Pink Floyd Piper at the Gates of Dawn mono bakelit újrakiadás

2022. március 22., kedd, 07:35

lemez lemezajánló zeneajánló vinyl vinyl lemez

A Pink Floyd bemutatkozó albumának, a The Piper at the Gates of Dawn monó változata márciusban újra megjelent. A klasszikus 1967-es albumot 2017-ben James Guthrie, Joel Plante és Bernie Grundman eredeti monó analóg kazettáiból remaszterelték, és a 2018-as Record Store Day alkalmából speciális csomagolásban újra kiadták.

Pink Floyd Piper at the Gates of DawnPink Floyd Piper at the Gates of Dawn

Ez a 180 g-os vinyl változat pontosan ugyanazt a hangzást kínálja, mint az RSD-kiadás, de szabványos bakelit csomagolásban, egyedi matricával az elején. A felújított album eredetileg a Record Store napján jelent meg még 2018-ban (PFRLP26 katalógus), 6000 darabban korlátozott mennyiségben, tehát hiánycikként tekinthetünk rá ma. Szerencsére most már szokásos kiadásként is kapható, monóban LP-n (PFRLP38 katalógus). Az albumot 2017-ben újramaszterelték James Guthrie, Joel Plante és Bernie Grundman eredeti monó analóg kazettáiból, és az eredeti szándéknak megfelelően monó formában mutatták be. A ma már legendás Abbey Road Studiosban rögzítették, és korának egyik legfontosabb pszichedelikus lemezeként tartják számon. Eredetileg 1967 augusztusában adták ki.

Vic Singh, George Harrison prizmás lencséjét használta a borítóképhez, amihez a készítő a következő mondatokat fűzte:

"Tudtam, hogy egy egyenes felvétel a bandáról nem működne, mivel a zene annyira eredeti és távoli. Szürreális-psychedelikus típusú kép kellett hozzá. 1967-ben speciális effektusokat nehéz volt elérni, különösen alacsony költségvetésből, mivel a laboratóriumok vagyonokat fizettek, digitális technológia pedig még nem létezett. Volt egy prizmás lencsém, amelyet George Harrison adott nekem néhány héttel korábban, és soha nem használtam. A kamera lencséjére ragadva megsokszorozta és összeolvasztotta a képet, így pszichés hatást keltett egyenesen a színes filmen, ezért úgy döntöttem, hogy használom. A fotózást nem sokkal később egy nap alatt készítettük el, és megkértem a zenekart, hogy hozzanak egy válogatást az akkoriban divatos, groovy ruhákból."

A Piper at the Gates of Dawn elindította a Pink Floydot a zenei színtéren, és nagyrészét Syd Barrett írta. Remek pszichopop album, amelyet sok szempontból a Kenneth Grahame írta The Wind in the Willows című könyve ihlette. Ez volt az első és utolsó album, amit Syd írt a bandának, mielőtt David Gilmour vette át a helyét.

Pink Floyd Piper at the Gates of Dawn

Tracklist

A1 - Astronomy Dominé

A2 - Lucifer Sam

A3 - Matilda Mother

A4 - Flaming

A5 - Pow R. Toc H.

A6 - Take Up Thy Stethoscope And Walk

B1 - Interstellar Overdrive

B2 - The Gnome

B3 - Chapter 24

B4 - The Scarecrow

B5 - Bike

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.