Geneva Model XS mobil ultrakompakt hangrendszer teszt

Hifi készülék, vagy ékszerdoboz?

2011. december 27., kedd, 10:50

Geneva Model XS sztereó audio hangrendszer ébresztőóra rádió Bluetooth

A szórakoztató-elektronika világa gyakran rejteget számunkra meglepetéseket, melyek végül elnyerik tetszésünket és nem tudjuk kiverni őket a fejünkből. A meglepetések mellett akár márkánként lelhetünk olyan megoldásokra, melyek az adott szériát, vagy terméket már messziről leleplezik - nincs ez másképp a prémium kategóriával sem, ahol az ár csak sokadik szempont, a kinézet és a teljesítmény viszont meghatározó. Ezúttal ezt a prémium szintű teljesítményt és vizualitást egy közel sem hétköznapi készülék, a Geneva XS személyében tapasztaltuk meg.

Aki még nem nézett szét e cég háza táján, az elsőre furcsának találhatja rendkívül letisztult formavilágú termékeit, azoknak kinézete inkább sugallhat tárolásra alkalmas (a legnagyobb dokkoló asztal is egyben) bútordarabot, vagy afféle modern dekorációs elemet, semmint csúcsminőségű hangrendszert. A Geneva Model XS a svájci gyártó jelenleg héttagú termékcsaládjának legkisebb tagja, mely a "mindent egyben és stílusosan" filozófia jegyében jött létre. Tesztalanyunk aprócska méreteire utal az XS kiegészítés. A paletta három színből áll, a tűzpiros és zongoralakk-fekete mellett tejfehér is dukál, szerkesztőségünkbe a legutóbbi változat érkezett.

Visszafogott báj

A Model XS lágy tapintású, hófehér csomagolásában katonásan elrendezve találjuk meg a kezelési útmutatót, egy Jack-Jack vezetéket, az akkumulátort és persze magát a rendkívül kompakt méretekkel megáldott készüléket, mely mellé egy (szintén hófehér), puha szövetzsák is jár. Mikor kézbe vesszük, eleinte csak egy bőrborítású dobozkát látunk, melyet kettéhajtva már előbukkan a hangszórókat és elektronikát tartalmazó egység, mely alapjaiban hordozza a Geneva-féle stílusjegyeket: enyhén lekerekített sarkok, középen, a mélysugárzó helyén enyhe kidomborodás, sehol sem látni egyetlen gombot vagy kezelőszervet. Dekoratív megjelenése miatt jó eséllyel belopja magát a hölgyek szívébe is, ami szórakoztató elektronikai berendezéseknél igen ritka adottság.

Geneva Model XS piros

Honnan jön a hang?

Minimalista külseje nem tükrözi azt a tudást, amit a fényes felületű műanyag burkolat rejteget. A Model XS apró testébe egy 2.1 csatornás hangrendszert építettek, középen dolgozik a körülbelül 6 cm átmérőjű mély-közép membrán, két oldalt pedig az egyhüvelykes csipogók. Emellett FM-rádiót és Bluetooth jelkapcsolatot is biztosít a svájciak ékszerdoboza, majdnem kifelejtettem az ébresztőóra funkciót. A Geneva XS belsejében lévő elektronika félig analóg, félig digitális, ha külső jelforrással kínáljuk Jack kábellel vagy Bluetooth eszközről (ami lehet akár iPhone, akár számítógép), a digitális áramkör dolgozik, míg FM üzemmódban az analóg elektronika lép üzembe. Külön pozitívum, hogy nem feltétlenül szorulunk 230 voltos tápellátásra, a már említett, tartozék lítium akkumulátorral elméletileg 5 óra lejátszási időt garantál az XS. Ezt gyakorlatban is kipróbáltam, közepes hangerővel néha 5 óránál is tovább muzsikált, de ha csak "ébresztőóraként" használtam, külön áramellátás nélkül három hetet is kibírt.

