Bowers & Wilkins 805 D4 high end állványos hangfal teszt

A zene fogságában

2022. január 12., szerda, 22:25

BW audio hifi hangfal high end Bowers Wilkins Diamond Series BW 800 Bowers hangfal BW hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal high end hangfal Bowers Wilkins 800 high end hangfal teszt

A Bowers & Wilkins mérnökei képtelenek nyugton maradni, ismét magasabb szintre emelték referencia termékcsaládjuk tagjait. A 805 D4 az eddigi legjobb szériájuk legkisebb tagja, ezért árával és méretével is esélyes arra, hogy a kisebb zenehallgató szobával rendelkezők bakancslistájára kerüljön.

A technológia szülötte

Korábban írtunk a 802 D4 álló hangfal magyarországi turnéjáról. A nagytestvérrel csak futólag volt lehetőségünk megismerkedni, viszont a forgalmazó jóvoltából sokkal tovább foglalkozhattunk a 805 D4 hallgatásával, heteken keresztül játszhattunk vele saját környezetben, amit utólag is köszönünk! Ráadásul hamarosan egy másik tesztet is publikálni fogunk a 805 D4 után következő, padlón álló 804 D4 hangsugárzóról is, ezért érdemes követni minket!

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfalBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal hangszórókBowers Wilkins 805 D4 high end hangfalBowers Wilkins 805 D4 high end hangfalBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal magassugárzóBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal magassugárzóBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal középsugárzóBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal középsugárzóBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal basszreflex portBowers Wilkins 805 D4 high end hangfalBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal hátlapBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal hátlapBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal csatlakozóBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal csatlakozóBowers Wilkins 805 D4 high end hangfalBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal keresztváltóBowers Wilkins 805 D4 high end hangfalBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal állvány összeszerelésBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal állvány összeszerelésBowers Wilkins 805 D4 high end hangfal állvány talp

Ahogy néhány hónapja említettük, a Bowers & Wilkins frissített a 4. generáció formatervén. Átgondoltak számos technikai részletet és új, innovatív megoldásokat alkalmaztak. A tervezői munkaórák gyümölcse az új, masszívabb magassugárzó tölcsér, a "fordított" doboz, amely immár hátul egyenes és elöl ívelt, valamint a Leather by Connolly bőrborítás, amely a 805 D4 tetejét is díszíti.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal

Aki arra kíváncsi, hogy hogyan készülnek a 800 Series Diamond D4 hangsugárzók, annak ajánlott a lenti videó megtekintése, amely a budapesti Bowers & Wilkins Centernek köszönhetően magyar felirattal rendelkezik:

A B&W 805 D4 abszolút csúcskategóriásnak nevezhető a dinamikus hangszóróval működő kétutas hangsugárzók körében. Helyezhető polcra és médiabútorra, valamint (hifi szempontból ideálisan) a kifejezetten hozzá tervezett hangfalállványra. Cikkünk írásakor a hangfalpár három és fél millió forint, az állvány, szintén párban, félmillió forint környékén kapható.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal

Küllem

A hangsugárzó élőben nem kevésbé szép látvány, mint fotókon. Szobadísz, melynek formája akkor is esztétikus, ha éppen nem az eredeti funkcióját (a hangok megszólaltatását) tölti be. Az árért mindez elvárható. A 805 D4 ugyanúgy négy színben vásárolható meg, mint a termékcsalád többi tagja: zongoralakk fekete, fehér, selyemfényű rózsafa és dió opciók közül lehet választani. A külön kapható FS-805 D4 állvány fekete és ezüstszínben létezik.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal magassugárzó

A 805 D4 2,5 cm-es gyémánt dóm magassugárzót és 165 mm-es, Continuum membrános mélyközépsugárzót tartalmaz. Utóbbi közepén vibrációcsökkentő szivacs porsapka található. A hangszórókosár alacsony rezonanciájú fém, amely a hagyományos öntöttvas változatokhoz képest, ha megkoppintják, szinte alig cseng. A Matrix belső merevítéssel kiegészített doboz mérete nagyobb, mint az olcsóbb 600-as és 700-as szériába tartozó állványos hangfalaké, mégsem tűnik ormótlannak. Ez részben annak köszönhető, hogy a doboz görbe vonalai okosan karcsúsítják a hangdobozt, továbbá a keskenyedő formák eleve kecses érzetet keltenek épp úgy, mint az FS-805 D4 állvány penge-szerűen álló hasábjai.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal középsugárzó

A 30 cm-es hosszúságúra növelt, magas frekvenciák elnyelésére szolgáló fémtölcsér mellett másik újdonság, hogy a magassugárzó és a doboz közé egy alumínium lapot helyeztek rezonancia csökkentés céljából. A hátoldalon (amely ugyancsak egy darab alumíniumból készült és a keresztváltó tartására szolgál) új fejlesztésű kábel csatlakozók fogadnak banándugót és sarut egyaránt.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal

