Pro-Ject X1 - új lemezjátszó a Pro-Ject kínálatában

2019. április 24., szerda, 15:40

Pro-Ject audio hifi vinyl bakelit lejátszó lemezjátszó analóg lemezjátszó vinyl lemezjátszó Pro-Ject lemezjátszó

Milyen lemezjátszót válasszon, akinek a hangminőség, a karakter és a megbízhatóság számít és még most, 2019-ben sem szeretné felesleges funkciókkal terhelni új készülékét? Ezen túlmenően lehet, hogy nem szeretne vagyonokat költeni? A Pro-Ject válasza az újonnan bemutatott X1 lemezjátszó, ami egy purista szemléletű, minőségi, minden sallangot mellőző készülék, és már 699 eurótól megvásárolható.

Pro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszó talpPro-Ject X1 lemezjátszóPro-Ject X1 lemezjátszó

A Pro-Ject 1991-ben mutatta be P1 lemezjátszóját. Abban a korban, amikor a CD-k hódítottak. Minden várakozás ellenére a modell sikeres lett, három fő okból:

- Egyszerű, sallangmentes mégis magas technikai színvonalú megépítés.

- Magas minőségű anyagok használata.

- Európában, kézzel készített termék.

A Pro-Ject P1 semmilyen "menő", felesleges funkciót nem tartalmazott, csupán egy teljesen manuális lemezjátszó volt. Az említetteknek köszönhetően viszont hangminősége kiemelkedett versenytársai közül; ennek is köszönhette sikerét. A most bemutatott Pro-Ject X1 modell szintén erre az elgondolásra épít: árkategóriájában kompromisszummentes hangot kínál, mindenféle egyéb funkció és sallangok nélkül.

Pro-Ject X1 lemezjátszó

A mai technológiák felhasználása természetesen még magasabb minőségű kivitelezést tett lehetővé, így az X1 méltó utódja lehet a legendás P1 típusnak. Az X1 szíjhajtású, karbon-alumínium hangkarral szerelt, az Ortofon által a típushoz készített Pick It S2 MM hangszedővel is kapható.

Pro-Ject X1 lemezjátszó

Az egy darabból készült hangkaron nem cserélhető a headshell, konzisztens marad a kar tömege és viselkedése is hangszedőcsere esetén. Az anyaghasználat, a megépítés illetve a purista filozófia mind a kiemelkedő hangzást szolgálják.

Pro-Ject X1 lemezjátszó

Mi változott?

- Sasszi: nehezebb, sűrűbb kevésbé rezonáns, MDF anyagú.

- Jobb lemeztányér: az elődnél nehezebb (1,5 kg tömegű) akril.

- Motor: jobban izolált a nem kívánt rezonanciák csökkentésére.

- Hangkar: 8,6 colos, karbon-alumínium szendvicsszerkezettel, ami szintén a rezgések csillapítását segíti.

- Ellensúly: TPE csillapítóval szerelt, ami nem veszi fel a hangszedő-hangkar páros rezgéseit, így nem torzítja a hangot. Szintén a beállítást könnyíti, hogy több Pro-Ject modellel szemben a tűnyomás értékek is skálázásra kerültek az ellensúlyon.

Pro-Ject X1 lemezjátszó

- Hangszedő: az Ortofon által készített, Pick It S2 MM típust kifejezetten az X1-hez igazítva fejlesztették ki, ennélfogva kiemelkedő megszólalást biztosít (a gyártó közlése alapján).

- Beállítások: az AVT és Azimuth könnyen elvégezhetők a hangkaron elhelyezett csavarok segítségével.

Pro-Ject X1 lemezjátszó talp

- Jobb elcsatolás: az X1 talapzata olyan kialakítású, ami egyrészt állítható, így egyszerűbben szintezhető a készülék, valamint a környezettől való izolálást is biztosítja alu-TPE anyagú lábainak köszönhetően.

Pro-Ject X1 lemezjátszó

- Kábel: minden X1 modell a Pro-Ject saját, földelést is tartalmazó Connect It E típusú RCA-jával kerül forgalomba, így a vásárlást követően a ezzel sem szükséges foglalkoznunk.

Pro-Ject X1 lemezjátszó

Az X1 három színben (dió, lakkozott fehér és lakkozott fekete) kapható. A gyártó kifejezetten a hangminőség megszállottjainak ajánlja a modellt, annak gyakorlatilag minden tulajdonsága ezt a célt szolgálja. A Pro-Ject indoklása szerint ezért került felhasználásra a tömör, nehéz MDF anyag, illetve az egységet alkotó, alumínium/karbon kar, valamint a "saját" Ortofon hangszedő is.

Pro-Ject X1 lemezjátszó

Pro-Ject X1 ára cikkünk írásának idején hangszedő nélkül 699, míg az Ortofon Pick It S2 hangszedővel 799 euró. Kíváncsian várjuk, hogy tesztelhessük!

audiocentrum.hu

www.project-audio.com

Pro-Ject X1 lemezjátszó

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.