Audio Pro A28 aktív hangfal teszt

Otthonbarát hangkeltők

2023. március 10., péntek, 21:25

Audio Pro audio hifi hangfal hangszóró aktív hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt Audio Pro hangfal Audio Pro hangfal teszt Audio Pro aktív hangfal

Az Audio Pro A28 úgy döntött, hogy kívül-belül biztonsági játékos marad. Bőkezűsége ellenére szigorúan teljesítményének határain belül tartózkodik. Ezért döbbenetet, óriási meglepetést nem feltétlenül okoz, de nem is arra készült, hogy lélekbe tiporjon. Inkább kellemes kiegészítőnek, multimédiás mindenesnek, ami az online világ kényelmét kézbesíti. Eszerint próbáltuk mérlegelni képességeit.

Audio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 aktív hangfal magassugárzóAudio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 aktív hangfal fehérAudio Pro A28 aktív hangfal fehérAudio Pro A28 aktív hangfal hátlapAudio Pro A28 aktív hangfal hátlapAudio Pro A28 aktív hangfal távirányítóAudio Pro A28 aktív hangfal távirányítóAudio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 aktív hangfal keresztváltóAudio Pro A28 aktív hangfal keresztváltóAudio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 aktív hangfalAudio Pro A28 App

A televízió megmentői

Az Audio Pro úgy követi a divatos vásárlói szokásokat, hogy közben termékköre még magyar középosztály számára is megfizethető. Nincsen magas ló, sem hosszas ömlengés a zene csodálatáról. Egyszerű arculat övezi a gyártót, mely elsősorban egydobozos, táskaszíjas, színes és cuki hangrendszereivel égett a köztudatba. Az "A" sorozat kifejezetten otthoni multiroom hangrendszereket, illetve televízióhoz szánt aktív hangfalakat tartalmaz. Az A28 ennek megfelelően olyan hálózati funkciókat nyújt, mint a korábban bemutatott Audio Pro C10 MKII, vagy A15.

Audio Pro A28 aktív hangfal

A most bemutatott A28 kisméretű, állványra, polcra vagy (opcionálisan megvásárolható) fali konzolra helyezhető. Specifikáció alapján inkább kisebb szobákba vagy alacsonyabb hangerő-igényűek számára ideális. Komplett csomagként, sorok írásakor 240 000 forintért kapható. Aki többre vágyik, választhatja nagyobb testvérét, a padlón álló A38-at (350 000 Ft), vagy az A48-at (480 000 Ft) is. Most lássuk, mit kapunk ezért az összegért cserébe?

Audio Pro A28 aktív hangfal magassugárzó

Küllem

A dobozok kimondottan kicsik, 3,3 kilós tömeggel. Könnyen elhelyezhetők szinte bármilyen médiabútoron, diszkréten megbújva a tévé két oldalán. Nekünk tetszett, hogy az előlapon semmilyen felesleges részlet nem dominál. Egy 11,5 cm-es mélyközépsugárzó és egy 2,5 cm-es lágy dóm magassugárzó szólaltatja meg a hangokat. Ezeket 75 W teljesítményű D osztályú erősítő hajtja. A gyártó előrelátóan fémrácsot épített a magassugárzó elé, hogy azt kíváncsi ujjak, még véletlenül se nyomhassák be. Az alsó hangszórót nem takarja rács, de nem is baj, mert matt fekete membránja dizájnelemként is hat.

Audio Pro A28 aktív hangfal fehér

Nálunk a fekete A28 járt, aminek előnye, hogy Batman módjára képes önmaga árnyékában eltűnni. A fehér kiadás is dekoratív, világosabb környezetben egészen diszkrétté tehető a világosszürke előlapi védőráccsal (a feketéhez sötétszürke előlap jár).

A hangfalak talpa egy sűrű, szivacsszerű réteg, ez bizonyos mértékben meggátolja, hogy csúszkáljanak. Aki vibráció elnyelés tekintetében többet kíván kihozni a dobozokból, alkalmazhat különálló állványt, vagy a már említett fali konzol is segítség lehet.

