak tűnhet fel, akiknek a hallása már ráállt valamilyen drágább vagy dinamikus rendszerű, analitikusabb karakterű fejhallgatóra.

Brainwavz Alara fejhallgató fejpárna

Kizárólag klasszikus gitárt tartalmazó, remek minőségű album (Rodrigo y Gabriela) hallgatása közben példaértékű jelenlétérzetet kaptunk. A hangszerekre gyakorolt ütéseket és a latinos pendítéseket egyaránt fegyelmezett dinamikai ugrásokkal érzékeltette az Alara. Karakterében keveredett a játékosság és elevenség. Kerülte az analitikus, fárasztóan kiemelt részleteket, ugyanakkor azt a fakóságot is mellőzte, amellyel korábban, más olcsóbb síkmágneses fejhallgatóknál találkoztunk. A hangszerek ütésekor jóleső basszus zárkózott fel a felsőbb frekvenciákhoz. A kép egységes maradt, nem éreztük azt, hogy bizonyos frekvenciák erőltetettek vagy erőtlenek lettek volna.

Brainwavz Alara fejhallgató

Keményebb elektronikus vagy rockos műfajok kedvelőinek épp olyan örömet okozhat az Alara, mint az akusztikus zenék megszállottjainak. Képességeit pontosan úgy tudta kamatoztatni Dub FX, Deadmau5 vagy Justice számok hallgatása közben is. Az ütemeket agilis, magabiztos módon kezelte. Kerülte a szétfolyós, brummogó basszust, helyette kemény és gyors impulzusokkal tette élvezetessé a zenét. Aki valamilyen kommersz DJ fejhallgató pufogásához szokott hozzá, annak lehet, hogy néhány napig túl könnyű és óvatos az Alara basszus kezelése. Saját referencia fejhallgatóink tudását figyelembe véve azonban a Brainwavz egyáltalán nem spórolt a mélyhangokkal. Szükség esetén még egy kicsit ki is emelte azok testességét, hogy az izgalom ne maradjon el.

Brainwavz Alara fejhallgató

Mindent összegezve tehát az Alara hangja egyensúlyra törekvő. Ezalatt nem csak a tonális egyensúlyra gondolunk. Egyes fejhallgatók ki akarják emelni a részleteket (és sikerül is nekik), cserébe fárasztóvá válik hangjuk. Más olcsóbb fülesek a basszusra tesznek néhány lapáttal, hogy intenzívebb ütemekkel kényeztessék az elektronikus zenék kedvelőit. Ekkor azonban a mélyhangok dominánssá válnak és elnyomják a többi részletet. Bizonyos technológiákkal remek térhatást kapunk, másokkal bajnoki sebességet. Ebben a sokféleségben igyekszik arany középutat mutatni a Brainwavz fülese. Igen, vannak olyan fejhallgatók, melyektől még egy picivel több intimitást, közvetlenséget, levegősséget vagy mélységérzetet kapunk. De csak akkor, ha a vásárló hajlandó további 100-200 ezer forintot áldozni, amiból kijön még egy DAC, néhány kábel, vagy bármi más.

Brainwavz Alara fejhallgató

Végszó

Egy igazán jó fejhallgatót onnan lehet megismerni, hogy az unalomig ismert számokat is képes újnak tetsző, tágabb atmoszférából, frissebb, mozgalmasabb részletekkel megmutatni. A Brainwavs Alara esetében ezt sikerült elérni. Kicsit nagy és nehéz, ettől függetlenül a fentebb leírt előnyei miatt Ajánlott Vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.