Bluesound NODE 2i hálózati zónalejátszó teszt

2019. október 18., péntek, 10:35

Bluesound lejátszó zónajátszó zónalejátszó Bluesound zónalejátszó hálózati zónalejátszó hálózati zónajátszó Bluesound teszt zónajátszó teszt zónalejátszó teszt

Napjainkban egymást szorosan követve érkeznek a hálózati zenelejátszók, kérdés, hogy a nagy kavalkádban megállja-e a helyét a Bluesound megújult, NODE 2i modellje.

Küllem

A Bluesound név sokaknak semmit sem mond, csakúgy, mint az anyacég, a Lenbrook csoport. De ha megemlítjük a csoport többi tagját, a NAD-ot, a PSB-t, sokan felkapják a fejüket. A NODE 2i elektronikai tervezésénél a NAD mérnökei is besegítettek, olyannyira, hogy az új NAD komponensek is képesek kommunikálni a Bluesound rendszerével.

Bluesound NODE 2i hálózati zónajátszó

A NODE 2i hivatalos neve: vezeték nélküli többzónás Hi-Res zenei streamer. Elsődleges feladata az internetes vagy külső merevlemezen tárolt zenei anyagok megszólaltatása. Kinézete elegáns, egy vastagabb könyv méretű, elegáns matt, fehér vagy fekete színű műanyag készülékház, valamint a fedőlapba integrált, érintéssel vezérelhető kezelőpanel tárult elénk a készülék kicsomagolásakor. Az előlap egyszerű, egy állapotjelző LED-et és egy 3,5 mm-es fejhallgató Jack aljzatot találtunk rajta mindössze, és elrejtve egy infra érzékelőt is.

Bluesound NODE 2i hálózati zónajátszó

A hátlapon bőségesek a csatlakozási lehetőségek, balról jobbra haladva: egy pár analóg sztereó RCA kimenet, amit az applikációból vagy a fedőlapba süllyesztett panelről vezérelhetünk, így akár aktív hangsugárzókat is kiszolgál, mint előerősítő. Mélysugárzó (RCA) kimenet aktív hangsugárzók táplálására, optikai és digitális koaxiális kimenet külső DAC használata esetén, kombinált analóg/optikai 3,5 mm-es Jack bemenet külső eszköz csatlakoztatásához. Trigger aljzat, mely alkalmas az eszköz vezérlésére, infra vevő bemenet, LAN bemenet vezetékes internethez, USB A pendrive vagy HDD csatlakoztatásához. Mini USB  szerviz célokra és végül a  borotva/piskóta hálózati csatlakozó.

Bluesound NODE 2i hálózati zónajátszó hátlap

A belső tartalom is frissült. Ami az előd, NODE 2-ből hiányzott, az a kétirányú kommunikációra alkalmas Bluetooth 5 chipkészlet, amin keresztül küldhetünk zenét mobil eszközünkről vagy a vezetékmentes fejhallgatónkat hallgathatjuk a NODE 2i-re csatlakozva, mindezt aptX kodeknek köszönhetően akár CD minőségben. Újdonság az AirPlay2 kapcsolat - így az Apple ökoszisztéma elérése, akár iTunes könyvtár kezelése. Új az Amazon Alexa és az Amazon Echo integráció lehetősége, a Windows 10 támogatás és a kétsávos WiFi is.

A lejátszó vezérlése az ingyenesen letölthető BluOS szoftver feladata.

Bluesound NODE 2i BluOS App

Beüzemelés

A NODE 2i beüzemelése roppant egyszerű, hagyományos lejátszóként csatlakoztatjuk meglévő rendszerünkbe, igény szerint analóg vagy digitális jelkábellel. Az internetre csatlakozhatunk kábellel vagy a beépített WiFi-nek köszönhetően vezeték nélkül. A NODE 2i bekapcsolása nem egyértelmű, fizikai Power gomb ugyanis nincs rajta. A fedőlapon található érintőpanelen a Play/Pause ikont kell hosszan nyomni, ekkor éled fel az eszköz. A beüzemeléshez szükséges egy okostelefon vagy tablet, amire letöltjük a BluOS alkalmazást. A telepítés befejeztével megkeressük az elérhető eszközöket, ahol már látszik a NODE 2i. Az applikáció segítségével tudjuk konfigurálni a WiFi kapcsolódást, a TIDAL vagy Spotify bejelentkezésünket. Ezek után indulhat a zenehallgatás.

