OPPO BDP-95EU 3D Blu-ray lejátszó teszt

OPPO, hoppá!

2011. december 29., csütörtök, 08:20

OPPO BDP-95 3D Blu-ray média lejátszó médialejátszó média player WiFi HDMI SACD DVD-A SABRE32 Rotel Blu-ray lejátszó teszt

Örömmel jelentjük, az OPPO BDP-95EU végre megérkezett hozzánk! Pár héttel a szintén kiváló, 93-as jelzésű kistestvér után, a díjak tömkelegét elnyerő, besöprő csodalejátszó kipróbálására nyílt lehetőségünk.

Néhány évvel ezelőtt, amikor először találkoztunk az OPPO márkanévvel, ösztönösen valami dzsunkatermékre gondoltunk. Töredelmesen bevalljuk, ebben a műfajban ekkorát még sosem tévedtünk. Bár az anyacég kínai, a szóbanforgó lejátszókat önálló, független leányvállalatnál, a sokat emlegetett, híres Szilikon Völgyben tervezik. Abban egyetérthetünk, hogy az USA-ra cseppet sem jellemző, hogy apró, ingatag vizijárműveken készítsenek csúcstechnikát, márpedig amire ezt a négy betűt: OPPO ráírják, az vitathatatlanul ebbe a kategóriába tartozik. Említett véleményünk, előítéletünk "dzsunkája" akkor kapott léket, amikor neves szaklapok által bemutatott, sokszázezer dolláros házimozi rendszerek készüléklistáin megláttuk az OPPO nevet. Némi keresgéléssel tesztek, bemutatók tucatjaira bukkantunk, amelyek a világ minden táján, kivétel nélkül a legnagyobb elismeréssel emlegették a furcsa nevű lejátszókat.

Már dobozának bontogatásakor elkerekedtek a szemeink. Ennyire gondos, igényes, az apró részletekre ügyelő csomagolással még nem találkoztunk. Az összes RCA aljzatot műanyag kupak védi, de nem az oxidációtól, mivel aranyozottak, még az RS232 is. Selymes tapintású fekete dobozka tartalmazta az alkatrészeket, a súlyos és megtermett, de kézbeillő távirányítót, vastag hálózati és HDMI kábeleket, WiFi vevőt és annak csatlakoztatására is alkalmazható USB adaptert. Ezt örömmel köszöntöttük, mert a méteres vezetéknek köszönhetően a legjobb vételt, kapcsolatot biztosító pozícióba állíthatjuk.

A bő 7 kilós készülék kinézete, kivitele, erőt, magabiztosságot sugárzó. Funkcióit - kivéve a lemeztálca mozgatását - érintőgombokkal vezérelhetjük, ha éppen a dohányzóasztalon hagytuk a távirányítót. Kijelzője pici, az általa közölt információk többségét csak közelről lehet elolvasni, de ez nem okozott bosszúságot, nehézséget.

A mostanában egyre több felsőkategóriás készüléken megtalálható dupla HDMI 1.4a kimenet az OPPO lejátszókon is szériatartozék. Felhasználható két különböző képmegjelenítőhöz, valamint egyiken mehet a hang az erősítőbe, másikon csak a képjelek a tévébe, de inkább vetítőbe. Ez utóbbi csatlakoztatási módot előszeretettel szokták alkalmazni a videofil házimozisok, akik a lehető legrövidebb és legegyszerűbb jelutak kiépítésére törekszenek. Ők nem szeretik semmiféle készüléken átvezetni a képjelet, és azt sem tartják jónak, ha hang is megy ugyanazon a kábelen, bármennyire szigeteltek és árnyékoltak a vezetőszálak.

OPPO BDP-95EU csatlakozók

A seregnyi RCA aljzatból - a 7.1 kimenet melletti különálló sztereó párosból - arra következtettünk, hogy valami komolyabb "analogizáló" áramkör rejtőzik a fedőlap alatt. Ilyen kínálattal már találkoztunk, ám az XLR aljzatok kuriózumnak számítanak, láttukra kíváncsiságunk a tetőfokára hágott.