Az alumínium lapon lévő Connolly bőrbevonat illata és tapintása hozzáad a prémium érzethez. Akusztikai szempontból nincsen jelentősége, de a zongoralakk-fekete kiadás esetében praktikus, mert általa könnyebb portalanítani a doboz tetejét. Örömmel látnánk egy selyemfényű fekete B&W 805 D4-et is, nemcsak azért, mert amúgy is divatos. Sokkal könnyebb és idegkímélőbb tisztogatni, mint a könnyen karcolódó fényes feketét. Persze a mellékelt mikroszálas törlőkendővel törölgetés is lehet épp olyan kikapcsolódás, mint az önfeledt zenehallgatás.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal hátlap

A 805 D4 masszív karton csomagolása profin védi tartalmát. A hangfalakat puha zsákba, majd vastag, kemény hab cellába helyezték, a bőrtetőről további védőréteget kell eltávolítani kicsomagoláskor. A zsák praktikus lehet, ha a leendő tulajdonos több napra elutazna, és nem akarja, hogy kedvencei porosodjanak. A tartozékok között található még szivacsdugó a reflexnyílás tömítéséhez, minőségi áthidaló (jumper) kábelek sarus csatlakozóval és átlátszó műanyag alátétek.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal állvány összeszerelés

A fenti ábra az FS-805 D4 hangfalállvány összeszerelési útmutatójából való. Ránézésre gyerekjátéknak tűnik összerakni, de nem árt, ha két ember végzi. Egyedül kicsit (sokkal) tovább fog tartani. Érdekesség, hogy ez az állvány már ugyanazokat a hatalmas acél tüskéket kapta, amelyek a nagyobb 800-as hangsugárzóknak is tartozékai. Parketta esetén gumis végű lábakkal helyettesíthető a tüske. Az állványon keresztül kábel is átfűzhető, feltéve, hogy nem olyan vastag, mint például a Neotech NES-3003 II.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal állvány összeszerelés

Hangminőség

A B&W 805 D4-et először Arcam SA30, majd Naim Nait XS 3 integrált sztereó erősítő társaságában teszteltük. A forráseszközök: Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó, Naim NDX 2, iMac számítógép és Loewe OLED tv. A hifi komponensek IsoTek tápkábeleken és EVO3 Sirius tápelosztón keresztül kapták az áramot. Összekötő és hangsugárzó kábelnek a LessLoss C-MARC szériás high end "ruhaszárítóköteleit" választottuk. A tesztelés 18 négyzetméteres szobában történt.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal hátlap

A 805 D4 alapvető karakterében felfedezhető az a tisztaság-centrikus szándék, kidolgozottság és aprólékosság, enyhe világosság, amivel a gyártó 600-as és 700-as sorozatú hangfalainál is találkoztunk. Míg azonban az olcsóbb modellek "leragadtak" bizonyos minőségi szinteken a részletek ábrázolásában, addig a 805 D4 felszabadult, holografikus, könnyed érzettel egészült ki. A magas hangok (amibe rengeteg részlet beletartozik a cintányértól a gitárhúron át az énekhangban lévő apró rezdülésekig) a legkiválóbb és legéletszerűbb tisztasággal szólaltak meg. A B&W gyémántja, különösen az új fejlesztésű tölcsérrel, az egyik legjobb dómsugárzó, amivel eddig találkoztunk. Mellőzte a kisebb szériákban fellelhető enyhe élességet. Nem vált bántóvá akkor sem, ha kicsit feljebb léptettük a hangnyomást.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal basszreflex port

A basszus finom volt és jól árnyalt ahhoz képest, hogy egyetlen 165 mm-es hangszóró szólaltatta meg. A reflextölcsér formája és golflabdaszerű, gödröcskés (Flowport) felülete segített abban, hogy búgás, zörgés, brummogás nélküli, egyenletes mélyhangok jöjjenek létre. Ameddig a mi szobánkban képes volt "lemenni" a 805 D4 (valamivel 45 Hz alá), addig kellemes és józan mértékben adagolt mélyhangokat biztosított. Onnan azonban nem merészkedett tovább, a legmélyebb hangokat óvatosan elengedte. A fizikát nem lehet átverni. A tesztre használt, relatíve kicsi szobában mi nem éreztük vérszegénynek a hangsugárzót. Nem volt kifejezetten mélyhiányos, de bizonyos zenei stílusoknál még egy hajszálnyi kis testességet és plusz energiát elviseltünk volna. Ízléstől is függ, hogy kinek elegendő a 805 D4 basszusa, de ilyen tekintetben jelent leginkább kompromisszumot a nagyobb testvéreihez képest.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal

Tesztalanyunk minden mögötte lévő komponensre egyértelműen rámutatott. Ha erősítőt cseréltünk, azonnal, a kétely legapróbb jele nélkül továbbította a változtatás hallható eredményeit. Megdöbbentő változásokat hozott, ahogy az Arcam erősítő után a relatív magasabb kategóriát képviselő Naim Nait XS 3-ra váltottunk. Mintha egyúttal hangfalat is cseréltünk volna, olyan mértékben intimebb, közvetlenebb és dinamikusabb lett a zene (sokkal nagyobb térrel), ami természetesen egyformán volt tesztalanyunk és az elektronika érdeme. Az XS 3 beillesztésével megvalósított, hang sok zenerajongó számára végállomás lehet. A felszínes szintű, alapvető hangulati elemekre irányuló fókusz helyett könnyebben tudtunk mentálisan és érzelmileg is kapcsolódni a zenéhez. Kevésbé kellett pszichológiai erőfeszítéseket tenni, hogy kialakuljon egy önfeledt flow állapot.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal keresztváltó