Audio Pro A28 aktív hangfal hátlap

A bal oldali hangfal tartalmazza a komplett erősítőt, a jobb oldalit mindössze egy kábellel kell hozzá csatlakoztatni. Arra kell csupán ügyelni, hogy a bal hangsugárzó tápkábele elérjen egy elosztóig vagy konnektorig. HDMI, RCA és optikai bemenetek közül lehet választani. Egy USB-A csatlakozó is látható a hátsó oldalon, de az csak szerviz célokra szolgál. A WiFi és Bluetooth antennát elrejtették a dobozban, így szerencsére a látványt nem rontják csápszerűen ágaskodó pálcikák.

Audio Pro A28 aktív hangfal hátlap

A mellékelt tartozékok része egy meglepően jó minőségű, a szálcsiszolt alumínium távvezérlő is. A forrásválasztáson és jelszint vezérlésen (hangerő szabályzás) kívül öt dedikált programválasztó gombot is tartalmaz, melyeket megnyomva többek között internetrádió állomások, vagy Spotify/TIDAL lejátszási listák is előhívhatók.

Audio Pro A28 aktív hangfal távirányító

Használat közben

Az Audio Pro A28 több ökoszisztémában is használható. A gyártó saját alkalmazását letöltve hozzáférhető számos beállítás (hangszín, ébresztés, hangrendszerhez egyedi név hozzárendelése stb.). Ha több multiroom-képes Audio Pro hangrendszer csatlakozott a hálózathoz, azokat külön-külön és összevonva is lehet vezérelni a telefonos alkalmazáson keresztül. Emellett AirPlay 2 és Google Cast integráció is része a szolgáltatásoknak. Így az A28 számos okos otthonba integrálható, ezzel a Sonos, Bluesound és hasonló kaliberű gyártók rugalmasságát sikerült utolérnie. Ha csatlakoztatunk egy forrást a bemenetéhez, annak jelét szétoszthatjuk a többi, hálózaton lévő Audio Pro hangrendszer felé is.

Audio Pro A28 App

A hálózati funkciók gördülékenységéhez, mint minden streaming-képes hangrendszer esetében, itt is megfelelő WiFi erősség ajánlott. Mindössze három méterre helyeztük a routertől, így az A28 villámgyorsan reagált utasításainkra. Alvó állapotból másodpercek alatt felébredt, amennyiben Spotify kliensen keresztül akartuk megszólaltatni rajta a zenét.

A használat során 21. századi felhasználói kényelemben részesültünk, a funkciókat könnyen és gyorsan elértük. Amin esetleg még finomíthattak volna, hogy optikai bemenet esetén ne piros színnel világítson a hangfalon lévő állapotjelző LED. Laikus felhasználó azt hiheti, hogy a piros a készenléti állapotot jelenti (alvó módban a LED kikapcsolt). Ezt leszámítva nem tudtunk más részletekbe belekötni.

Audio Pro A28 aktív hangfal

A teszteléshez Loewe bild i.55 dr+ set OLED televíziót használtunk, amely ARC HDMI kapcsolaton keresztül kifogástalanul vezérelte az Audio Pro A28-at is. Ha a tévét bekapcsoltuk, bekapcsolt a hangfal is és egyetlen távvezérlővel módosíthattunk a jelszinten (hangerőn).

Hangminőség

Tesztalanyunkat kipróbáltuk egy 13 és egy 25 négyzetméteres szobában is. A kisebb helyiséget másfél méteres hallgatói távolság mellett jobban kitöltötték a basszusok és magabiztosabb érzettel szóltak benne a hangfalak. A nagyobb szobában négy méterre ültünk a dobozoktól. Ebben a szituációban a lelkes-testes érzet továbbra is fennmaradt, de csak közepes terhelési szintig.