Geneva Model XS piros

A kicsi bors esete

Bevallom, eleinte kissé szkeptikusan álltam a Geneva XS-hez, nehezemre esett elfogadni, hogy egy fél kilós tömegű, 15 cm széles, alig 4 cm mély ládika átütő hangzást produkáljon. Mondanom sem kell, negatív hozzáállásom mindössze az első bekapcsolásig tartott. Az XS tetején egy apró mélyedés látható, ez nem más, mint az érintésre érzékeny bekapcsoló gomb. Ahogy ide tartjuk ujjunkat, kivilágosodik a jobb felső sarokban lévő, piros karakterkészletes kijelző és a készülékház tetején, a bekapcsoló mellett sorjában felizzik a többi érintőgomb is. Ahogy mondtam, mi a fehér változatot próbáltuk ki, ennek kezelőszervei a készülék színével megegyezően, lágy fehérséggel derengenek. A fém, teleszkópos FM rádióantenna a bal alsó sarokba lett bújtatva, miután ezt kihúztam, végeredményként akarva-akaratlanul is valami nosztalgikus, elegáns, mégis retró jellegű érzetet keltett bennem a Geneva Model XS. No de a hangja? Tény és való, hogy asztali hifi rendszerekkel nem egyenértékű, ám kompakt méretei ellenére mégis szépen, nagy hangerővel tudott megszólalni a Model XS. Szokatlanul tágas sztereójával valószínűleg sokakat meg fog lepni elsőre. A specifikációban 80 Hz alsó frekvenciaértéket határoztak meg, ami reális, viszont néhány felvételnél (műfajtól függetlenül) mivel a nagyon mély basszusokat nem tudta megszólaltatni, ennek mellékhatásaként néha halk rezonanciák jöttek létre - ez a jelenség inkább nagy hangerőknél, a kissé természetellenesen kikevert zenéknél volt hallható (pl. Massive Attack - Angel, vagy Diana Krall - Temptation). Számomra nem volt zavaró, de mindenkinek érdemes számolni vele, hiába a profi svájci dizájnterv, a csúcsminőségű kompozit anyagból készített kabinet, ha hangosan hallgatva néha bizony berezonál. Ami a többi tartományt illeti, közepekben és magasakban nem kritizálnám az XS-t, egész egyszerűen azért, mert annál jobban szólt, amit eddig ebben az úgynevezett "mobil ultrakompakt hangrendszer" kategóriában hallottam. Magasai életszerűek, közepei rendkívül kellemesek, nem túl harsányak, kicsit olyan érzésem volt hallgatása közben, mint mikor anno a nagyszüleim konyhájában ülve hallgattam a kétkazettás, nagyhangszórós Sharp magnórádiót - hasonló karaktert nyújt ez a pici Geneva, élénken, dinamikusan és nagyon szerethető hangon szólal meg, csak éppen huszad akkora méretben. Aki közepes vagy nagyobb szobában szeretné alkalmazni háttérzene hallgatási célokra, annak javasolnám, hogy lehetőleg sarokrészre helyezze a Geneva Model XS-t, a szoba közepe felé fordítva, ezáltal kevésbé úsznak el a részletek, ha nem a készülék közvetlen közelében tartózkodunk.

Geneva Model XS fekete érintő gombok

A prémium továbbra is prémium

Végeredményben elégedettek voltunk a Geneva Model XS szolgáltatásaival, a Bluetooth, a beépített akksi és az ébresztőóra egyaránt olyan extrák, melyek miatt mindennapos használatra érett a termék, ráadásul korrekt hangminősége miatt könnyen el tudom képzelni, hogy egy hosszabb utazás alkalmával, a hotelszobában ülve kiegészítő laptop hangszóróként funkcionáljon. Esetenkénti, kisebb basszus-torzulásai mellett másik, lényegesen nagyobb negatívuma az összeg, amibe kerül. Ez az egyetlen igazán szívszorító tényező, hiszen "mindössze" egy dobozkáról van szó, ami az idő nagy részében az éjjeliszekrény tetején tenne szolgálatot - igen ám, viszont ezt a szolgálatot olyan megjelenéssel és körítéssel teszi, ami miatt egy magasabb értékrendbe sorolódik, ráadásul, ha figyelembe vesszük a Geneva XS hordozhatóságát, könnyedén kedvenc útitársunkká válhat. Mindenesetre kíváncsiak vagyunk a Geneva família többi tagjának tudására is, ha már egy ilyen apró kütyü is ekkorát tud szólni!

Geneva Model XS fehér

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.