Hegel H70 integrált sztereó erősítő teszt

Korrekt alapozás

2011. október 25., kedd, 08:35

Hegel audio hifi sztereó erősítő H70 Hegel erősítő Hegel H70 hifi erősítő erősítő teszt hifi erősítő teszt Hegel erősítő teszt

A Hegel név mindenki számára ismerős, aki jártas a high-end világában. Igen, a norvég cég termékei kizárólag ebben a kategóriában keresendőek, még a most bemutatásra kerülő "belépő" integrált erősítőjük, a H70 sem megy át a szomszédba egy kis minőségért.

Amikor a skandináv országok kerülnek szóba, egyből a hideg, a hó, és a kimértség jutnak az eszünkbe. Van itt is néhány, elsősorban high-end cég, amelyikre jellemzőek lehetnek ezek a szavak, viszont a Hegel más. Vegyük szemügyre a H70-et, ami a legújabb termékeik közül való, és közel félmilliós árával, jelenleg a legolcsóbb integrált erősítőjüknek számít. A készülék abszolút sallangmentes, letisztult, a kizárólag fekete színben kapható előlapján a bemenetválasztón, hangerőtárcsán és üzembehelyező gombon kívül nincs más, csak a hozzájuk tartozó LED-ek. Itt is gyanús már egy-két dolog, és ez a felvetés a hátlapra tekintve be is igazolódik. Van három vonalbemenet, kettő XLR, valamint szimpla hangsugárzó kimenetek, de található itt koax, optikai és USB aljzat is. Kezdjük szépen, sorban a részletek felsorolását! A H70-be beépítették a Hegel saját fejlesztésű, SoundEngine erősítő technikáját. A cég mérnökei szerint ugyanis az audio jelek a magas minőségű komponenseknél is torzulhatnak, így a kívánt nívó teljesen nem érhető el, ez a technológia viszont megtisztítja az erősítő és a csatlakoztatott blokkok közti jelutakat. A legújabb kutatási eredményeikre a professzionális közvetítési, a távközlési és a magas frekvenciájú technológia területén tettek szert. A végeredmény kizárólag a Hegel tulajdona, ők fejlesztették ki, majd tesztek sora következett, miután beépítésre kerültek. A végfokozat 4 darab 15 amperes, 150 wattos nagysebességű bipoláris FET-tranzisztorból áll, az elért teljesítmény így 70 W csatornánként 8 ohmon. A H70-be mindezek mellett került egy 24 bit/192 kHz-es DAC is, így köthetünk rá Blu-ray vagy DVD-játszót, DAB tunert, műholdvevőt vagy bármi mást, amin van S/PDIF aljzat, a lényeg, hogy a hangformátum PCM legyen.

Hegel H70 belső

Az USB felbontása 16 bit/48 kHz, ezen a téren minden új MAC OS alkalmazás automatikusan működik, tehát támogatja a Windows XP, Vista és Linux operációs rendszereket. Még a nagyfelbontású hanganyagokat is képes kezelni, problémánk ezen a téren egyedül a számítógéppel lehet, azt viszont frissítéssel ki lehet küszöbölni - ebben segítséget találunk a Hegel hivatalos oldalán is. Elengedhetetlen még természetesen egy jó minőségű hangkártya is, amelyről az érkező jelben a Hegel DAC chipjei csökkentik a torzítás és a zaj mértékét. A 12 kg-os H70 készenléti üzemmódban 30 wattot fogyaszt, ami talán soknak tűnhet néhány AV receiveréhez képest, viszont ne felejtsük el azt, hogy itt minden apró összetevő a minőség jegyében született, és ezekről bizony nyugalmi állapotban is gondoskodni kell. A vezérléshez kapunk még egy kicsi és lapos távirányítót, melyen fekete alapon világos gombok vannak. A kezelhetősége átlagos, minden funkció elérhető róla.

A H70 a nagytestvér, a H100 "lebutított" változata, de ez a jelző nagyon is idézőjeles. Távol áll tőle a cikk elején említett ridegség vagy kimértség is, hiszen nagyon barátságosan viselkedik. Mindenevő, és ez ebben a kategóriában nem feltétlenül megszokott dolog. Tudjuk, hogy minél magasabb szintű az elektronika, annál jobban arra van kihegyezve, hogy visszaadja az élőzenét, viszont eltűnik belőlük a dögösség, a piszok, ami például egy jó kis blueshoz szükséges. A Hegelben viszont minden megvan ahhoz, hogy az évek során összegyűjtött, különböző stílusú hanganyagainkat élvezetesen hallgassuk meg vele. Természetesen pontosságban nincs hiány, minden részlet a helyén van, az arányok is tökéletesek, nem emel ki semmit külön, hanem az egységen van a hangsúly. Az ára hétköznapi mércével nem kevés, viszont a high-end berkein belül csekély. Ha mindehhez hozzávesszük a szolgáltatásait, amelyek révén az analóg és digitális pártiak is mindent megkapnak, amire csak szükségük van... bizony le a kalappal. A Hegel minőségi áramkörei közül talán az XLR-t érdemesebb használni, ez valamivel jobbnak tűnik a hagyományos vonalbemenetnél. Digitális úton - ahogyan a tervezők is állítják - a végeredményt illetően az erősítő nem lehet ludas, hiszen minden összetevő a minőséget szolgálja, egyszerűen csak oda kell figyelnünk arra, hogy a jelforrásnál gondoskodjunk a H70 által nyújtott nívó eléréséről. A 70 W csatornánként átlagosnak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy itt minden egyes watt hallható is. Átlagos érzékenységű hangdobozhoz bőven elegendő, sőt még arra is képes, hogy visszaadja egy nagyzenekar valódi fizikumát, esetleg egy rockkoncert sodró hangulatát.

Hegel H70 csatlakozók

Ajánlás

A Hegel H70 a maga kategóriájában egy klasszis darab, hiszen a minőségére nem lehet panasz, a műfajok között nem válogat, a beépített DAC és bemenetek révén pedig az analóg és digitális pártiak is megkapnak mindent. Belépő szint a Hegelnél - soha rosszabbat!

Hegel H70

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.