OPPO BDP-95EU terminál

Valami sejtésünk azért volt, az előlap jobboldali alsó szélén látható néhány felirat, logó, közülük az egyik erre vonatkozik: SABRE32 Reference DAC. Talán nem mindenki számára világos, miről is van szó. Szerencsénkre az Oppodigital honlap gazdái nem titokzatoskodnak, olyan bőséges információval látják el az érdeklődőket, amit példaképül lehetne állítani. Az ESS Technology cég a D/A konverterek igazi specialistája és a SABRE32 a csúcsmodelljük, melyet nem csak szórakoztató-elektronikai készülékek high-end kategóriájában, hanem a professzionális stúdiótechnikában is alkalmaznak. Csak egy példa, a BDP-95 árának tízszeresébe kerülő McIntosh MCD1100 SACD-lejátszó is erre épül. Ez a 32 bites DAC, Hyperstream™ szerkezetével, és a Time Domain Jitter Eliminator-ral példa nélkül álló, 135 decibeles dinamikatartományt és - (mínusz) 120 dB teljes harmonikus torzítást (THD+N) eredményez. A BDP-95 audió részlegében két darab ES9018 DAC chip dolgozik, egyik a 7.1, másik a sztereó kimenetekről gondoskodik.

OPPO BDP-95EU DAC

Az említettekkel még nem ér véget az OPPO csatlakozóinak felsorolása. Digitális kimenetből optikai és koaxiális áll rendelkezésre, ez utóbbi szintén aranyozott. Egy előlapi és egy hátoldali USB, valamint egy eSATA aljzat fogadja a külső adattárolókat. Ethernet portja hálózati elérésre szolgál, az RS232 és a mini Jack biztosítják a rendszer-távvezérelhetőséget. Található a hátlapon egy kapcsoló, amivel választhatunk a 110-120 és a 200-240 V között, attól függően, hogy a földgolyó mely pontján kívánjuk árammal ellátni a Rotel gyártmányú, direkt OPPO-hoz tervezett és készített toroid trafót.

OPPO BDP-95EU trafó

A halkan, méltóságteljesen kinyíló lemeztálcára a fő profilnak, elsődleges médiumoknak számító Blu-ray és Blu-ray 3D lemezeken kívül természetesen ráhelyezhetünk CD- és DVD-korongokat is, ezeket mindegyik 3D-képes BD-játszó elfogadja. Viszont SACD, DVD-A, HDCD lejátszásra már kevesen alkalmasak, a BDP-95 számára ezek jelentik a csemegét.

Bármennyire közelít a tökéleteshez a Blu-ray filmek képminősége, azok csúcsminőségű prezentálásához nélkülözhetetlen a megegyező színvonalú videó jelfeldolgozás. Ezt az OPPO készülékben Marvell gyártmányú Kyoto-G2 chip végzi, mely második generációs Qdeo technológiát alkalmaz. Ez felelős a - a név kötelez: Qdeo = quiet video - zajtalan, digitális hibáktól mentes megjelenítésért, a felkonvertálásért, a természetes színekért, a kontrasztért és minden egyébért, amitől kiváló a kép.

OPPO BDP-95EU chipset

Néhány érdekes és különleges szolgáltatásra - nem az összesre, mert sosem érnénk a végére - hívjuk fel a figyelmet: ilyen a "Multiple Zoom Modes" anamorph vetítő lencsékhez illeszkedő állása, a "Subtitle Shift", amivel a feliratokat igazíthatjuk a nekünk tetsző pozícióba és a "Source Direct Mode" a külső videóprocesszorral rendelkező felhasználók számára.

