DALI vezeték nélküli hangfalak

2022. június 20., hétfő, 11:55

DALI EQUI audio hifi házimozi hangfal hifi hangfal házimozi hangfalszett DALI hangfal DALI EQUI vezetéknélküli hangfal vezeték nélküli hangfal

Csak tápkábelt kell csatlakoztatni a DALI EQUI ökoszisztémában lévő hangsugárzókhoz, más kábelre már nincsen szükség. A rendszer sztereó és házimozi konfigurációkban egyaránt használható, ráadásul rugalmas variációs lehetőségeket is kínál.

DALI EQUI hangrendszer HIGH END 2022DALI EQUI hangrendszer Sound HubDALI EQUI hangrendszer Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound Hub távirányítóDALI Sound HubDALI NPM-2i modulDALI Sound Hub CompactDALI Sound Hub Compact hátlapDALI Wireless subwoofer receiverDALI Wireless subwoofer receiverDALI E-12F WSR EQUI mélyládaDALI K-14F mélyládaDALI CALLISTO 6 C hangfalDALI EQUI RUBICON hangfalszettDALI RUBICON 6 C hangfalDALI RUBICON 6 C hangfalDALI OBERON C hangfalszettDALI OBERON VOKAL C centersugárzó

A 2022-es müncheni HIGH END kiállításon lehetőség volt a DALI EQUI rendszer kipróbálására, egy rendhagyó sajtótájékoztató keretein belül. Thomas Holm Petersen, a cég termékspecialistája rávilágított a technológia két fő előnyére: szükségtelenné teszi a hangfalkábel használatát és a jövőben rugalmasan bővíthető. Az EQUI működésének lényege, hogy egy központi egység (Sound Hub) gondoskodik a beépített elektronikával rendelkező hangsugárzók szinkronizálásáról és vezeték nélküli jelkiszolgálásáról.

DALI EQUI hangrendszer Sound Hub

A Sound Hub a DALI OBERON C, CALLISTO C és RUBICON C hangsugárzóival kompatibilis. Ahogy a nevekből sejthető, e hangfalak a dán cég már meglévő passzív modelljeinek aktívra, vagy másképp fogalmazva, kábelmentesre átépített változatai.

DALI Sound Hub

DALI Sound Hub

A nagyobb központi egységnek számító DALI Sound Hub alapértelmezetten analóg Jack, RCA, digitális koaxiális és optikai bemenetekkel, illetve vonalszintű (pre out és SUB) kimenetekkel rendelkezik. Opcionálisan kérhető hozzá beépíthető eARC és ARC kompatibilis HDMI modul, amellyel Dolby Digital és DTS dekódolás is végezhető. Ha a felhasználó térhatású házimozi hangélményt szeretne, akkor erre a bővítőkártyára lesz szüksége. Igény esetén BlueOS modul (NPM-2i) is vásárolható, amellyel hálózati zenelejátszóvá alakítható a Sound Hub.

DALI NPM-2i modul

Az említett kiegészítő Apple AirPlay, Spotify és TIDAL kliensekkel vértezi fel az eszközt, továbbá BluOS integrációra is alkalmas. Utóbbi azt jelenti, hogy ha a felhasználó rendelkezik más BluOS szoftvert futtató készülékekkel, akkor multiroom rendszer részeként is vezérelheti a Sound Hub-ot.

DALI Sound Hub Compact

DALI Sound Hub Compact

A DALI Sound Hub Compact kisebb és olcsóbb alternatíva azoknak, akiknek nem fontos a beépített multiroom vagy a házimozi hangélmény. Ez a központi egység alapértelmezetten tartalmaz HDMI ARC bemenetet, amely által tv távvezérlővel is irányítható. Mellette kettős optikai bemenetet és RCA bemenetet is kínál még, így külső forráseszközök (pl. hálózati zenelejátszó, lemezjátszó stb.) is illeszthetők hozzá. A Sound Hub és a Sound Hub Compact is használható az összes EQUI-szériába tartozó DALI hangsugárzóval.

DALI Sound Hub Compact hátlap

Technológia

A Sound Hub és Sound Hub Compact egyaránt magas stabilitású, 30 bites digitális jelátvitelt alkalmaz 5,2 vagy 5,8 GHz-es sávban. Akár 10 méterre is lehetnek a hangsugárzók a központi egységtől anélkül, hogy megszakadna az adatkapcsolat. A jelszint vezérlést (hangerő szabályzás) a hangsugárzók végzik, közvetlenül a D/A konverter előtti szakaszon, így a digitális jelküldés során nem kell adatvesztéstől tartani.

DALI Sound Hub

A komplett DALI EQUI rendszer 15 milliszekundum alatti időeltolódással képes működni. Sztereó üzemmódban a jobb és bal oldali hangfal közötti jelidőzítési különbség 10 mikroszekundum. Utóbbi fontos szerepet játszik a stabil sztereó színpadkép megőrzésében. A hangsugárzók mindegyike hangszórókhoz külön-külön dedikált, D osztályú erősítőkkel üzemel.

DALI EQUI RUBICON hangfalszett

Vezeték nélküli házimozi

A HDMI bővítőkártyával ellátott Sound Hub többcsatornás üzemmódban is használható. Az alap 2.0 sztereón kívül egészen 7.1 csatornáig bővíthető. Az aktív mélysugárzó beillesztését egy DALI WSR (Wireless Subwoofer Receiver) nevű eszközzel oldották meg.

DALI Wireless subwoofer receiver

Az említett kiegészítő aprócska doboz, analóg RCA hangkimenettel és USB-C tápellátással. Ha bekerül egy ilyen eszköz (illetve mélysugárzó) a rendszerbe, akkor az automatikusan érzékeli és aszerint továbbítja a többi hangsugárzónak az információt.

DALI Wireless subwoofer receiver

A skandináv országokban népszerű megoldás, hogy bútorokba rejtik a hangfalakat. Ezért olyan rendszerösszeállítás is lehetséges, hogy a felhasználó három OBERON VOKAL C-t használjon a front szekcióhoz (akár 3.0 vagy 3.1 konfigurációban). A rendszer automata szobaakusztika korrekciót nem tartalmaz, de lehetőség van a csatornák szerinti távolságok és hangnyomásszintek beállítására.

DALI OBERON VOKAL C centersugárzó

A DALI EQUI egyelőre nem támogatja magassági háttércsatornát tartalmazó formátumok (pl. Dolby Atmos) dekódolását. A gyártó elmondása szerint részben azért nem, mert elsődleges célközönségüket nem a dedikált házimozi szobával rendelkező felhasználók képezik, akiknél ideálisan alkalmazható volna mennyezeti háttérsugárzó. A DALI EQUI rendszer elsősorban azoknak készült, akik állítgatás, kábelcsatorna behúzás nélkül, felhasználóbarát módon szeretnének szórakozni.

DALI RUBICON 6 C hangfal

A DALI EQUI termékcsalád valamennyi tagja már Magyarországon is kapható. További termékinformációkkal és árakkal a Denon Store munkatársainál, vagy a hivatalos viszonteladóknál lehet érdeklődni.

hu.horn.eu

denonmarkabolt.hu

dali-speakers.com

DALI CALLISTO 6 C hangfal

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.