Bluesound NODE 2i hálózati zónajátszó

Használat közben

Tabletről a kezelés pofonegyszerű, a menü átlátható, logikus ráadásul magyar nyelvű. Választhatunk a TuneIn menüben elérhető számtalan rádióadó közül, hallgathatjuk a TIDAL-on elmentett zenéinket, és ami igazán univerzálissá teszi a NODE 2i-t, csatlakoztathatjuk hozzá zenei gyűjteményünkkel teli külső merevlemezünket.. A teszt során az USB bemenetre egy 2 TB-os külső merevlemezt csatlakoztattunk saját áramellátással, igaz a rajta tárolt zeneszámokat a NODE 2i újra indexelte, így ez majdnem 40 percet vett igénybe, de utána gond nélkül, és ami nagyon fontos, villámgyorsan navigált a mappákban lévő zenék között. A kiválasztott zeneszámra kattintva azonnal elindult a lejátszás, előadó, számcím, lemezborító, úgy ahogy kell. A Bluetooth alkalmazás remekül működött, a telefon azonnal kapcsolódott, az átküldött zene kiváló minőségben szólalt meg. A kétirányú kapcsolatnak hála képes volt csatlakozni Bluetooth fülhallgatóhoz, így fotelban, kábel nélkül, tableten böngészve hallgattuk kedvenc zenéinket. A NODE 2i többzónás rendszerben kiválóan használható, a BluOS alkalmazásban testre szabhatjuk az otthoni rendszerünket, mivel több Bluesound eszközt tud kezelni. A csatlakoztatott lemezjátszó vagy CD-lejátszó hangja megszólaltatható a lakásban található Bluesound hálózatképes hangszórókon.

Bluesound NODE 2i hálózati zónajátszó Bluetooth

Okosotthon rendszerbe is integrálható, a hazai forgalmazó a Control4-hez ajánlja a NODE 2i-t. Nálunk a teszt során egy roon rendszer is működött, így mivel a NODE 2i roon-képes eszköz, kipróbáltuk hogyan szerepel. A roon rendszer lényege, hogy egy fő eszköz látja el a szerver feladatokat, hozzá csatlakoznak a külső eszközök, lejátszók, HDD-k. Rajta keresztül konfiguráljuk streaming előfizetéseinket, TIDAL, Spotify stb. A szerver gép látja a lakásban található roon-képes eszközöket és tudja azokat vezérelni úgy, hogy egy mobil applikáció segítségével bármely eszközünkre küldhetünk zenét, mivel a roon a lejátszást a külső eszközre irányítja, így más-más eszközön más-más zene szólalhat meg. A rendszer a NODE 2i-t azonnal érzékelte és integrálta az elérhető eszközök közé. A csatlakozás egyéb beállítást nem igényel, mivel azt előzőleg a szerver gépen már elvégeztük. A roon alkalmazásban kiválasztott zene azonnal megszólalt a NODE 2i-n.

Bluesound NODE 2i roon App

Említést érdemel még az Amazon Alexa kompatibilitás, igaz ehhez szükséges egy Amazon Echo okoshangszóró.

Hangminőség

A Bluesound NODE 2i tulajdonképpen egy meglévő hifitornyot kiszolgáló eszköz, így a hangja úgy dominál a rendszer egészét tekintve, mintha például CD-játszó lenne. Analóg RCA csatlakozókkal hagyományos sztereó erősítőre kötve a zene minőségi szintet lépett, és ami egyértelmű, hála a NAD hathatós közreműködésének, a dinamika, a színpadkép és a balansz hibátlan volt. A zenei források közötti különbségek ugyan hallhatók, de nem voltak zavarók. Ami a NODE 2i erőssége az a MQA támogatás, így a TIDAL alkalmazással eredeti minőségben hallgathatjuk a Master Audio felvételeket, ami hátborzongató finomsággal és részletességgel szólaltak meg. A külső HDD-n tárolt nagyfelbontású zenék hibátlan minőségben csendültek fel. Az internetes rádióadók minőségi szórása nagy, a kiválótól az éppen csak hallgathatóig minden megtalálható. A digitális koaxiális kimenetről igény szerint külső DAC-ra is csatlakozhatunk, ezzel tovább javíthatjuk rendszerünk hangminőségét. A Bluetooth kapcsolat jó minőségű. Az aptX-nek köszönhetően közel CD minőségben hallgathatjuk zenéinket, persze ha telefonunk Android 8.0-nál frissebb és átállítottuk a fejlesztői beállításokban a kodeket aptX-re.

Bluesound NODE 2i hálózati zónajátszó

Végszó

A Bluesound NODE 2i egy nagy tudású és kiváló hangminőségű eszköz mindazoknak, akik szeretnék meglévő rendszereiket kibővíteni az internetes streaming lehetőségével és élvezni akarják a tabletről történő vezérlés kényelmét. Tudása lényegesen több, mint a mostanság kapható hálózatképes erősítőké. Erőssége a BluOS szoftver, ami logikusan és gyorsan teszi a dolgát. Könnyedén illeszthető okosotthon rendszerekbe. Jelenlegi NODE 2 tulajdonosoknak markáns különbséget csak a Bluetooth szolgáltatás jelenthet. Mivel nálunk még az Amazon Alexa és a Siri nem mindennapi része az otthonoknak, a NODE 2i okos asszisztens vezérlése sem biztos, hogy döntő érv mellette. Építési minőségével, tudásával és nem utolsósorban hangminőségével nálunk kiérdemelte az Ajánlott Vétel címet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.