Ősszel várható David Bowie Brilliant Adventure 1992-2001 zenei gyűjteménye

2021. szeptember 26., vasárnap, 12:35

lemez lemezajánló zeneajánló vinyl CD-lemez vinyl lemez Blu-ray

David Bowie zenéjét és munkásságát lehet szeretni vagy nem, de tisztelni mindenképpen, hagyatékát pedig nagy becsben tartani. Az idei év eddig sem telt eseménytelenül, hiszen a fia Duncan, betöltötte az 50-ik életévét, megjelent a The Labyrinth (magyarul Fantasztikus Labirintus) felújított változatban Blu-ray-en, majd a mozikban, most pedig a Warner Music tett bejelentést vele kapcsolatban.

Labyrinth 4KLabyrinthDavid BowieDavid BowieDavid Bowie

Az utóbbi években vinylen és CD-n jelentek meg korszakokat átölelő boxok, külön kitérve a koncertfelvételekre, a folyamat azonban egy időre elakadt. Ennek oka, mint sok művész esetében, most is a jogi hátterekben keresendő.

"Hihetetlen megtiszteltetés, hogy a modern kultúra egyik legfontosabb és legdinamikusabb alkotó testületének gondnokává választottak." - nyilatkozták a napokban.

Korábban a Warner Music birtokolta a világon a jogokat ahhoz a zenéhez, amelyet a néhai előadó 1968 és 1999 között adott ki (egészen az 1999. októberi The Hours albumig), miután 2013-ban megvásárolták a Parlophone Label Group-ot. Ez az új licencszerződés most azt jelenti, hogy a Warner Musicnak joga van a művész 2000 és 2016 közötti zenei katalógusához is. A Bowie albumok, mint a Heathen, a Reality, a The Next Day, és a "★" (más néven: "Blackstar") azok a művek közé tartoznak, amelyek majd 2023-ban kerülnek a Warner Music tulajdonába, hiszen eredetileg a Sony Music gondozásában jelentek meg. A továbbiakban csak Bowie 1968 előtti felvételei - köztük a névadó 1967-es albuma és egy sor kislemez - valamint kis számú kóbor szerzemény nem kerül a Warner Music égisze alá.

David Bowie

Az új üzletet a szeptember 16-án bejelentett sajtóközlemény is megerősítette, tehát ősszel megjelenik a Bowie éra dobozos sorozatának ötödik része, a Brilliant Adventure (1992-2001). "Hihetetlen megtiszteltetés, hogy a modern kultúra egyik legfontosabb és legdinamikusabb alkotótestületének sáfárai lettünk" - mondta Max Lousada, a Warner Music Group Recorded Music vezérigazgatója. "Bowie ismételt feltalálásainak és végtelen kísérletezésének hatása továbbra is visszhangzik szerte a világon, az általa átalakított műfajok és kitalált időtlen dalok és hangok, valamint a zene, a művészet és a divat mérhetetlen befolyása révén. Izgatottak vagyunk, hogy a Bowie birtokkal való kibővített partnerségünk innovatív, karriert felölelő projektek megvalósításában segít, és új generációkat vonz a rendkívüli zenei univerzumába."

David Bowie

Azt el kell ismernünk, hogy ez a marketingszöveg ezúttal a valóságon alapszik, hiszen a "Thin White Duke" pályájának ötven éve alatt a könnyűzene minden területén maradandót alkotott. A Ziggy Stardust éra a hetvenes évek glam-rockjának egyik alappilére volt, ahogyan a Lets Dance a nyolcvanas évek tánczenéjét definiálta újra. Ezek után még a keményebb rockba is belekóstolt a Tin Machine formációban, majd Imannal kötött házassága egy kis szelídséget vitt a pályájába, amiből a grunge és elektronikus ihlet zökkentette ki. Majd újból visszatért a gyökereihez, amibe már David Lynch és Angelo Badalamenti dallamvilágát is képes volt beleitatni, hogy végül egy frenetikus és ritka sötét jazz koronggal zárja a pályafutását, napokkal a 69. születésnapja, és azt követő halála előtt. Filmet is készítettek a korai időszakáról, ám nem engedték, hogy akár egyetlen szerzeménye is hallható legyen benne. Hogy miért nem? Bowie nem csupán remek dalszerző, előadó és színész, hanem jó érzékű üzletember is volt, így sem életében, sem azt követően nincs szüksége ilyen formalitásokra. Már a kilencvenes években az internetben látta a jövőt, brillírozott a tőzsdén, és a világ tíz leggazdagabb zenésze között foglalt helyet, így az olcsó megoldások távol álltak tőle.

Példátlan pályafutás volt az övé, ami előtt csak tisztelegni szabad, annak pedig mi csak örülhetünk, hogy hagyatékát nem csupán egykori rajongói élvezhetik, hanem az új generáció is felfedezheti magának, hiszen legalább annyit meríthet belőle, amennyit Ő maga merített mások zeneiségéből.

David Bowie

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.