Tapasztalataink

Az OPPO tesztelhetetlen! Ez a kifejezés a BDP-95 használata közben született meg a gondolatainkban, szerintünk találó és egy picit trükkös is egyben. Azt jelenti, hogy bármit néztünk, hallgattunk, nem voltunk hajlandóak analizálni, hibákat, erényeket keresgélni, amiből a hagyományos tesztelés áll. Nem akartuk azonnal feltenni az összes szokásos lemezünket, leragadtunk annál a filmnél, zenénél, amit véletlenszerűen kiválasztottunk és átadtuk magunkat az élvezeteknek. Szerencsére nem kellett sietni, jutott időnk sorban megnézni a begyűjtött filmeket, Transformers 3, Super 8, Karib Tenger Kalózai 4, és még hosszan sorolhatnánk. Kétféle erősítőhöz illesztve vizsgáltuk az Oppo tudományát. Kezdetben HDMI-vel csatlakoztattuk Arcam AVR400 rádióerősítőhöz, aztán az analóg kimeneteket is kipróbáltuk és arra a megállapításra jutottunk, hogy feljebb kellene lépni. Nem csak audió, hanem videó téren is. Így jutottunk el a Lexicon RV-5 "nagyvasig", a Sharp és Loewe tévéktől a SIM2 NERO 3D-2 vetítőig és Quadral Aurumoktól a System Audio Explorer hangdobozokig. A szubbasszus tartományt mindkét rendszerben Velodyne SPL 1200 Ultra szólaltatta meg.

OPPO BDP-95EU

Remek és aprólékos beállítómenüt, hangszóró setupot kaptunk az analóg 7.1 kimenethez, amiből csak 5.1-et vettünk igénybe, de ez cseppet sem csorbította az élményt. Kipróbáltunk minden variációt, bitstream-ként az összes veszteségmentes tömörítésű formátumot,  LPCM-et minden kilohertzen és biten, sztereóban és 5.1-en, SACD-t PCM és DSD változatban, DVD-Audiót, HDCD-t, DVD-Videót és amit még találtunk külső merevlemezeken, spájzban, fészerben. Amin leginkább elámultunk, az a BD ISO 3D lejátszásának képessége! Erről nem olvastunk a specifikációban, de tettünk egy bátortalan kísérletet, aztán a sikert látva még néhányat. FLAC, APE, WAV fájlokat, illetve zenéket is érdemes gyűjteni, ha birtokában vagyunk egy ilyen lejátszónak.

OPPO BDP-95EU

A kép és hangminőségről több oldalt teleírva zenghetnénk dicshimnuszokat, megérdemelné az OPPO BDP-95. 3D-je ámulatbaejtő, 3 méterről nézve a 2,4 méter széles vásznat, nem találtunk hibát, illetve csak olyanokat, amik a film, a nyersanyag számlájára írhatók. Méltó társa a SIM2 NERO-nak, vele tudja igazán kifutni magát, de prémium tévén is látszik, hogy nem mindennapi tudású gépet csatlakoztattunk hozzá. Amit a Qdeo-val kapcsolatban mesélnek, ígérnek, abban semmi marketinges túlzás nincs, valóban látszanak a sötét jelenetek apró részletei, mint többkilométeres alagút közepén, afroamerikai polgártársunk hátsó felén a májfolt.

Sztereó zenében érzelmeket tolmácsol, ugyanakkor analitikus, az apró finomságokat, részleteket és a felvétel hibáit köntörfalazás nélkül feltárja. Műfajtól függetlenül remekel, felveszi a versenyt az audiofil kategóriába sorolt CD/SACD-játszókkal, viszont szinte mindentudó, vagy inkább mindenevő. A SABRE32-nek köszönhető analóg hangzás páratlan ebben a kategóriában, akár sokcsatornás, akár csak kettő. Kezelhetősége, menürendszere, távirányítója csillagos ötöst érdemel, a Blu-ray lemezek beolvasási sebességével egyetemben.

OPPO BDP-95EU belső

Hálózati képességei, DNLA ide, streaming oda, inkább érdekességszámba mennek, szerintünk lemezekkel érdemes etetni és vezetékkel csatlakoztatni hozzá az adattárolókat.

Mindezek fényében megállapítjuk, hogy az OPPO BDP-95 egy minden ízében csúcsminőségű univerzális lejátszó, hazai viszonylatban nem kevés pénzt kérnek érte, de abban biztosak vagyunk, hogy minden kiadott forintért, valós ellenérték jár cserébe.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.