Screen Excellence vetítővásznak a Home Movie-nál

2016. január 19., kedd, 10:50

Screen Excellence projektor vászon házimozi vetítővászon mozivászon projektorvászon házimozi vászon projektor vászon íves vászon maszkolható vászon Screen Excellence vászon

Megérkeztek Magyarországra az angol Screen Excellence termékei, újabb kapu nyílt a csúcsminőségű házimozizás előtt. Ezeknek a vásznaknak a különlegessége, hogy akusztikailag transzparensek és egyúttal a 4K felbontású projektorok ideális társai, kiegészítői.

Screen Excellence projektor vászon a Home Movie-nálScreen Excellence projektor vászon a Home Movie-nálScreen Excellence projektor vászon a Home Movie-nálScreen Excellence házimozi vászonScreen Excellence maszkos projektor vászonScreen Excellence maszkos projektor vászonScreen Excellence maszkos projektor vászonScreen Excellence mágnesesen maszkolható projektor vászonScreen Excellence vászon anyagok

A Screen Excellence vetítővásznak világszerte jól szerepelnek a teszteken és a fórumokon is kedvelik a házimozi rajongók, így tulajdonképpen az a furcsa, hogy eddig senki nem hozta be az országba. Ráadásul a gyártó egy nagyon is aktuális problémára kínál kiváló megoldást. A 4K/UHD felbontású projektorok és a vászon mögé elhelyezett hangfalak az elmúlt években komoly kihívások elé állították a gyártókat, akik egyre rafináltabb megoldásokkal igyekeznek megfelelni az egymásnak ellentmondó elvárásoknak.

Screen Excellence projektor vászon a Home Movie-nál

A projektor fénysugarait olyan módon kell visszaverni a vászonról a néző irányába, hogy a képminőség a lehető legjobb legyen. Másik egyre gyakrabban felmerülő igény a hangfalak vászon mögé helyezése, ami több szempontból kívánatos és előnyös. Egy dedikált moziszobában nem mindig marad elegendő hely a frontsugárzók számára, mert mindenki a lehető legnagyobb, legszélesebb képre vágyik, kihasználják a helyiség vászon számára kijelölt falának minden négyzetcentiméterét. A centersugárzó elhelyezése szintén fejtörést szokott okozni, sem a kép alatt, sem fölötte nem ideális. A megoldás: be velük a vászon mögé!

Screen Excellence maszkos projektor vászon

Ebből némi bonyodalom fakad, mert két, egymásnak némileg ellentmondó dolgot várunk: egyrészt azt, hogy a fény maradéktalanul visszaverődjön, méghozzá egyenesen a nézők felé, nem a szélrózsa összes irányába. Másrészről pedig azt szeretnénk, hogy a hang a lehető legkisebb veszteséggel jusson át rajta. Erre a hagyományos megoldás a vászon perforálása, milliónyi, tűszúrás méretű lyukat helyeznek el rajta, így a hang is átjut, és a kép is megmarad, ilyenekkel találkozhatunk a nagy mozikban. Persze a vászon felületének nagyobb része anyag és nem lyuk, ha nem így lenne, inkább nevezhetnénk hálónak. Emiatt a hang több decibel veszteség árán jut csak át és nem mellékesen a hangminőség is csorbát szenved.

Screen Excellence vászon anyagokAhogy fentebb már említettük, a hagyományos hangáteresztő vásznak lyukak millióival vannak tele, amiket a fotelben ülve nem látunk, ahogy a képet alkotó pixeleket sem. Ám a 4K/UHD felbontás miatt a pixelek mérete csökkent, oda jutottunk, hogy a lyukak jelentős része egybeeshet a képpontokkal, amelyek gyakorlatilag elveszettnek tekinthetőek. Ráadásul épp úgy, ahogyan a kép is szabályos mintázatot alkotó elemekből áll, a vászon lyukai is szabályos rendben sorakoznak. A két egymásra simuló mintázat pedig könnyen kiadhat egy újabb, látványos mintát. Ez a moaré hatás, ami a képet egy pillanat alatt élvezhetetlenné teheti.

A Screen Excellence vászonanyagai (Enlightor 4K, Enlightor Neo-S, Enlightor Neo-W) a hangfalselyemhez hasonlóak, bár annál sűrűbb szövésűek, így egyszerre tudnak a kép számára egybefüggő felületet biztosítani, miközben a hangot is átengedik. A látható felület mögött közvetlenül egy úgynevezett "black backing" réteg helyezkedik el, a nevéből kiderül, fekete színű, szerepe az átjutó fény elnyelése, nehogy az visszaverődhessen a hangszórókról.

A vásznak közül a Neo-S a hallható spektrumban egyenletes, alig 1 dB veszteséggel képes a hangot átereszteni, ami nagyon jó eredmény. További pozitívum, hogy a vászon hátuljáról a hangszóró és a mögötte lévő fal felé minimális a visszaverődés.

Screen Excellence projektor vászon a Home Movie-nál

A Home Movie bemutató szobájában felállított VistaCurve Enlightor Neo-S íves alumínium keretbe feszített, 305 cm széles és 129 cm magas, 0,95 gain értékű. A Home Movie egyik specialitása az Audyssey Pro kalibrálás, természetesen a beüzemelés és bejáratás után elvégeztek egy bemérést és arra jutottak, hogy a minimális, alig 1 dB-es csillapítás kompenzálását leszámítva, nem kell a vászon miatt módosítani a hangrendszer beállításait. Mi is láttuk, hallottuk, kiérdemelte maximális elismerésünket.

A Screen Excellence kínálatában az említetten kívül, bőséggel találni ugyancsak figyelmet érdemlő vetítővásznakat, mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Fix és motoros, oldalfeszített, széles és vékony keretes, maszkolható, oldalarányban 16:9-től 2,4:1-ig a házimozik számára és óriási méretű, akár 11,5 m széles a nagy mozikba. Legfontosabb jellemzőik a hangáteresztés és a 4K kompatibilitás.

Screen Excellence maszkos projektor vászon

Aki éppen 4K/UHD-ra váltana, vagy még nincs semmilyen vászna, de kiemelkedő minőségben szeretne vetíteni, feltétlenül vegye fel a megtekintendők listájára a Screen Excellence gyártmányait, mert érdemes!

www.homemovie.hu

www.screenexcellence.com

Screen Excellence mágnesesen maszkolható projektor vászon

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.