50 éves Janis Joplin Pearl című albuma

2021. január 17., vasárnap, 17:00

vinyl lemez vinyllemez lemezajánló zeneajánló

Idén 50 éves a legfeketébb hangú fehér énekesnő utolsó albuma, amit szerte a világon méltóképp ünnepelnek a kiadók.

Janis Joplin Pearl vinyl lemezJanis Joplin PearlJanis JoplinJanis Joplin

Janis Joplin utolsó stúdióalbuma, a Pearl különféle 50. jubileumi kiadások tárgyát képezi, amelyeket a Joplin Estate és a Columbia/Legacy Recordings, a Sony Music Entertainment részlege felügyel. Ez volt az utolsó stúdió LP-je, ami eredetileg 1971. január 11-én jelent meg a Columbia Records gondozásában, három hónappal az énekesnő halála, 1970. október 4-e után, és nyolc nappal azelőtt, hogy 28. születésnapja lett volna január 19-én.

A janisjoplin.com exkluzív gyűjteményt jelentet meg Barry Feinstein, az elismert hírességfotós műveivel, aki lencsevégre kapta a Pearl ikonikus borítóját is. A clevelandi Rock & Roll Hall of Fame (Hírességek Csarnoka) egy különleges kiállításra készül, amelyet ennek az albumnak, és még sok másnak szentelnek, tervezett megnyitás 2021. május 21-én lesz.

Janis Joplin

A Genesis Publications bejelentette, hogy megjelenik egy új, limitált kiadású könyv is, aminek a címe Janis Joplin: Days & Summers (Napok és Nyarak) - Scrapbook 1966-68 lesz. Pályafutása során Joplin személyes gyűjteményt készített a meteorikus hírnévről és a hatvanas évek ellenkultúrájának virágzásáról, beleértve a posztereket, emléktárgyakat, sajtókivágásokat, fényképeket és feljegyzéseket, és a saját megjegyzéseivel kommentálta őket. Mellette személyes archívumának korábban publikálatlan tételei szerepelnek, köztük a családjának haza írt levelek és az előző, 1956-1959-es középiskolás éveiből készült fotóalbum. A könyv mélyreható szövege új beszámolót nyújt az énekesnő életútjáról.

Janis Joplin

A Pearl az egyetlen album, amelyet Joplin a Full Tilt Boogie Band-el vett fel, a turnéegyüttessel, amely támogatta őt a Festival Expressen, ami egy mitikus 1970-es koncertturné volt vasúton Kanadában a Grateful Dead, a Band és más zenekarok társaságában. A Pearl stúdiófelvételeket tartalmaz azokról a dalokról, amelyeket a turnén ennek a közönségnek mutatott be. A Billboard lista első helyét kilenc héten át elfoglaló albumon Janis Joplin legjobb előadásait hallhatjuk, köztük a Kris Kristoffersonnal közösen elénekelt Me and Bobby McGee, vagy a Mercedes Benz, ami az utolsó felvétele volt. A Columbia/Legacy az előbbi dalhoz idén egy teljesen új, hivatalos klipet is készít majd. 2021 áprilisára tervezik az 50 éves jubileumi, korlátozott példányszámú Pearl 180 g-os kiadású változatát, ami fehér színű vinylre lesz préselve, de természetesen a Mobile Fidelity Sound Lab sem ül a babérjain, hiszen júliusra tervezik az album UltraDisc One-Step 180 g 45 RPM 2-LP dobozos kiadását. Az eredeti mesterszalagról a Mobile Fidelity egylépéses folyamatával eljárva, egyből a MoFi SuperVinyl-re való préselésével kaphatjuk meg a felvétel eddigi legvalósághűbb változatát.

A Pearl többszörös platinalemez lett, az albumaiból pedig világszerte 31 millió példány kelt el eddig. Aki ismeri Janis Joplin rövid, de annál tartalmasabb pályafutását, annak nem is tudunk sokat mondani a példátlan és sajnos gyorsan elpazarolt tehetségéről, akinek viszont eddig kimaradt a repertoárjából, csak ajánlani tudjuk, hiszen bluest fehér ember nem tudott úgy énekelni, mint Ő.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.