Naim Mu-so Qb 2nd Generation all-in-one zenelejátszó teszt

2020. március 11., szerda, 11:30

Naim audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer multiroom Bluetooth hangszóró multiroom hangrendszer Naim hangfal Naim hangszóró hangfal teszt Naim teszt multiroom rendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt

Kedvenc audiofil kockánk is átesett azokon a frissítéseken, melyeken a nemrég nálunk járt Naim Mu-so 2 is. A Naim Mu-so Qb korábban már könnyedén belopta magát a szívünkbe ezért már látatlanban is bizalmat szavaztunk a "tuningolt" második verziónak. Nem is okozott csalódást.

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró hátlapNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró hátlapNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóróNaim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró selyemNaim Mu-so Qb 2 AppNaim Mu-so Qb 2 AppNaim Mu-so Qb 2 App

Az igazi szépség belülről fakad?

Beszámolónkat akár ezzel a hengerfejesre járatott közhellyel is kezdhetnénk, hiszen a Naim Mu-so Qb 2nd Generation legkomolyabb fejlesztései is belül történtek, de nem lenne rá igaz, mert ilyen külsővel kevesen büszkélkedhetnek.

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró

Az első generációhoz képest a nagyobb testvérrel ellentétben, itt nem történt annyi változás. A kis kocka háza ugyanolyan kicsi maradt, a pazar kidolgozású részletek pedig szintén megmaradtak, illetve itt-ott még szépültek is egy kicsit. Hogy rugalmasabban illeszkedhessen az eltérő lakberendezésekhez, a Mu-so Qb 2 három új védőrács színnel bővült (oliva zöld, tégla és páva kék) mely nem csak masszív védelmet biztosít, hanem konkrétan ez határozza meg a Qb 2 megjelenését.

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró selyem

A hangszóró alján található akril tömb ugyanaz maradt, mint az elődnél, de a megvilágítása itt is egy árnyalattal melegebb lett, melynek ereje természetesen a kezelő felület fényeivel együtt állítható, vagy teljesen kikapcsolható. A hátlap szintén változatlan maradt. A teljes felületet kitevő alumínium hűtőborda fal nem csak dísz, hanem komoly feladatot kap, amikor az összesen 300 W teljesítmény hőjét kell elvezetni. A csatlakozó egység is ismerős képet mutatott. Ethernet, optikai, USB és egy AUX Jack aljzat hivatottak kiszolgálni a külső egységeket, diszkréten mutatva, hogy a Mu-so Qb 2 nem igazán szorul "külső segítségre".

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró

A nagytesóhoz hasonlóan a Mu-so Qb 2nd Generation is a kezelőpaneljén változott a legtöbbet. Bár kikapcsolt állapotában ebből nem sokat vettünk észre, de amikor életre kelt a kis kocka, szó szerint minden világossá vált. A Naim talán legegyedibb részlete, melyet egészen a Statement nevű csúcs erőműig megtalálhatunk, a makulátlan kidolgozású, tűgörgőkön sikló vezérlő tárcsa. Elméletileg hozzá sem kell érnünk ehhez a gyönyörű részhez, hiszen (végre) egy mellékelt távvezérlő, valamint az egyik talán legjobb vezérlő applikáció lehet a segítségünkre, de mégis. Ilyen kifinomult mozgást, ennyire minőségi anyagot, és ami a legfontosabb, ilyen szintű funkcionalitást sehol máshol nem láttunk még. Kis tanulást igényelt, mire mind a 15 funkciót sikerült előcsalogatnunk a közeledés érzékeny, diszkréten megvilágított kezelő felületen, de egy élmény volt ott ülni és "tapizni".

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró

Persze nem bírtuk ki, és bár pontosan tudtuk, hogy mire számíthatunk, azért levettük a védőrácsot a hangszóróról. Ugyanaz a furcsa és bizarr gülüszemű űrlény arc nézett ránk, mint a Qb modellnél, de itt a látszat mögött bújt meg a lényeg. A Focal által kezelésbe vett hangszórók átdolgozott tekercsekkel, valamint nagyobb méretű mágnesekkel dolgoznak, és szerencsére az oldalakon kopoltyúként mozgolódó passzív radiátorokat is megtartották a testesebb basszusok érdekében.

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró

A Mu-So 2 esetében már hosszasan taglaltuk azokat a technikai fejlesztéseket, melyeket a Mu-so Qb 2 egy az egyben megörökölt. Ugyanaz a nagyteljesítményű DSP, villámgyors WiFi és a beépített DAC is 24 bit/96 kHz-től (optikai) egészen 32 bit/384 kHz-ig (PCM) képes támogatni a nagyfelbontású zenék lejátszását. Természetesen a Qb 2 is felkínálja a legjobb zenei platformokat, mint a Spotify, TIDAL, Quboz stb. A TIDAL MQA továbbra sincs a listán, de Roon képesség szerencsére erre is megoldást nyújt, az UPnP-ről nem is beszélve. Lényegében nem tudunk olyan helyen nagyfelbontású zenét tárolni a hálózatunkon, vagy a neten, ahol a Mu-so Qb 2 ne érné el azt. Google Home és Apple Home Kit integrációt is tartalmaz, tehát többféleképpen is része lehet egy multiroom rendszernek, így csak a megfelelő helyet kell neki megtalálni.

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró hátlap

Ez alkalommal sajnos nem állt rendelkezésre az összehasonlításhoz egy elődmodell, mint a Mu-so esetében, de a Mu-so Qb emléke élénken élt a fülünkben (főleg mert a teszt óta is többször hallgattuk) ezért nem volt nehéz felismerni a fejlesztések pozitív hatásait.