Tapasztalatok konkrét zeneszámok hallgatásakor

2L Recordings  - Mozart Violin Concerto In D Major Kv 218, I. Allegro (DSD)

A gyémánt magassugárzó meseszép felbontással jelenítette meg a hegedűt. Amikor a többi vonós csatlakozott, akkor is megmaradt a zene könnyed, árnyalt, rétegekre bontható jellege. Itt nem hiányoltunk feltétlenül mélyládát, de biztos, hogy 1-2 mélysugárzóval tovább növelhettük volna az atmoszféra kiterjedtségét. A hangszín könnyed maradt és stresszmentes. Izgalmas érzetet okozott a színpadmélység, levegősség. A finom, óvatos basszustól egyszerre volt minden súlytalan és mégis szilárd. A szórás egyáltalán nem volt rossz, de azért középre kellett ülni ahhoz, hogy igazán stabil legyen a középpont. Ezzel a rendszerrel és ebben a szobában legalábbis.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal hangszórók

Arnesen: Magnificat 4. Et Misericordia (44 kHz/16 bit)

A kórus elképesztően jól állt a 805 D4-nek. A kellően szép zene hamar könnyet csalt szemünkbe. Volt benne közvetlenség, de közben egy pillanatig sem tolakodott, félúton a merész és távolságtartó között. Ahogy az orgona beszállt, lenyűgözően hatott, hogy milyen magabiztos és árnyalt alapokat biztosított a két relatíve kicsi doboz, persze árukért elvárhattuk a kiemelkedő minőséget.

The Dave Brubeck Quartet - Take Five (176,2 kHz/24 bit)

Gyönyörűen "levált" a szaxofon. Kiemelkedően tiszta és precíz előadást kaptunk. Itt bennünk semmi hiányérzet nem maradt, természetesen egy kicsi szobához és azokhoz a hangfalakhoz képest, amiket eddig e helyiségben kipróbáltunk. Csukott szemmel olyan volt, mintha egy stúdióban ültünk volna, közös térben a zenészekkel. Nagyobb hangerőn sem vált harsánnyá, bántóvá, fárasztóvá a cintányér. Ebben fontos szerepet játszott az is, hogy próbáltunk tudatosan semleges és nem színező hatású kábeleket, kiegészítőket biztosítani a rendszernek.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal középsugárzó

Eagles - Hotel California (192 kHz/24 bit)

A zene frissnek hatott, mintha épp abban a pillanatban ébredtünk volna fel. A lábdob puffanásai, a pendülések mind külön-külön ugrások voltak a dermedt, sötét csendből. Nehéz megfogalmazni, hogy milyen hangú maga a 805 D4 mivel inkább csak "átengedte" magán a jelet, ez az, amiről az audiofilek álmodnak, ez az, ami hiteles zenei élményt tesz lehetővé.

Marcus Miller - Papa Was a Rolling Stone

Jó, itt azért rezgett alattunk a kanapé. A tónusok, textúrák szépen kirajzolódtak akkor is, ha a mélyhang információ "szaftos", intenzív volt.

Massive Attack - Angel

Lenyűgöző árnyaltság és részletesség! Megjelentek az ütemekbe bezárt részletek, mint egy fokozatosan kinyíló képen. Bensőséges és ínyenc-szintű kapcsolat alakult ki.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal állvány talp

Alternatívák

A B&W 805 D4-nek komoly kihívókon kell átküzdeni magát ahhoz, hogy a vásárlók kegyeibe férkőzhessen. Féláron kaphatók olyan állványos hangsugárzók, amelyek transzparencia, levegősség, intimitás vagy térérzet szempontjából már bizonyítottak. Közéjük tartozik a PMC twenty5.22i, a Revel Performa M126Be és a Fyne Audio F701 is. A 805 D4 úgy tett, mintha ezek előnyeit próbálná egybesűríteni. Felesleges az imént felsorolt hangfalak között rangsort felállítani, hiszen a maga szintjén bármelyik tekinthető mestermunkának, a zeneélmény eleve szubjektív és egyénenként változó.

Bowers Wilkins 805 D4 high end hangfal

Végszó

A Bowers & Wilkins 805 D4 az egyik legkiemelkedőbb állványos hangfal, amellyel eddig találkoztunk. A kiválóságot nem adják olcsón, a magas ár kompromisszum, ami sokakat elriaszthat. Cserébe a leendő tulajdonos biztos lehet abban, hogy a világ egyik legőszintébb és legfejlettebb kétutas rendszerű, állványos hangsugárzójával búvárkodhat kedvenc zenéiben. Hab a tortán, hogy még jól is néz ki.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.