Erősebb járatás, komolyabb igénybevétel esetén a magashangok tömörré, a basszus pedig túlfeszítetté vált. A kis dobozok nem tudták átverni a fizika törvényeit. Ettől eltekintve ésszerű terheléssel rendkívül kellemes karaktert tudtak biztosítani. Az összkép lendületességre épült, ami multimédiás tartalmak, videójátékok és Netflix műsorok aláfestésére megállta a helyét.

Audio Pro A28 aktív hangfal

A 11,5 cm-es mélyközépsugárzó kis és közepes hangerőn emelkedett, határozott basszusokat nyújtott. Ha nem terheltük ésszerűtlen mértékben, egész ügyesen képes volt fenntartani a mélyhangok testes, enyhén meleg jellegét. Az "ésszerűtlen" alatt olyan hangnyomás értendő, ami mellett már beszélgetni nem igazán lehet. Az már a házibulis decibelszint, amire vélhetően alkalmasabb lett volna A38 vagy A48 típusú testvére. Ugyanakkor emlékeztetni kellett magunkat az A28 aktív mélysugárzó kimenetére. Egy mélyláda hozzáadásával azonnal el tudtuk volna rejteni a kis hangszórók basszus korlátait, ezért jó, hogy a gyártó biztosította az esetleges rendszerbővítés lehetőségét.

Audio Pro A28 aktív hangfal

Az ének és beszédhang szempontjából kritikus középső frekvenciákat elevenség és tisztaság jellemezte. Információmennyiség szempontjából e frekvenciasávban tudott főleg kiteljesedni a kis skandináv duó. Ennek köszönhetően könnyedséggel és közvetlenséggel töltötték be a szobát a műsorszereplők dialógusai vagy énekesek dalszövegei. A színpadkép nem volt annyira tagolt és mélyre mutató, mint a drágább vetélytársak esetében. Ezért a zenei tér nem a legpontosabban épült fel.

Audio Pro A28 aktív hangfal keresztváltó

A hangulati elemekben és lelkességben ettől függetlenül nem volt hiányérzet. Az A28 barátságos multimédiás mindenevő benyomását keltette. Felbontásban és atmoszféra teremtésben nem vállalt nagy kockázatot, cserébe saját korlátain belül, ha nem raktunk túl nagy terhet vállaira, stabilan és kellemes hangszínnel teljesített. Ez a karakter vájtfülűeknek kevésbé ad lehetőséget mélytengeri zenebúvárkodásra, de könnyed zenehallgatásra, filmnézésre, videójátékra is képes élvezetes, energikus hangélményt nyújtani.

Audio Pro A28 aktív hangfal

Alternatívák

Ha nem fontosak a hálózati funkciók, telefonos vezérlés és a HDMI bemenet, akkor megfizethetőbb alternatíva a korábban bemutatott Kanto YU4. Aki több basszusra és nagyobb terhelhetőségre tart igényt, az dönthet a nagyobb méretű Audio Pro A38, A48 vagy az SVS Prime Wireless Pro mellett. Utóbbi masszív basszusra képes és magas frekvenciás felbontása is gazdagabb, viszont drágább is, e cikk írásakor 400 000 forintba kerül.

Audio Pro A28 aktív hangfal

Végszó

Az Audio Pro A28 könnyen integrálható sokféle élettérbe, tudja, amit egy modern hangrendszernek tudnia kell és kellemesen szól. Létezésének fő célja nem hangmérnökök lenyűgözése, hanem otthoni szórakoztatás. Hangminőségben még örültünk volna egy kicsit tagoltabb színpadnak, de a kedvező árért el kellett fogadni az ilyen jellegű kompromisszumokat. Elsőre soknak tűnhet 240 000 forint, de az összeg olyan funkciókat takar, amelyek túlmutatnak a fapados aktív hangfalak szolgáltatásain. Konkrétan olyan részletekre gondolunk, mint a teljeskörű streaming lehetőségek, HDMI bemenet és a multiroom rendszer kiépítés lehetősége. Ezek is részei a csomagnak, így főleg annak éri meg a finoman diszkrét A28-ban gondolkozni, aki valóban kihasználná intelligens funkcióit.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.