Naim Mu-so Qb 2 App

Meghallgatás

A Naim Mu-So Qb 2nd Generation továbbra is csak a zenehallgatásra koncentrál, ezért itt (sajnos) nincs HDMI csatlakozó, de tény, hogy nem is lenne egyszerű elhelyezni a tv előtt középen.

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró

A Qb 2 beüzemelését ez alkalommal is azzal kezdtük, hogy az alkalmazásban elvégeztük az elhelyezésnek megfelelő beállításokat, és lényegében ennyi, minden mást pillanatok alatt, magától felismert az applikáció. Korábbi tesztjeink során is bebizonyosodott, hogy a Mu-so készülékek nagyon hálásak tudnak lenni a minőségi forrásanyagért. Bluetooth-on, de még Chromecast-en vagy AirPlay 2-n lejátszott zenék is hagytak némi kívánnivalót maguk után. Nagyon élvezetes és minőségi hangzást produkált a Qb 2 ezekkel a lehetőségekkel is, de a közép- és magastartomány visszafogottsága érezhető volt, valamint a színpadot enyhén összenyomottnak éreztük, ami egy egyhangszórós készüléknél nem is lenne bűn, de a Qb 2 más lapra tartozik. Ahogy a beépített kliensek vették át az irányítást (TIDAL) vagy a merevlemezen tárolt nagyfelbontású zenéinket játszottuk le, egész más lett az összkép.

Naim Mu-so Qb 2 App

Nagyon nyitott, szellős és dinamikus hanggal töltötte meg a közel 30 négyzetméteres szobánkat a kis hangszóró. A méretiből adódó előítéleteket pillanatok alatt szertefoszlatta, de továbbra sem buli hangszóróként kell őt elképzelni. Közepesnél valamivel magasabb jelszintig nagyon határozott és mély basszusokat kaptunk, de ahogy átléptünk egy határt, a DSP azonnal megregulázta a mélytartományt a rendszer védelmében. Továbbra is tisztelettel kellett tehát lennünk a fizika törvényeire, és amennyiben betartottuk azokat, a Mu-so Qb 2 abszolút felülmúlta a várakozásainkat. Az elődhöz képest nagyon hasonló eltéréseket tapasztaltunk, mint a Mu-so és Mu-so 2 között. Kiterjedtebb, dinamikusabb, pontosabb és gyorsabb lett az új modell, de számunkra továbbra is a könnyedebb akusztikus (jazz, blues, könnyű rock) zenék világában nyújtott maradandót. Gregory Porter - Liquid Spirit című albumának minden számát többször is meghallgattuk. A jellegzetes erős és karakteres énekhang abszolút dominánsan, erőtől duzzadó tisztasággal irányította az előadást. Határozott középtartomány, kellemesen csengő magas, és testes, ütős basszusok töltötték meg a légteret. Norah Jones isteni hangja csak a ráadás volt a folytatáshoz. Ha nem is sztereó jellegű, de mégis széles és magas színpadot varázsolt maga köré a Qb 2. Az énekesnő hangja valamivel a hangszóró feletti térből, a hangszerek pedig 1-2 méteres távolságból voltak hallhatók. A zúzás, döngetés és hangoskodás továbbra is távol maradt a Qb 2 képességeitől. Természetesen nem volt hiány a dinamikából, de az olyan jellegű zenéket, mint az Extrawelt - Schöne Neue Extrawelt, Eskmo - Eskmo vagy akár Metallica - Metallica, Korn - Life is Peachy szereti az ember néha alaposan feltekerni. Sajnos a Qb 2-t könnyen ki lehetett ugrasztani a komfort zónájából ilyenkor, bár azon belül ezek a muzsikák is elképesztően jól szóltak. Amikor visszafogtuk magunkat és újra lágyabb dallamokat kerestünk, a finomabb hangszerek érintésének minden apró részlete, teste és lelke úgy áradt a kis hangszóróból, hogy csak mosolyogva élveztük, amit hallunk, órákon át. Pozitívum, hogy már távvezérlő is jár a csomaghoz, így nem kell minden számváltásnál, vagy hangerő-állításnál előkapkodni a telefont/tabletet, így már tényleg nem tudta semmi megzavarni ennek a kis csodának az előadását.

Naim Mu-so Qb 2 multiroom hangszóró

Összegzés

Annak, aki nem ismeri közelebbről a Naim Mu-so Qb hangszórót, akár még ijesztőnek is tűnhet a 300 000 forintos árcédula, de ahogy hangminőségét, úgy az árát sem szabad a méretei alapján megítélni. A megépítése és kidolgozása megegyezik az akár sokmilliós Naim high end készülékekével, ugyanúgy ahogy a belső tartalom is. A szolgáltatásainak szinte csak a képzelet szab határt, amit úgy értünk, hogy csak egy vinyl őrült nem találja meg benne azt, amire napjainkban az igazán minőségi zenehallgatáshoz szükség lehet. Mint a legtöbb felső kategóriás rendszer, a Mu-so Qb 2 is érzékeny az akusztikai környezetre, és a megfelelő forrásanyagra is, de amennyiben ezeket megadjuk neki, jelenleg nem tudunk jobb all-in-one készülékről, ami ilyen méretekkel, árral és hangzással rendelkezik. A mindenre kiterjedő szolgáltatásokról nem is beszélve. Az apró hiányosságokat, melyeket korábban hiányoltunk, sikeresen kiküszöbölték a Naim szakemberei, így nem tudtunk tesztünk végén mást mondani, mint hogy imádjuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.